voda schreef op 1 mei 2018 18:52:
ArcelorMittal profiteert mee
Het is alweer een tijdje geleden dat we aandacht hebben besteed aan ArcelorMittal. De staalreus kijkt met gemengde gevoelens naar de geopolitieke spanningen die de Amerikaanse president Trump ontketend heeft.
Hoewel de staalgigant al jaren klaagt over de dumpingpraktijken van de Chinezen, en het de EU ook zover gekregen heeft al behoorlijke importheffingen in te voeren, staat het wat ambivalent tegenover de huidige stand-off tussen de verschillende economische grootmachten.
Enerzijds kan Mittal profiteren van de door Trump ingevoerde tarieven omdat het ca. 30% van de omzet daadwerkelijk in de VS en Mexico produceert. Anderzijds loopt het gevaar dat de Chinezen opnieuw meer staal richting Europa gaan exporteren, wat hier de prijzen verder onder druk zet.
En een groter gevaar is nog dat door een eventuele handelsoorlog de wereldwijde economie versneld in een recessie terechtkomt. Dat zou een abrupt einde betekenen aan de huidige hoogconjunctuur met alle gevolgen van dien. Zover is het echter nog niet, de vraag naar staal is nog gezond te noemen en de staalprijzen zelf liggen, hoewel er een lichte correctie heeft plaatsgevonden, er nog redelijk bij.
Staalmarkt oogt gezonder
De situatie op de staalmarkt oogt op dit moment gezond. Volgens analisten van JP Morgan zullen Europese staalprijzen in 2018 gemiddeld 0-20% stijgen. Als de tariefverhogingen straks gemeengoed worden zullen de Amerikaanse staalprijzen in ieder geval de hoogte in gaan.
Doordat ArcelorMittal voor circa een derde exposure heeft naar de Amerikaanse staalmarkt, via fabrieken in Amerika en Mexico, zullen de tariefverhogingen Mittal enerzijds in de kaart spelen. Anderzijds is het afwachten hoe de prijzen van Europees staal straks gaan reageren op eventuele tariefsverhogingen vanuit de VS.
Mittal zelf is overigens voor de komende periode ook optimistisch gestemd, getuige onderstaande afbeelding uit een presentatie begin April. De meeste afzetgebieden vertonen groei dit jaar terwijl de PMI zoals Mittal dat uitrekent zich nog steeds op prettige hoogte bevindt.
Natuurlijk, het aard van het beestje is meer dan cyclisch, en qua renteverwachtingen mag aangenomen worden dat het einde van de huidige economische cyclus nadert, maar tegelijkertijd ziet men dat de huidige vraag gezond en stijgend is.
Voorlopig genieten staalbedrijven nog van de steviger prijzen, waardoor cashflows aanzwellen en een stuk buikvet gekweekt kan worden, dan wel schulden kunnen worden afgebouwd. Mittal heeft nog een stukje te gaan, eind december stond de teller van de nettoschuld op $10,1 miljard.
asml
De looptijd van de gemiddelde leningen is verlengd van 2,6 (in 2008) naar 4,6 jaar nu, ook dat is een verbetering, al zou dat best nog wel wat langer kunnen. Daarnaast is de afhankelijkheid van banken veel minder geworden: in 2008 werd 75% van het vreemde vermogen van banken, nu nog 10%. Dat geeft meer lucht wanneer het onverhoopt weer minder mocht gaan.
Meer investeringen dit jaar
De kapitaalinvesteringen lopen hard op dit jaar en dat komt door de investeringen in de Italiaanse staalfabriek Ilva en de Mexicaanse eigen fabriek. Dat zweept de capex op van 2,8 naar €3,8 miljard. Daarnaast wordt flink geinvesteerd in de Mexicaanse fabriek, liefst $1 miljard.
Vorig jaar oktober wees de Mexicaanse regering 5 gebieden als 'speciale economische zones' aan in Zuid-Mexico en toevalligerwijs zat daar ook, in Zuid-Mexico, de haven van Lazaro Cardenas bij. U ziet dat op de landkaart linksonder: daar staat de hoofdfabriek van ArcelorMittal in Mexico.
asml
Mooie reden dus voor een extra investering om de volle productiecapaciteit van deze fabriek te benutten. De afzet moet omhoog van 4 miljoen ton naar 5,3 miljoen ton en de bouw van de nieuwe fabriek zou in 2019 af moeten zijn.
Komen we als laatste bij het heetste hangijzer, de anti-dumping maatregelen. Hoe gaat dat Mittal nou raken, linksom of rechtsom? Het beste is hier Mittal zelf over aan het woord te laten. In de presentatie van begin april somt Mittal alle maatregelen nog eens op:
asml
Klik voor groot, als u alles tot in de puntjes wilt weten. Het belangrijke besluit dat Trump nu een maand uitgesteld heeft zal uiteindelijk, aldus Mittal, tot gevolg hebben dat de binnenlandse capaciteitsbenutting van de staalfabrieken omhoog gaat van 73% naar 80%.
Die maatregelen zijn:
A global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries, or
A tariff of at least 53% on all steel imports from 12 countries (Brazil, China, Costa Rica, Egypt, India, Malaysia, Republic of Korea, Russia, South Africa, Thailand, Turkey and Vietnam) with a quota by product on steel imports from all other countries equal to 100% of their 2017 exports to the United States, or
A quota on all steel products from all countries equal to 63% of each country’s 2017 exports to the United States.
Een aantal landen c.q. regio's heeft uitstel gekregen en dat uitstel is vandaag met een maand verlengd. Eigenlijk zou vandaag de tariefsverhoging voor Canada, Mexico, Argentinië, Australië, Brazilië en de EU ingaan. Volgens insiders heeft Trump inmiddels een akkoord gesloten met Australië, Argentinië en Brazilië.
De Amerikanen zijn nog in gesprek met de andere drie regio's/landen. Een voorbeeld is de uitzondering die is verkregen door Zuid-Korea. Dat krijgt geen tariefsverhogingen, maar hebben wel moeten beloven 30% minder te exporteren naar de VS.
Trump vindt het fantastisch hoe de wereld toekijkt welke beslissing hij neemt en kan nu nog een maandje langer genieten van allerlei regeringshoofden die zich in allerlei bochten wringen om bij hem in een gunstig blaadje te komen.
Mittal zit overal
Mittal zit als één van de weinige staalmagnaten in verschillende economische zones en kan daar straks zijn voordeel mee doen. De waardering van het aandeel is nog steeds vrij laag, uitgaande van de huidige winstcijfers, maar blijft laag in verband met het cyclische karakter van de business. Als we straks in een laagconjunctuur zitten moeten alle zeilen weer worden bijgezet.
asml
De staalprijzen doen het in ieder geval goed op dit moment, vooral in de VS, waar de staalprijzen de afgelopen tijd ca. 30% gestegen zijn, en dat doet de staalboeren goed. De vraag is sterk, maar de échte vraag is natuurlijk of Trump dit feestje, overigens door hem zelf georganiseerd, vroegtijdig kan gaan beeindigen.
Disclaimer: Inberg heeft geen positie in ArcelorMittal
POSITIEF
We zijn positief over dit aandeel. Eventueel eerste positie innemen
POSITIEF OP 1 MEI 2018 OM 14:35
De staalboeren doen het goed, onder aanvoering van een aantrekkende economie en voorraadafbouw in China. Mittal is door haar fabrieken in de VS een lachende derde bij eventuele verdere maatregelen. Het aandeel is te behouden en koopwaardig op dips rond €26.
www.iex.nl/Premium/Adviezen/276930/Ar...