Het is prachtig weer en ik hoop dat je er een beetje van kan genieten. Zelfs indien je vakantie er al op zit.
Maar vooraleer ik straks ook van de zon ga profiteren, wil ik je graag iets meer vertellen over één van mijn favoriete grondstoffen voor de komende jaren.
Ik ga de fundamentals van zilver voor je toelichten en ik laat het dan aan jou over om uit te maken of deze belegging potentieel heeft in de komende jaren.
Zilver wordt al meer dan 5.000 jaar gemijnd, en dat is veel langer dan de meeste andere grondstoffen. Het werd al vrij vlug gebruikt als een betaalmiddel en die rol is het eigenlijk min of meer blijven spelen tot enkele decennia geleden.
Goud en zilver waren betaalmiddelen, waarbij goud steevast 16 keer duurder was dan zilver. Een logische verhouding, aangezien zilver 16 keer meer voorkomt dan goud.
Deze verhouding bleef duizenden jaren standhouden, maar kwam deze eeuw onder druk toen zilver zijn monetaire rol verloor.
Vandaag is goud maar liefst 66 keer duurder dan zilver. Om de verhouding simpelweg terug te brengen naar 16, moet zilver 314% in waarde stijgen!
Het is niet geheel ondenkbaar. Begin jaren ‘80 was de verhouding eventjes terug 16 omdat beleggers als de dood waren voor inflatie. Klinkt bekend?
Ook vandaag zien we dat beleggers zich storten op goud en zilver uit vrees voor inflatie … en een inéénstorting van het financieel systeem.
Zilver is zelfs zo schaars geworden dat beleggers die investeren in zilveren munten premies van enkele tientallen procenten betalen om er hun handen op te leggen.
De zilver ETF, een tracker die enkel investeert in zilver, bevat nu reeds 281 miljoen ounces van de grondstof. Dat is 41% van de totale jaarproductie!
De stijgende beleggersvraag kan wel eens de vonk zijn die de prijs doet exploderen.
Je moet weten dat de voorbije 60 jaar de vraag naar zilver groter was dan het aanbod. Het aanbodtekort kon zonder al te grote prijsstijgingen worden opgevangen door te putten uit de bestaande voorraden.
Probleem is echter dat de vraag naar zilver voor 65% komt uit de industrie. Er worden jaarlijks meer patenten ingediend voor nieuwe zilvertoepassingen dan éénder welke andere grondstoffen, met uitzondering van goud.
Maar zilver wordt, in tegenstelling tot goud, amper gerecupereerd. Deze grondstof is bijvoorbeeld een uitstekende geleider en vindt zo zijn weg naar heel wat elektronische toepassingen. Per toestel wordt dan een paar gram zilver gebruikt. Niet meteen de moeite om er later weer uit te halen dus.
Het gevolg is echter dat de bestaande voorraden de afgelopen decennia flink geslonken zijn. Ted Butler, een onafhankelijk analist die de markt al 25 jaar op de voet volgt, denkt zelfs dat zilver op dit moment … schaarser is dan goud!
Sommigen denken zelfs dat deze schaarste op termijn leidt tot een prijs die hoger ligt dan die van goud.
Ik weet niet in hoeverre dit realistisch is, maar het is een feit dat de prijs van zilver inelastisch is. Aangezien de meeste industriële toepassingen maar enkele gram gebruiken, maakt het slechts een zeer beperkt deel uit van de totale productiekosten.
Bovendien zijn er amper alternatieven voor zilver. Zonder deze grondstof zouden heel wat toepassingen zelfs niet ééns bestaan!
Maar indien de vraag hoger ligt dan het aanbod, waarom dan niet gewoon meer zilver mijnen? Wel, er zijn maar zeer weinige pure zilvermijnen. Zilver wordt vooral gemijnd als bijproduct. Een zinkmijn haalt bv. niet alleen zink naar boven maar er komen ook zeer kleine hoeveelheden zilver mee.
De productie verhogen, kan dus niet zomaar.
Bovendien zijn de ondergrondse voorraden voor zilver kleiner dan éénder welke grondstoffen. In een recente analyse schat de US Geological Survey de ondergrondse reserves op 270.000 … en dat is amper voldoende om de vraag in het komende decennia op te vangen!
Ok, laten we het even samenvatten allemaal. We zitten hier met een grondstof waar de vraag al 60 jaar groter is dan het aanbod … en de vraag flink oploopt omdat beleggers het in grote aantallen in portefeuille nemen.
Bovendien kan de productie niet zomaar verhoogd worden en zit er amper voldoende zilver in de grond om de vraag van de komende jaren op te vangen.
Indien de factoren in de toekomst samen komen, hoe hoog denk je dat de prijs kan oplopen? Zou de oude high van begin jaren ‘80 overschreven worden? Dat betekent een stijging van 244%.
Maar die $50 van begin jaren ‘80 is eigenlijk niet hetzelfde dan $50 vandaag. Gecorrigeerd voor inflatie hebben we het dan over $130 per ounce zilver. Dat betekent 797% winstpotentieel.
Of zal zilver zijn schaarste volledig uitspelen en inderdaad duurder worden dan goud? Ach, het is een leuke denkoefening maar ik hou er persoonlijk geen rekening mee.
Zilver hoeft echt niet duurder te worden dan goud om beleggers een fantastisch rendement te bieden.
wordt het idd meer waard,u mening a.u.b