Beste,
……..Op 17 januari 2009, om 01.02 uur in de nacht zond ik je een mail waarin ik beloofde dat ik begin februari over mijn concrete beleggingsbeslissingen zou schrijven. Je reageerde daar positief op dus ik houd me aan mijn woorden en doe het bij deze.
Ik schreef je toen ook dat Ahold en Vopak op dat moment mijn bets waren.
Sinds 17 januari is Ahold met 3,7 % gestegen en Vopak met 2,7 %, terwijl de AEX-index van 248,55 naar 248,60 ging; dus eigenlijk nauwelijks van zijn plaats is gekomen.
Later heb ik je geschreven over de klassieke turn-around van ING in de afgelopen week. Dat is een technisch herstel maar fundamenteel zie ik nog grote risico’s. De kans op nationalisatie is nog steeds aanwezig. Het aandeel is dan ook niet in mijn favorietenlijstje beland. Nog niet…
Dit ter inleiding en naar aanleiding van mijn eerder verzonden mails.
……..Nu zal ik je iets over mijn persoonlijke financiële situatie vertellen en hoe ik tot mijn concrete beleggingsbeslissingen gekomen ben.
In het najaar van 2007 zag ik de eerste tekenen van de kredietcrisis, inzakkende Amerikaanse huizenprijzen en een toenemend probleem op de markt van hypotheekleningen. Ik kreeg er een slecht gevoel bij. In eerste instantie dacht ik dat het bekende najaarseffect was (in september/oktober staan koersen vaak op het laagste niveau van het jaar) maar de problemen werden steeds groter en zoals ik elk jaar doe kijk ik altijd goed naar de maand januari. Mijn porto begon verliezen te vertonen en sommige aandelen gingen door hun stop loss limieten. Mijn aandelen verkoop ik in principe bij 10% verlies, maar ik ben niet altijd even streng in de leer.
De januarimaand van 2008 was slecht zowel na een week als een maand stonden alle seinen op rood. “As Januari goes so goes the year” is geen wet van Meden en Perzen, maar gaat wel vaak op.
IK heb toen een reeks spaarrekeningen geopend en de hele aandelenporto zo goed als opgeruimd.
Als ik al handelde in veelal minder courant fondsen verkocht ik op zo kort mogelijke termijn.
In het najaar kocht ik voor totaal 1,5K een heel erg bescheiden mandje Intereffect China, Japan en India waaraan ik weinig plezier beleef. Japan gaat er nu als eerste uit. Dat levert een verliesje op, maar daar staat tegenover dat ik ook Calls Fortis kocht voor 0.55 die ik afgelopen week verkocht voor 0.95.
Nog iets te vroeg want maandag gaat Fortis flink hoger, maar winst is winst.
……..Als ik nu kijk naar januari 2009 zie ik het volgende beeld.
Rond de jaarwisseling leek er een kleine opleving te ontstaan, maar die is zo snel als de vloed verschijnt met de eb verdwenen.
Hier een overzicht je van resp. 1 week en 1 maand vanaf 1 januari 2008 afgerond op hele percenten (eigen research):
AEX: + 2% / + 1%
AMX: +8% / + 0%
MSCX: + 2% / +2%
Dow: -0% /-10%
Nasdaq: +2% / -7%
Zoals je ziet zijn de verschillen van de Nederlandse indices klein maar is de situatie voor de Amerikanen sterk verslechterd. Daar staat dan wel tegenover dat de dollar in een maand tijd 10% duurder is geworden. Dat is dan ook meteen een verklaring voor het feit dat de Nederlandse aandelen het niet eens zo slecht gedaan hebben.
……..Nu wordt het tijd eens naar de fundamentele kant en de technische kant te gaan kijken.
De consensus van de fundamentele kant is dat we het ergste nog niet achter de rug hebben. Algemeen wordt verwacht dat het eerste kwartaal van dit jaar slechter zal worden dan het laatste kwartaal in 2008. In Amerika kromp het bruto binnenlands product 3,8% maar dat cijfer wordt nog geflatteerd door onverkochte voorraden. Voor het eerste kwartaal van 2009 wordt een krimp van 6% verwacht. Dat zijn bar slechte cijfers, die zullen doorklinken en hun sporen zullen nalaten in de economieën van alle westerse landen.
De recessie verdiept zich dus. Net zoals niemand kon voorspellen dat er een recessie aankwam zo kan niemand nu voorspellen op het op een depressie uitdraait. Er is derhalve een keerpunt nodig waaruit blijkt dat de neergaande lijn een halt wordt toegeroepen. Op dit moment zijn daarvan totaal geen tekenen zichtbaar, maar bedacht moet worden dat beurzen 6-9 maanden vooruitlopen op de feitelijke ontwikkelingen. Wat niet is kan komen. En dan belanden we toch weer bij de technische kant. Wat vertellen de grafieken ons?
Als ik naar de AEX-index kijk laat 2008 het volgende beeld zien. In januari vond een sterke daling plaats met toenemende omzetten gevolgd door een technisch herstel tot juni, waarbij de eerdere top van januari niet bereikt werd. Van juni tot half juli was er weer een scherpe daling. Van half juli tot eind augustus was er weer een herstel waarbij de top eerdere top wederom niet bereikt werd. Een derde en de sterkste daling (zegt het spreekwoord niet “Driemaal is scheepsrecht”) vond plaats in september/oktober. De index ging toen maar liefst van 400 naar 250). De lange termijntrend kreeg daarmee alle kenmerken van een bearmarket.
Toch is het beeld enigszins veranderd. Van een opleving is geen sprake meer, alleen vond een kleine gebruikelijk rally plaats tijdens de jaarwisseling, grotendeels toe te schrijven aan de Obama mythe.
Grofweg zien we vanaf oktober t/m januari 2009 een zijwaartse beweging van de AEX tussen 225 en 275 met 250 als spil en zo zijn we dan exact in het heden beland.
Volgens de technische analyse kan dit patroon twee dingen betekenen.
In de eerste plaats kan de zijwaartse range een bodem inhouden waar verkopers en kopers een evenwicht zoeken. Dat blijkt pas als ofwel het niveau van grofweg 275 met hogere omzetten dan gemiddeld wordt overschreden, of lagere regionen dan 225 worden opgezocht. In het laatste geval is de bodemvorming mislukt. Die daling zal dan ook waarschijnlijk fors zijn en kan dan gekenmerkt worden door de situatie waarin beleggers de handdoek in de ring gooien, de capitulatie.
Zolang de capitulatiefase of de herstelfase zoals geschetst niet bereikt zijn is het volgens mij beter niet in aandelen te beleggen, anders dan voor korte ritjes onder gebruikmaking van de hoge volatiliteit.
Voor mij persoonlijk geldt dan ook dat ik mijn beleggingen in aandelen niet zal uitbreiden.
Toch wil ik nog een klein bedrag in aandelen beleggen, maar dan geheel afgedekt. En dan praat ik over 10K (in veelvouden uiteraard).
Daartoe verkoop ik mijn Calls en Puts AEX en ga het over een andere boeg gooien.
………..Hier komt mijn modelporto in eenheden en daaronder een toelichting
1) Koop 86 aandelen Vopak voor 29,10 = 2.502,60
2) Koop 271 aandelen Ahold voor 9,21 = 2,495,91
3) Koop 328 aandelen Binck voor 6,10 = 2.000,80
4) Koop 370 aandelen Galapagos voor 4,05 = 1.498,50
5) Koop AEX Turbo’s of Sprinters short 280 = 1.502,19
Totale investering…………………………………………..10.000 euro.
Toelichting:
Alle koersen zijn biedkoersen en liggen onder het slotniveau van januari maar ik heb ze op basis van technisch analyse als vastgesteld . Daarbij ga ik ervan uit dat lagere koersen het komend kwartaal in zijn algemeenheid zullen plaatsvinden .
Mijn advies zou zijn de Turbo’s of sprinters in delen te kopen naar ratio van de daadwerkelijke aankopen.
Voor de aandelen hanteer ik 10% stop loss op de koers van aankoop. De turbo’s of sprinters hebben een ingebouwde stop loss op 280 en vergen dus geen onderhoud.
Nu ga ik nog kort op de gekozen fondsen in:
VOPAK.
Ik las een interview met John Paul Broeders en was onder de indruk van de potentie van dit bedrijf. Vorig jaar mocht ik op uitnodigi