Beeld: Deutsche Börse AG
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag na een flink volatiele handelssessie voor de vierde dag op rij fors lager gesloten, na zowel hoopvol als ronduit slecht nieuws over de handelsoorlog.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot uiteindelijk 4,5 procent lager op 473,82 punten, de Duitse DAX leed een verlies van 4,3 procent op 19.761,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 4,8 procent op 6.927,12 punten. De Britse FTSE 100 sloot 4,4 procent lager op 7.702,08 punten.
De brede STOXX Europe 600 duikelde bij de aanvang van de handel tot bijna 464 punten om vervolgens weer tot 495 punten te herstellen om uiteindelijk op bijna 474 punten te sluiten.
De tussentijdse opleving was onder meer te danken aan geruchten dat 'Team Trump' een pauze van 90 dagen zou overwegen, nadat de Europese Commissie concessies deed. Maar die pauze werd door het Witte Huis weer snel ontkracht en vervolgens verdampten de winsten weer.
Europa is echter wel bereid tot concessies. Eurocommissaris Maroš Šefcovic zei na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Handel in Luxemburg dat Europa bereid is om de importheffingen op auto's en andere industriële goederen vanuit de VS op te heffen. Een 'nul voor nul aanbod', aldus de eurocommissaris.
"Europa is bereid om onderhandelingen aan te gaan met de VS, maar zal haar belangen beschermen", zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. "We staan klaar om te onderhandelen met de VS. We hebben inderdaad nul-voor-nul-tarieven aangeboden voor industriële goederen, zoals we met succes hebben gedaan met veel andere handelspartners," vertelde ze de media na een ontmoeting met de premier van Noorwegen. "Wij staan altijd klaar voor een goede deal."
Ondertussen houdt de Amerikaanse president voet bij stuk. "Er worden strenge, maar eerlijke parameters vastgesteld", aldus Trump.
"De olieprijzen dalen, de rentes dalen […] de voedselprijzen dalen, er is geen inflatie", jubelde Trump op Truth Social.
Bovendien kunnen de "lang misbruikte" VS volgens de president miljarden dollars per week tegemoet zien dankzij de importheffingen die al van kracht zijn.
Rond het sluiten van de Europese beurzen liet de Amerikaanse president op Truth Social weten dat hij een additionele importheffing van 50 procent voor China overweegt, indien Beijing de vrijdag aangekondigde heffing van 34 procent niet terugdraait.
China kwam met deze extra heffing, "ondanks mijn waarschuwing", aldus de Amerikaanse president.
"Dus als China zijn 34 procent verhoging niet intrekt, zal de VS morgen, 8 april 2025, een aanvullende heffing van 50 procent op China zetten, die op 9 april ingaat", waarschuwde Trump Beijing.
Inmiddels schat Goldman Sachs de kans op een Amerikaanse recessie voor de komende 12 maanden op 45 procent, vergeleken met 35 procent eerder.
Indien de Amerikaanse president Trump weigert om de heffingen te verlagen, dan ziet Goldman zich genoodzaakt om de kans op een recessie verder te verhogen.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari zijn gestegen.
Daarnaast werd bekend dat de Duitse industrie in februari minder produceerde, maar dat de export wel steeg, en ook harder dan de import, waardoor het Duitse handelsoverschot opliep.
Ook de olieprijzen kenden een beweeglijke dag. Een vat Brent olie noteerde op het slot van de Europese handel 1,8 procent lager op 64,35 dollar.
De rentes liepen maandag op en de Duitse Bund steeg met 7 basispunten tot 2,65 procent en de Amerikaanse variant liep op met 12 basispunten tot 4,11 procent.
Ondanks al dat geweld bleef de euro/dollar redelijk dicht bij huis op 1,0923.
Stijgers en dalers
In Frankfurt was Qiagen één van de weinige winnaars met een plus van 2,3 procent. Beiersdorf en MTU Aero verloren 6,4 procent. De grootste verliezen waren voor de verzekeraars Munich Re en Hannover Rueck die respectievelijk 7 en 7,5 procent moesten prijsgeven.
In Parijs waren er maandag geen winnaars. Hermès, Capgemini, AXA, Bureau Veritas, Michelin en Airbus verloren tussen de 6,1 en 6,9 procent. De grootste dalers waren Air Liquide, Safran en Veolia met verliezen tussen de 7,3 en 8,1 procent.
In Amsterdam verloren de verzekeraars ASR en NN Group circa 6 procent. AkzoNobel en RELX verloren circa 8,5 procent.
In Brussel verloren GBL en Elia 6,5 en 7,3 procent. Umicore daalde met 6,0 procent.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street roodgekleurd en noteerde de toonaangevende S&P 500 1,1 procent lager.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.