Krantenknipsel van 7 januari uit Finansavisen door Google translate
Na de herverkiezing in het Amerikaanse Zuiden hebben democraten zowel de president, de meerderheid in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Dit maakt het makkelijker voor Joe Biden om het groene initiatief uit te voeren dat hij zijn kiezers heeft beloofd.
Toen de resultaten in Georgië begonnen te tikken in, verschillende Amerikaanse zon voorraden schoot in de lucht. First Solar eindigde 8,2 procent, terwijl Sunpower 6,6 procent steeg. Echter, het was het beste voor Sunworks, die 22,2 procent toegevoegd.
"Morgen is het bonzen," schreef een gebruiker op finansavisen's stock forum op woensdagmiddag. Hij verwees naar REC Silicon, waar Kjell Inge Røkke de grootste aandeelhouder is.
Het bleek waar te zijn. REC aandelen stegen 11,1 procent op donderdag om 12.00 uur tot 18,10 dollar. Het prijst de siliciumproducent, die nog steeds zijn hoofdfabriek heeft gesloten, op 6,7 miljard NOK.
Groene golf
"Groene energie beleid is veel populairder dan republikeinse senatoren bereid zijn toe te geven. Democraten 'overwinning in Georgië zal daarom de weg vrijmaken voor Biden om nog harder te duwen voor meer groene energie pakketten," FiscalNote Markets CEO Katie Bays vertelde Bloomberg.
Analist Andreas Bertheussen van Kepler Cheuvreux is het met die analyse eens:
"Met een volledige blauwe golf in het Amerikaanse beleid zal het milieubeleid ook in de VS hoger op de agenda staan. Dat is positief voor REC Silicon.
TE VROEG: Analist Andreas Bertheussen van Kepler Cheuvreux denkt dat het het beste is om een tijdje te wachten voordat het kopen van REC Silicon voorraad.
"Maar je moet een beetje oppassen dat je niet te snel te veel vreugde waardeert", voegt hij eraan toe.
Ambitieus doel
De fabriek van REC Silicon in het Moses Lake werd in de zomer van 2019 gesloten na jaren van handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In de VS worden nu inspanningen geleverd om een nieuwe niet-Chinese waardeketen in zonne-energie op te bouwen, waarbij REC Silicon een belangrijke rol speelt.
Dit najaar werd ook aangekondigd dat een coalitie van bedrijven group14 Technologies hebben gevormd, die kijkt naar de mogelijkheid van het opstarten van de productie van silicium gebaseerd anodemateriaal voor batterijen met behulp van silangas uit Moses Lake.
Toen REC Silicon in oktober 1 miljard dollar opbracht in een aandelenuitgifte, kondigde het bedrijf aan dat het van plan is om de fabriek van Moses Lake in 2022 opnieuw op te starten. Ik denk dat Bertheussen daar optimistisch over is.
"Ik geloof dat de strategie juist is en dat de Moses Lake fabriek weer in productie zal komen. Maar ik denk dat de tijdshorizon te ambitieus is", zegt hij.
Grote uitkomst kamer
De Analist van Kepler Cheuvreux heeft een hold-advies op REC Silicon. Hij vindt het momenteel nog te vroeg om te wedden of het bedrijf zal slagen, ook al is de opwaartse groot.
-Als REC Silicon krijgt mozes lake weer omhoog, de voorraad is nog steeds goedkoop, want er zijn zeer grote waarde van activa in het bedrijf. Echter, er is een groot verschil tussen hemel en hel in dit geval.
Bertheussen heeft een koersdoel van 30 kronen als REC Silicon begint in Moses Lake, en 9 kronen als ze falen. In verband met de kwestie, CEO Tore Torvund zei dat de nu stilgelegde fabriek zal een bedrijfsresultaat te bereiken voor afschrijvingen (EBITDA) van $ 100 miljoen, met een bezettingsgraad van 75 procent na een heropening.
NEED TIME: REC Silicon CEO Tore Torvund hoopt de Moses Lake fabriek in 2022 op te starten.
"Als de uitkomstkamer zo groot is, zal de voorraad een beetje op ander nieuws gaan", zegt Bertheussen.
NOK 1,65 miljard
Kjell Inge Røkke werd in december 2019 de grootste aandeelhouder van REC Silicon, toen hij via Aker Capital 23 procent van de aandelen kocht van Jens Ulltveit-Moe. De prijs was toen 1,33 NOK per aandeel.
Na de najaarsuitgave bezit Aker Capital bijna 92 miljoen aandelen, wat overeenkomt met 24,7 procent van de aandelen. Deze aandelen worden nu gewaardeerd op 1,65 miljard NOK.
Aker Capital is een volledige dochteronderneming van het beursgenoteerde Aker, waar Røkke iets meer dan 68 procent van de aandelen bezit.