Nederlaag ABN Amro bij rechter
De Ondernemingskamer dwingt ABN Amro om te onderhandelen met Fortis , Royal Bank of Scotland en Santander. Uiterlijk dit weekeinde wordt een uitgewerkt bod van het bankentrio verwacht.
Dit is de consequentie van de uitspraak, gistermiddag, van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. De rechter behandelde een klacht van de Vereniging voor Effectenbezitters. Deze had bezwaar gemaakt tegen de verkoop van ABN Amro-dochter LaSalle aan Bank of America omdat deze verkoop, die samenhangt met de fusieplannen met Barclays , een gifpil zou inhouden. De verkoop blokkeerde een concurrerend bod op ABN Amro als geheel door het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander.
Huub Willems, voorzitter van de Ondernemingskamer, beveelt ABN Amro de verkoop van LaSalle voor te leggen aan aandeelhouders, omdat deze onlosmakelijk verbonden is met de verkoop van de gehele bank, waarover ABN Amro een akkoord heeft bereikt met Barclays. Zo'n vergadering zou ABN Amro moeten uitschrijven en kan niet binnen een maand plaatsvinden.
Groot probleem
De uitspraak confronteert ABN Amro met een groot probleem. Enerzijds is het contract met Bank of America nog steeds van kracht. Dat contract eindigt niet als de aandeelhouders de verkoop van LaSalle afkeuren. Anderzijds moet ABN Amro ook het oordeel van de rechter en de aandeelhouders respecteren, zodat de bank gedwongen wordt om contractbreuk te plegen, met alle mogelijke claims en langdurige rechtsonzekerheid van dien. ABN Amro-topman Rijkman Groenink raamde de schade eerder op meer dan euro1 mrd.
Een mogelijk oplossing kan zijn dat ABN Amro gebruikmaakt van een clausule in het contract met de Amerikanen die toestaat dat LaSalle alsnog wordt verkocht aan een ander, die maandag 7 mei, om zes uur in de ochtend Nederlandse tijd, met een 'superieur voorstel' komt. In dat geval krijgt Bank of America $ 200 mln.
Gisteravond werd verwacht dat Fortis, RBS en Santander waarschijnlijk al vandaag of dit weekeinde een gedetailleerd concurrerend bod zullen uitbrengen. Dat zal bestaan uit aparte, maar aan elkaar gekoppelde biedingen op LaSalle en de rest van ABN Amro, die optellen tot euro 39 per aandeel.
Koortsachtige onderhandelingen
Naar verwachting zal in het weekeinde koortsachtig worden onderhandeld over dat bod, dat mogelijk als 'superieur voorstel' kan gelden. Een bod zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders, als alternatief voor de verkoop van LaSalle aan Bank of America. ABN Amro gaf gisteren geen enkel commentaar.
Tegelijkertijd zal ABN Amro in onderhandeling treden met de Amerikaanse bank over het openbreken van het contract. De Amerikanen zien de overeenkomst als bindend. De bank neemt alle nodige stappen om zijn rechten te beschermen, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse bank.
Barclays zegt in een persbericht dat de bank zijn voorgenomen fusie met ABN Amro zal doorzetten. Volgens Barclays bieden zij een 'significante waarde voor de aandeelhouders'. Barclays biedt 'slechts' euro 36 per aandeel, maar claimt dat dit bod met minder onzekerheden is omgeven dan dat van het consortium, dat ABN Amro wil opsplitsen.
Onzekerheden
Een van de onzekerheden is de opstelling van toezichthouders, die nog hun toestemming moeten geven aan de beoogde opsplitsing. Nu ABN Amro onderwerp lijkt te worden van een echte biedingstrijd, waarbij aandeelhouders het lot van de bank bepalen, is de vraag of de Nederlandsche Bank zich afzijdig houdt. Een woordvoerder stelde gisteren: 'Wij hebben bij voortduring het belang benadrukt van een ordelijk proces. Wij blijven de ontwikkelingen met grote nauwgezetheid volgen.'
VEB-directeur Peter Paul de Vries spreekt over een historische uitspraak. Volgens De Vries lijdt ABN Amro-topman Rijkman Groenink 'ongelofelijk veel gezichtsverlies. Ik kan me niet voorstellen dat hij blijft zitten.' De commissarissen van de bank beraadden zich gisteravond nog over de consequenties van de uitspraak. Er werd niet verwacht dat Groenink op dit belangrijke moment opzij wordt geschoven. 'Wel zullen de commissarissen nog dichter op de zaak kruipen dan zij al deden', aldus een ingewijde.
Nu de rechter de deur heeft geopend voor het consortium, nemen de geruchten toe dat zich andere gegadigden voor ABN Amro zullen melden. In reactie op de vraag of ING zich nu gaat roeren, zei een woordvoerder: 'Het is te vroeg om daarop te reageren. We hebben naar ABN Amro gekeken, we hebben niet bewogen en we voelen ons daar comfortabel bij.'
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad