Gelukkig zou ik zeggen zijn er bij het delinquencies-verhaal van Bloomberg wel enige relativerende kanttekeningen te plaatsen.
Ten eerste loopt het aantal achterstallige betalers steeds minder snel op.
Ten tweede: het huidige percentage mensen met een betalingsachterstand van twee maanden bedraagt 6,25%. Stel dat de helft daarvan tot een foreclosure lijdt en daar ruwweg de helft daarvan zijn huis kwijtraakt, dan heb je het over ruim anderhalf procent van ruim 70 miljoen eigen woningen, pakweg 1,2 miljoen naar boven afgerond. Sinds de crisis vanaf half 2007 zijn er al 1,3 miljoen gedwongen verkopen geweest (het maandelijkse tempo is 80-90.000, al maanden een vrij stabiel cijfer).
Stel dat het totaal oploopt tot 3 miljoen gedwongen verkopen, waar de bank 100.000 dollar op verliest (de huidige mediane huizenprijs ligt op $ 175.000). Dan verliezen zij daar 300 miljard op, een cijfer dat ik een jaar geleden ook al eens berekende. De banken/verzekeringen hebben wereldwijd al 1300 miljard 'house related' afschrijvingen gepleegd. Dat is méér dan voldoende.
De echte afschrijvingspijn voor banken/verzekeringen voor de komende tijd, zit in het vastgoed.
Het Bloomberg delinquencies verhaal bevestigt een trend.
Dat de beurs in NY daarop reageert is best mogelijk, maar al die verklaringen zijn achteraf. Omdat 'we' geen zinnig woord over het verloop van de dagelijkse koersen kuinnen zeggen, gaan we maar lijntjes trekken (waarom eigenlijk altijd lineair en geen parabolen of hyperbolen?) Maar dat terzijde.
Waar het mij om gaat: hoewel de Amerikaanse huizenmarkt allerminst gezond is, treedt er stabilisatie op.
GW