Eerder gepubliceerd op IEX
Super Hunter DouglasWillem Burgers - 23 april 2010, 11:45
Nieuw op IEX.nl, maar al jaren een bekend gezicht in de beleggingswereld: Willem Burgers. Vanaf vandaag geeft de enige echte Mr. Smallcap op deze plek regelmatig zijn visie op (de kleinere) Nederlandse aandelen. Bij deze van harte welkom.
Zo heel af en toe komt het voor: een onderneming die een superdividend uitkeert. Dit is doorgaans het geval als bijvoorbeeld een niet-kernactiviteit wordt verkocht en de opbrengst niet meteen wordt aangewend voor een passende acquisitie. Beleggers wensen nu eenmaal dat een balans mean and lean is.
Een overdaad aan cash aanhouden tegen een minimale depositovergoeding levert geen applaus op. Te risicomijdend gedrag wordt niet gewaardeerd. Nu is deze beurswijsheid de afgelopen twee jaar ernstig in de vergetelheid geraakt.
Tijdens de kredietcrisis was cash king en nagenoeg het enige discussiepunt was de vraag of de convenanten niet werden doorbroken. Ik slaakte daarom een juichkreetje toen Hunter Douglas, wereldmarktleider in zonwering, op 11 maart een superdividend aankondigde.
Het kan dus weer! HD is van plan naast het reguliere dividend van 1 euro per aandeel een superdividend van 7 euro uit te keren.
Juiste actie
Als de aandeelhouders dit voorstel goedkeuren, gaat deze 8 euro op 17 juni van de beurskoers af – de ex-dividenddag – waarna beleggers dit bedrag op 29 juni op hun rekening krijgen bijgeschreven. De argumentatie van HD om een superdividend uit te keren is mijns inziens overtuigend:
‘This extra dividend will be financed from existing Term Bank facilities. This financing, combined with last year’s redemption from the Company’s Investment Portfolio and improved profits and cash flow resulting from the reorganization of the European and North American operations, provides an efficient, but conservative capital structure.’
Hunter Douglas geeft hiermee het perfecte voorbeeld van een juiste actie op het juiste moment. Als wereldwijd marktleider in raambekleding – consumenten kennen Hunter Douglas veelal van de merknaam Luxaflex – heeft HD in een vroeg stadium haar productiecapaciteit aangepast aan de veel lagere vraag na de recessie.
Voorzichtig herstel
In de Verenigde Staten is een dergelijk proces eerder geklaard dan in Europa, waar het arbeidsrecht vaak vertragend en kostenverhogend werkt. Medio 2009 was al duidelijk dat veruit de belangrijkste afzetmarkt van HD, de Verenigde Staten, was uitgebodemd en dat een voorzichtig herstel aanstaande was.
De cijfers over het tweede halfjaar van 2009 bevestigden deze opinie: de marges waren al beter dan in dezelfde periode van 2008 toen de recessie in de VS ernstige vormen aannam. Omdat HD in de voorgaande periode van hoogconjunctuur (2004 – 2007) al ruimhartig had geïnvesteerd, zal voor de komende periode met een investeringsniveau binnen de afschrijvingen kunnen worden volstaan.
De gerationaliseerde productiefaciliteiten van HD staan er spic-and-span bij en kunnen een aanzienlijk grotere consumentenvraag gemakkelijk aan. Acquisitiekandidaten zijn schaars, HD is met ruime voorsprong wereldmarktleider.
Prettige consequenties
En grootaandeelhouder (81%) Ralph Sonnenberg lijkt zijn bekomst te hebben van een grote beleggingsportefeuille. Verkopen hieruit faciliteren deels de uitkering van het superdividend. Voor de aandeelhouder heeft één en ander prettige consequenties.
Het dividendrendement bedraagt bij de huidige beurskoers van 37,50 euro maar liefst 21,3%. Natuurlijk is dit een eenmalige zaak, maar het geeft niettemin een aangenaam effect in de portemonnee. Op ex-dividendbasis noteert het aandeel 37,50 - 8 = 29,50 euro.
Als ik uitga van een voortgaand bescheiden economisch herstel in Europa en de VS zal HD naar mijn mening € 3,75 per aandeel kunnen verdienen in 2010. Over deze winst voorzie ik dat de onderneming een ‘normaal’ dividend van 1,40 euro gaat uitkeren.
Geld op straat
Tegen de genoemde ex-beurskoers bedraagt de beurswaardering een povere 7,9 maal de getaxeerde winst en komt het dividendrendement voor volgend jaar op 4,7%. Zet de totaalvergoeding (21,3 + 4,7 = 26%!) in de komende veertien maanden eens af tegen het rendement op staatsleningen of op een deposito.
Als ik door mijn Luxaflex naar buiten gluur, zie ik dat het geld op straat ligt...