anstaande vrijdag opent USG People haar boeken over 2013. Vorige week kregen we al een voorproefje te zien bij grote broer Randstad. De koers van Randstad corrigeerde 10%, de koers was te ver voor de muziek uitgelopen.
Wacht USG eenzelfde afstraffing of is de stijging van 160% vanaf vorige zomer pas het begin?
Meer dan verdubbeld
Vorig jaar zomer waren aandeeltjes USG dus verkrijgbaar voor krap 5 euro. Nu wordt er meer dan het dubbele betaald.
Uitzenders zijn vroeg-cyclisch. Tegen het einde van een recessie profiteren uitzenders als eerste van een aantrekkende arbeidsmarkt. Deze recessie is echter geen doorsnee. Hoewel de economische groei langzaam maar zeker wat aantrekt, blijft de arbeidsmarkt nog steeds achter.
Dat is weliswaar normaal, maar deze keer gaat het wel erg langzaam. Nog steeds zijn bedrijven huiverig om nieuwe mensen aan te nemen. De omzet van de uitzenders daalt nog steeds. Optimisten constateren wel dat de afname van de krimp steeds minder wordt.
Enorme kostenbesparing
USG heeft door de almaar afkalvende omzet de afgelopen jaren de tering naar de nering gezet. Door het opzetten van een nieuwe structuur, het verkopen (voor een appel en een ei) van onrendabele onderdelen aan Randstad en flink te snijden in de managementlagen heeft USG de komende jaren een substantieel lager kostenpatroon.
CEO Rob Zandbergen denkt jaarlijks 38 miljoen euro te besparen en als dat enigszins lukt, komt dat de winstgevendheid enorm ten goede. Het bedrijf is nu lean and mean, volledig afgetraind en klaar voor herstel van de arbeidsmarkt.
USG zit echter vooral in Nederland (43%), België (25%) en Frankrijk (21%). In geen van deze drie landen is het al feest op de arbeidsmarkt. Randstad verloor in 2013 in alle drie de landen omzet, variërend van 6 tot 9%.
Aantrekkelijke prooi
Hoewel de cijfers op kwartaalbasis wel verbeterden hoeven we van kleinere broer USG dus ook niet teveel te verwachten. Lagere omzet, veel lagere kosten met onder de streep wel een hogere nettowinst. En dan maar wachten tot die arbeidsmarkt aantrekt.
Een andere pijler onder de almaar opgelopen koers is de kans op een overname. USG is te midden van de Grote Drie, Adecco, Manpower en Randstad, een kleine speler en met een beurswaarde van ruim 1 miljard euro een aantrekkelijke prooi voor vooral Manpower en Adecco.
Deze beide giganten hebben nog wel wat blinde vlekken in Europa en het afgeslankte USG zou hier misschien prima inpassen.
Nieuw instapmoment?
USG moet met beulen van cijfers komen wil het de huidige koers rechtvaardigen. Van enige serieuze correctie sinds de stijging vanaf 5 euro is echter nog geen sprake geweest.
Mocht er een hoop lucht uit de koers lopen vrijdagochtend, bij verder niet al te veel omzetdaling en een strakke kostenbeheersing, dan is dat wellicht een mooi instapmoment voor beleggers die de eerste uitbraak vanaf 9 euro gemist hebben.