Dico: gouden tip of kat in de zak?
Uitgegeven: 15 juni 2006 11:14
Laatst gewijzigd: 16 juni 2006 09:19
Het illiquide aandeel Dico International werd in maart nog de hemel ingepraat door vermogensbeheerder Geert Schaaij. Nu blijkt de beddenfabrikant ruzie te hebben met de huisaccountant. Volgens Deloitte heeft Dico een negatief eigen vermogen en is er in 2005 geen winst gemaakt maar een verlies. Is de koersexplosie gebouwd op drijfzand? Heeft Deloitte gelijk, dan dreigt het strafbankje.
Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com
Geert Schaaij, vermogensbeheerder bij International Assets, kwam op 19 maart met een ronkend koopadvies voor Dico in het TV programma Business Class. De koers kon wel "een paar keer over de kop" gaan. Later bleek dat Schaaij enkele dagen voor de uitzending alle aandelen van een onderhandse emissie had opgekocht. 'Lullen naar je eigen positie', noemen ze dat op de beursvloer. Het promoten van een zeer klein beursfonds bij een goed bekeken TV programma is extra discutabel. Of er sprake is van manipulatie, mag de AFM beoordelen.
Een klein nieuwsberichtje afgelopen maandag maakte melding van een 'second opinion' die Dico heeft gevraagd bij een ander accountantskantoor. Controlerend accountant Deloitte stelt dat de preferente aandelen onder vreemd vermogen vallen, terwijl die nu als eigen vermogen in de boeken staan. Deloitte wijst op de IFRS boekhoudregels. Gevolg: het eigen vermogen wordt 4,5 miljoen euro lager en komt daardoor ultimo 2005 uit op ruim 1 miljoen euro negatief!
Dico bestrijdt deze interpretatie en wil desnoods de statuten wijzigen zodat de preferente aandelen toch onder het eigen vermogen vallen. Er is echter meer aan de hand. Volgens de website Inveztor.nl plaatst de accountant vraagtekens bij een geactiveerde belastinglatentie van 2,7 miljoen. Verder is de voorziening van 0,8 miljoen voor de sanering van een voormalig bedrijfsterrein mogelijk te laag. En als de prefs inderdaad als vreemd vermogen in de boeken moet dan is het dividend een kostenpost in de resultatenrekening. In dat geval wordt 2005 een verliesjaar.
Opmerkelijk: de koers van Dico reageert nauwelijks op dit nieuws. Sterker nog, het aandeel eindigde woensdag zelfs 4 procent hoger. Wellicht dat door de tropische temperaturen van maandag het berichtje over het conflict met de accountant aan de aandacht van veel beleggers is ontsnapt. Bij een illiquide aandeel dat inderdaad een aantal keren over de kop is gegaan is de huidige onzekerheid over de cijfers echter een tikkende tijdbom. Zo gewonnen, zo geronnen