Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Donald Trump al dat hij de oorlog in Oekraïne snel zou proberen te beëindigen. "In 24 uur", klonk het toen stoer. Daar is intussen al een iets meer voorzichtige "100 dagen tot een half jaar van gemaakt". "Zo snel mogelijk", zo herhaalt Trump nu vanuit de Oval Office, zijn kantoor in het Witte Huis, tegenover journalisten.
Er moet een vredesakkoord komen, klinkt het. Maar het mag tegelijk duidelijk zijn dat Russisch president Vladimir Poetin zich daarbij niet onmiddellijk in de handen moet beginnen te wrijven. Trump drijft de druk op zijn Russische collega nu al op.
"Hij kan niet erg gelukkig zijn. Hij doet het niet zo goed. Ik bedoel: hij blijft het volhouden, maar de meeste mensen dachten dat die oorlog in een week voorbij zou zijn. En nu ben je 3 jaar verder. Dat doet hem er niet te best uitzien."
"Zelenski wil een deal sluiten, maar ik weet niet of Poetin dat wil", stelt de Amerikaanse president. "Mogelijk wil hij dat niet, maar hij zou het beter doen. Ik denk dat hij Rusland verwoest door geen deal te sluiten."
Inflatie
Hij wijst naar de Russische economie. "Ik denk dat Rusland in grote problemen komt. Kijk naar hun economie, kijk naar de inflatie in Rusland. Ik zou heel goed met hem overeenkomen. Ik mag hopen dat hij een deal wil sluiten."
Eind november moest de Russische centrale bank nog ingrijpen toen de waarde van de roebel kelderde, als gevolg van de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. De inflatie in het land is ook hoog, zelfs met een rente die boven de 20 procent ligt: vooral voedingswaren zijn fors duurder geworden.
Dat de Russische economie nog groeit, is enkel te danken aan de vele miljarden die het land in de defensie-industrie pompt, Russische bedrijven dus. Dat geld is afkomstig van de spaarpot die het land heeft opgebouwd met de olie- en gasverkoop.
Andere sectoren in Rusland lijden onder die oorlogseconomie, ook als gevolg van een gebrek aan arbeidskrachten: honderdduizenden mannen zijn ofwel ingezet als soldaat, ofwel als arbeider in de oorlogsindustrie. Heel wat hoogopgeleiden zijn sinds de start van de oorlog het land uit gevlucht.
"Open voor dialoog"
Poetin feliciteerde Trump gisteren nog met zijn inhuldiging als Amerikaans president. "Moskou staat open voor een dialoog met de VS, die gebouwd is op een gelijke en wederzijds respectvolle basis", klonk het.
Over Oekraïne zei Poetin dat "de Russische regering zal blijven vechten voor de belangen van haar volk. Dat was het belangrijkste doel van de speciale militaire operatie."
Marco Rubio, de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei eerder dat hij geen tijdsverloop kan geven over wanneer de partijen tot een akkoord zouden kunnen komen. Hij gaf wel aan dat zowel Rusland als Oekraïne "iets" zullen moeten toegeven. Tegelijkertijd noemde hij Rusland de agressor in het conflict.