Hola Third way,
- dividend: klopt dat dividend zit meeberekend in de optie prijs (dividend stijging niet), maar dat maakt de propositie toch net iets anders:
stel geen rente: AEX 300
Future is dan 280
Tijdwaarde call / put is 40
=> call 300 is dan 20
=> put 300 is dan 60
Als je de call koopt is jouw winst dus alle stijging AEX boven de 320 op exoiratie (dus die 40 punten tijdwaarde). Kopen van het mandje had je dan al 20 + 20 dividend opgeleverd. (niet ontoevallig is dat verschil de tijdwaarde)
Rede dat ik het noemde is dat ik denk dat we beperkt omhoog blijven gaan en dan lijkt de call optisch goedkoop door de verloren gegane dividenden. Echter, zodra de rente hoger wordt is het wel interessanter. (nu krijg je op de bank nul rente, dus hoef je niet impliciet van de optiemarkt te lenen; vroeger was tijdens de 'camping hausse' van 1998 dat het verhaal, de rente op de optiemarkt was betrekkelijk laag in vergelijking met leenrente particulieren, zodat dit een goede manier was op krediet stukken te kopen)
- curve: inderdaad wat je zegt, mensen lijken bereid op korte termijn bewegingsrisico te verkopen (men verwacht zeg de komende maand geen actie), maar hoe langer mensen kijken, hoe meer vrees dus men is veel banger om zeg 3 maands of verder te verkopen.
Dus als je de optie houdt voor de dagelijkse beweging (in jargon gamma hedgen) betaal je voor langere opties steeds meer.
In absolute zin zie je dit niet per se en dat is omdat prijzen niet lineair toenemen met looptijd. Veel (zo niet alles) in optieland schaalt niet met de tijd, maar de wortel van de tijd. En dan is het verschil tussen een 4 jaars en 5 jaars optie beperkter.
Overigens, als je denkt dat het de komende tijd rustig blijft kun je daar a-la JR gebruik van maken door zijn long lange optie, short korte optie strategie. Elke maand die voorbij gaat ontvang je zo een deel van je betaalde premie terug (en door die wortel tijd is dat relatief meer, al wordt dat door lagere vol deels teniet gedaan). Alleen zodra de heftige beweging eerder komt is dat een tegenvaller. (mijn vorige antwoord was misschien iets te veel vanuit gamma-hedgen gedaan en minder van meer statische portefeuille)
-vol data / steil: als je toegang hebt tot een Bloomberg kun je ze erg makkelijk vinden en zag boven dat IB het ook aanbiedt.
In feite is de curve niets anders dan een rijtje van ATM volatiliteiten voor verschillende looptijden. Daaruit kun je zelf (a-la fixed income) die forward volatilities berekenen.
SPX (voorbeeld):
februari 13.50 (30 dagen)
maart 15.00 (60 dagen)
=> forward vol feb -mar = [60 dagen x 15 ^ 2 - 30 dagen x 13.5 ^ 2]
---------------------------------------
60 dagen - 30 dagen
en hier dan de wortel uit (want je mag volatiliteiten niet optellen)
dan kom je op 16.4 uit
Het getal is altijd op basis annualized vol (dus geldt die zelfde 16% regel). Wat je ziet is dat de downside snel duurder wordt. Dat zou voor een AEX lagere strike zo maar 6 punten hoger kunnen liggen.
Dit zijn de zogeheten 'crash putjes' en de oorzaak ligt in de angst omlaag. Opties zijn eigenlijk (oorspronkelijk) gebaseerd op een (log)normale verdeling van mogelijke uitkomsten, dus redelijk symmetrisch.
Dan zou grof gezegd de tijdwaarde van een 105 call of 95 put (als future op 100 staat) gelijk moeten zijn. Maar de werkelijke distributie (zoals we uit verleden hebben gezien: 1987,1998,2001,2008) is dat niet: of langzame trend naar boven (meer observaties, lage beweging dus lage vol) of scherpe reactie omlaag (minder observaties, forse beweging dus hoge vol). Om voor deze echte verdeling te corrigeren wordt de vol van lagere strikes verhoogd en die van hogere strikes verlaagd (dit aanpassen heet 'skew'). En ook de relatieve mate waarin de 105 wordt afgeprijsd ten opzichte van de 95 geeft dus mate van verwachting paniek aan (want is in feite verzekeringspremie)
Als je nu dit effect met de steile / oplopende curve vergelijkt krijg je dus relatief toch nog wel een hoge prijs in die lage lange putjes
Tenslotte je laatste punt over of de curve terecht is. Ik denk (helaas) van wel, en het is erg verleidelijk om toch die korte opties te kopen in afwachting van de beweging maar elke maand afschrijven is kostbaar. (dit is zelfde als olie future hebben en moeten rollen elke maand, het houden is kostbaar). Daarom is die VIX ook zo steil oplopend omdat het alternatief (opties kopen en houden) ook in de steile curve forse negatieve carry geeft. Maar denk wel dat bij een omslag het erg hard kan gaan met vol (in feite een soort veer, die is nu enorm ingedrukt met erg lage vols, maar als iedereen straks naar de uitgang rent....). Maar hoe lang moeten we daarop wachten?
(en tot die tijd pakken we keurig coupon op de perpetuals)