Hierbij het complete artikel...
Mooie bonus via ING
27 jan 2015 om 10:35 - Marcel Tak
ArtikelReacties (3)
Vorige week schreef ik over de 9% Memory Coupon Note met ING als onderliggende waarde. Als ING aan het eind van de driejarige looptijd minimaal 8,30 euro noteert, kan de belegger maximaal 9% rendement per jaar behalen.
Inmiddels ligt de koers van deze note op circa 105% en is het maximaal te behalen rendement gezakt naar 7%. Dat komt omdat de koers van het aandeel ING is gestegen van 10,425 euro bij uitgifte van de note naar 11,35 euro.
De afstand tot de koers van 8,30 euro is daarmee groter geworden, het risico beperkter en dus het rendementsperspectief geringer. Op zichzelf is de note nog steeds aantrekkelijk, maar ik neem u graag mee naar de Duitse snoepwinkel.
Bonus Certificaat op ING
Aan de beurs van Frankfurt staat een grote hoeveelheid certificaten genoteerd met ING als onderliggende waarde. Voor adviseurs die hun klanten willen verwennen met een ING-product op maat, geef ik een aantal mooie voorbeelden.
Stel u bent redelijk positief op ING, en verwacht dat de koers dit jaar niet meer onder de tien euro komt. Dat betekent vanaf de actuele koers van 11,35 euro een maximale koersdaling van 12%. Dan kan het Bonus Certificaat op ING, aflopend in december 2015 interessant zijn (ISIN: DE000PS1CSM1).
Als de koers van ING gedurende het gehele jaar, tot en met 18 december 2015, niet onder de 10 euro komt, lost dit certificaat af op 14 euro. De actuele koers van het certificaat is 11,50 euro. Dat betekent, bij aflossing op 14 euro, een rendement van 22% in nog geen jaar tijd.
Als ING wel op enig moment onder de tien euro uitkomt, vervalt de bonusaflossing op 14 euro. In dat geval lost het certificaat in december af op de koers van ING (met een maximum van 14 euro). Het certificaat noteert nu vijftien cent boven de koers van ING.
Dat betekent dat het resultaat bij doorbraak van de ondergrens 1% slechter is dan een directe investering in ING. Daar komt dan nog het gemiste uitgekeerde dividend in 2015 bij, maar dat zal waarschijnlijk slechts enkele centen bedragen. Het aardige is dat op deze basisvariant er veel alternatieve mogelijkheden zijn.
Bonus Certificaat met ondergrens
Misschien vindt u bovenstaand certificaat interessant, maar vreest u dat ING onder de 10 euro kan komen. Een ondergrens van 8,50 euro is naar uw mening wel veilig genoeg. In dat geval is er een certificaat met als ondergrens 8,50 euro.
Dit certificaat (ISIN: DE000VZ76PX8) lost in december 2015 ook af op 14 euro als de 8,50 euro ondergrens niet wordt doorbroken. De actuele koers van het certificaat is 12,30 euro. Dat betekent in dit geval een maximumrendement van een kleine 14%, ruim 8% lager dan dat van het vorige certificaat.
Bovendien, met een koers van 12,30 euro is de premie bovenop het aandeel gelijk aan 8%. Als de 8,50 euro grens neerwaarts wordt doorbroken, is de achterstand van dit certificaat op een directe belegging in het aandeel derhalve zeker 8%.
Daar staat tegenover dat de bonusaflossing op 14 euro in takt blijft tot een koersdaling van ING met maar liefst 25%.
Pro-certificaten
Stel u vindt het laatste certificaat mooi, maar wil dat de waarneming of de ondergrens wordt doorbroken niet gedurende de gehele looptijd geldt, maar alleen aan het eind van de looptijd.
In dat geval zijn er PRO-certificaten beschikbaar, zoals die (ISIN: DE000DG16C09) met ondergrens van eveneens 8,50 euro, maar een waarnemingsperiode uitsluitend van 18 november tot en met 18 december. Als ING voor 18 november onder de 8,50 euro uitkomt, blijft de bonusaflossing van 14 euro in stand.
Dit certificaat kent nog wat minder risico, maar de actuele prijs ligt ook hoger: 12,70 euro. Dat betekent een rendement van 10% als de bonusaflossing plaatsvindt. De premie van het certificaat bovenop het aandeel is met 12% hoog.
Als in de laatste maand van de looptijd ING onder 8,50 euro noteert, doet dit certificaat het derhalve 12% slechter dan het aandeel.
Bonus Certificaat zonder vast te zitten
Tot slot is het ook mogelijk dat u zeer positief bent op ING en niet vast wilt zitten aan een maximumaflossing, maar toch enige bescherming wenst. Ook dan zijn er mogelijkheden met deze certificaten. Een mooie vind ik die met een 9,50 euro als ondergrens (ISIN: DE000UZ2TU27).
Dit certificaat lost in december 2015 af op een koers van 12,50 euro, als gedurende het jaar de koers van ING niet onder de 9,50 euro uitkomt. De actuele koers van dit certificaat ligt fractioneel boven de koers van ING, namelijk op 11,40 euro.
Dat betekent een bonusrendement van bijna 10%. Als ING toch onder de 9,50 euro duikt, doet het certificaat het nauwelijks slechter dan een directe belegging in ING. En het aardige is, als ING dit jaar in koers zou exploderen, en bijvoorbeeld op vijftien euro zou staan in december 2015, dan lost het certificaat af op vijftien euro.
De 12,50 bonusaflossing is bij dit certificaat geen maximum in de aflossing. Ten opzichte van een directe belegging vind ik dit certificaat daarmee een prachtig alternatief.
Let u bij alle certificaten op dat u een debiteurenrisico loopt op de uitgevende instelling en neem alleen een positie in als u de werking van deze certificaten geheel doorgrondt.
Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.