closer schreef op 3 april 2025 17:30:
Het plan van Stephen Miran, Trumps economisch adviseur: het Mar-a-Lago-akkoord
Een dure dollar maakt het voor andere landen duurder om spullen uit de VS te importeren. Dit is een van de oorzaken dat de VS al decennia een groot handelstekort hebben. Ze importeren meer spullen uit het buitenland dan dat ze exporteren.
De dure dollar drukt dus op de Amerikaanse maakindustrie. Die verliest al decennia terrein ten opzichte van met name China. Met het gevolg dat ‘werkende families’ niet meer in staat zijn goed in hun eigen levensonderhoud te voorzien, schrijft Miran. ‘Zij raken verslaafd aan uitkeringen of verdovende middelen, of ze vertrekken naar welvarender gebieden.’ Gemiddeld genomen is de werkloosheid in de VS overigens laag, een van de redenen dat economen menen dat Trumps obsessie met het handelsoverschot ongegrond is.
Miran noemt ook het geopolitieke risico van de verdwijnende industrie uit de VS. Als je niet zelf de hele toeleveringsketen in handen hebt om wapens te produceren, ben je niet veilig. Daarbij citeert hij president Trump: ‘Als je geen staal hebt, heb je geen land.’
Hij wil het beste van twee werelden: de dollar in waarde laten dalen én de status als wereldmunt behouden. ‘De taart behouden en opeten tegelijkertijd’ is de schamperende metafoor waarmee zijn critici daarop antwoorden. Of: ‘Een cirkel vierkant maken.’
Toch denkt Miran een manier te hebben gevonden. Hij ziet ‘een smal pad’ als Trump een wortel en een stok oppakt. De stok is het opleggen van hoge importtarieven en het staken van militaire hulp. De wortel is de vrije handel en militaire bescherming die landen kunnen krijgen als zij het Mar-a-Lago-akkoord tekenen.
In dat akkoord beloven andere landen – Miran heeft onder meer de eurolanden, het Verenigd Koninkrijk, China en Japan op het oog – dat ze hun dollarreserves zullen verkopen. Hierdoor daalt de waarde van de munt.
Zo’n devaluatie zal de wereldeconomie in rep en roer brengen; dat beseft Miran ook. En dat belooft direct een nieuw financieel probleem voor de VS. Amerika heeft, als afgeleide van het constante handelstekort, afgelopen decennia namelijk een gigantische staatsschuld opgebouwd. Die drukt nu zwaar op de begroting, de rentelasten zijn groter dan de kosten van het leger. De rentelasten wegen zo zwaar dat de staatschuld aanmerkelijk harder groeit dan de economie. En zodra de dollar devalueert, dreigt ook de rente die Amerikanen over hun schuld moeten betalen, snel op te lopen.
Om te voorkomen dat de VS onder de schuldenberg bezwijken, wil Miran in Mar-a-Lago dus ook afdwingen dat de meewerkende landen Amerikaanse staatsleningen afsluiten met looptijden van honderd jaar of zelfs langer. Zonder dat de Amerikanen hierover rente betalen. Zo houden de VS de eigen staatsschuld beheersbaar én blijft de dollar de belangrijkste reservemunt.
Verder lezen:
www.volkskrant.nl/economie/achter-don...