....maar om informatie te delen. Onderstaand artikel is wellicht interessant.
"We hebben geprofiteerd van het parcours dat Nel voor ons is gegaan. Maar we zijn niet te vergelijken met Nel. Ze doen meer dingen dan wij, en ze hebben ook een veel uitgebreider businessmodel", zegt ceo Mårten Lunde van Hydrogenpro nadat hij aan de bel trok bij Oslo Børs.
Hydrogenpro is in 2013 gestart als adviesbureau op basis van samenwerking met het Chinese Tianjin Hydrogen Equipment over exclusieve rechten op het gebruik van het Chinese waterstofproductieapparaat, een zogenaamde elektrolyse.
Een elektrolysepijp produceert waterstof met water en elektriciteit. Hydrogenpro's business idee is om grote waterstoffabrieken te bouwen gericht op de industrie.
In The Financial Times op woensdag, Nel chief executive Jon André Løkke zei dat het de industrie, en niet de transportsector, dat zal het belangrijkste gaan vooruit. Nel en Hydrogenpro worden dus concurrenten. Maar volgens de Hydrogenpro-baas is er genoeg ruimte voor beide.
Het is de industrie die telt
"Deze markt wordt zo groot dat er meer dan genoeg te doen is voor alle bedrijven die slagen. Hoewel de waterstofbedrijven met elkaar concurreren, is het waterstof geproduceerd uit fossiele energiebronnen die onze belangrijkste concurrent is," zegt Lunde.
Vier contracten
Nel en Hydrogenpro hebben echter totaal verschillende benaderingen van deze markt.
ANNONSE
Terwijl Nel een grote productiecapaciteit van elektrolyse en tankstations opbouwt en investeert in gestandaardiseerde oplossingen, is Hydrogenpro meer een ingenieursbureau dat met behulp van verschillende onderaannemers faciliteiten voor zijn klanten zal opzetten.
VEEL ERVARING: Voorzitter Walter Qvam, bestuurslid Terje Mikalsen en CEO Mårten Lunde in gesprek tijdens de beursgang van HydrogenPro van woensdag.
"De elektrolysetechnologie is 200 jaar oud, dus niemand heeft er een patent op. Maar we hebben elementen die onze technologie zeer aantrekkelijk maken in een grootschalig segment", zegt Lunde.
"Er zijn op dit moment geen grote fabrieken gebouwd voor de productie van groene waterstof. We hebben vier contracten, waarvan we hopen dat er binnen niet al te lang een investeringsbeslissing zal worden genomen. Hier zijn er first-mover voordelen, en we verwachten een aantal voordelen te krijgen," voegt voorzitter Walter Qvam.
Gemakkelijk te pootwinnaars
Als je het vergelijkt met andere disruptieve technologieën, zijn het vaak de gemakkelijk te verbinden spelers die de snelste groei
Walter Qvam, Hydrogenpro
Qvam was tussen 2008 en 2016 ceo van Kongsberg Gruppen.
"Er zijn meer manieren om over zaken na te denken dan zelf de hele waardeketen te bezitten. Als je het vergelijkt met andere disruptieve technologieën, zijn het vaak de easy-going spelers die de snelste groei krijgen, zegt de voorzitter, eraan toevoegend:
"In deze markt zullen er de hele tijd nieuwe ideeën en technologieën zijn, en dan kan het jammer zijn om nauw verbonden te zijn met een technologie of sommige leveranciers.
– Heeft u winkeltechnologie bij verschillende aanbieders gezien?
"We zijn gebonden aan sommige leveranciers, maar we moeten dynamisch zijn en in staat zijn om te beschikken over een flexibele supply chain. We willen ons daarom niet optuigen met een grote faciliteit hier thuis", zegt Lunde.
Mitsubishi aan de eigenaarkant
Het geld dat Hydrogenpro heeft opgehaald in verband met de Mercury Market-notering zal worden gebruikt om het werkkapitaal te verbeteren en een grotere organisatie op te bouwen. Lunde verwacht dat er het komende jaar tussen de acht en tien meer medewerkers in het bedrijf zullen zijn.
Een van de vier grote contracten van het bedrijf is met Mitsubishi Power, en het is eerder bekend dat de Mitsubishi Group 120 miljoen NOK heeft bijgedragen aan de kwestie.
"Mitsubishi kwam enkele jaren geleden naar ons toe omdat ze onze technologie en oplossingen leuk vonden. We zien dit als een bevestiging dat we goed werken", zegt Lunde.
Wanneer ga je geld verdienen?
"We hopen dat het al in 2021 gebeurt, maar het zal worden geregeld door onze contracten. Op dit moment zijn er geen definitieve investeringsbeslissingen genomen over een van deze," zegt Lunde, eraan toevoegend:
"Onze pijplijn groeit van maand tot maand. In een dergelijke beginfase zijn er echter enkele licht luchtige projecten. Het is daarom belangrijk dat we ons kunnen concentreren op de meest realistische projecten.