Voor de obligatiehouders is het wel zaak dat deze stevige rendementen structureel worden behaald. De tussentijdse rentebetalingen, die (afhankelijk van de looptijd) 8,5 tot 11 procent per jaar bedragen, én de eindaflossing, zullen plaatsvinden indien voldoende “resultaat uit de activiteiten” van Circle Fund Management beschikbaar is.
Als de strategie niet werkt en de beheerder geld begint te verliezen, dan kunnen obligatiehouders met lege handen achterblijven. “Er is geen garantie dat het geprognosticeerde rendement wordt behaald”, zo waarschuwt ook het memorandum.
3: Hoge (verborgen) kosten
De beperkte omvang van veel niet-beursgenoteerde proposities maakt de kosten vaak onevenredig hoog.
“0% Emissiekosten”, staat op de website van de uitgever te lezen. Het klinkt aantrekkelijk dat beleggers niets betalen om de obligaties aan te kopen. Maar ondertussen zitten er flink wat kosten versleuteld in het product.
CFM rekent namelijk een managementvergoeding van vijf procent per jaar over de inleg van de leningverschaffers (jaarlijks 2,5 miljoen euro vergoeding op 50 miljoen euro aan obligatieleningen). Dat is bijzonder hoog. Volgens het memorandum wordt dit bedrag gebruikt om onder andere marketing-, juridische en andere operationele kosten te dekken.
De beheerder lijkt graag zelf zo min mogelijk risico te willen lopen, zo blijkt uit de kleine lettertjes. Het staat CFM vrij “gedurende de looptijd een voorschot op toekomstige managementvergoedingen in rekening te brengen”.
Het bestuur zou dus – in ieder geval in theorie – in jaar één of twee al vergoedingen kunnen toucheren voor (alle) jaren daarna, terwijl nog onduidelijk is of de beloofde torenhoge rendementen wel behaald worden.
4: Te weinig rendement voor het risico
Veel producten hebben een asymmetrisch karakter. Gaat het onverhoopt mis, dan is een belegger zijn geld kwijt, maar als het (heel) goed gaat is het opwaarts potentieel gemaximeerd.
CFM-directielid Christodoulou noemde in het programma Business Class zijn obligaties “net een spaarrekening”. Die kwalificatie mist iedere grond. In het onverhoopte scenario dat beleggingsrendementen tegenvallen, is het mogelijk dat de obligatiehouder geen rente ontvangt en zelfs (een deel van) zijn geld kwijtraakt.
Daarnaast heeft het beleggen in obligaties nog een nadeel, want in een scenario waarin juist extreem goede rendementen worden behaald door CFM is de upside voor leningverschaffers gemaximeerd.
Overwinsten naar CFM
In het memorandum is te lezen dat “aan het einde van de looptijd, indien de cashflow het toelaat, de winst aan de directie zal worden uitgekeerd”. Dat dit om serieuze bedragen gaat, blijkt wel uit het cashflowprognose-overzicht in het memorandum. Daarin is te lezen dat er aan het eind van de rit 11,9 miljoen euro voor het management te verdelen valt als de prognose van 22 procent per jaar wordt gerealiseerd (zie bedrag rechtsonder in het snapshot boven).
Dat bedrag is ongeveer gelijk aan de som van alle managementvergoedingen over de hele vijfjaarsperiode.
5: Voorwaarden in het voordeel van de aanbieder
De aanbieders van beleggingsproducten hebben het vaak voor het zeggen.
De directie van de uitgever van de obligaties, Circle Fund Management BV, bestaat uit twee personen: Balazs Simon en Panayiotis Christodoulou. Simon werkte ruim een decennium als fondsbeheerder, onder meer voor een Maltees beleggingsfonds. Zijn kompaan Christodoulou werkte eerder voor een op Cyprus gevestigde financiële instelling.
Volgens het memorandum heeft de directie de touwtjes strak in handen. Zo kunnen de directieleden besluiten obligaties vroegtijdig af te lossen. De “keuze om vroegtijdig terug te betalen ligt in zijn geheel” bij CFM. Beleggers die denken dat ze vijf jaar lang een bepaalde belegging hebben uitstaan, kunnen dus zomaar onaangenaam worden verrast met een eenzijdig bericht dat de obligatie eerder wordt terugbetaald.
6: Geen toezicht
Doe nog meer huiswerk als investeringen buiten toezicht vallen.
Dat de obligaties een ton per stuk gaan kosten is geen toeval. Door het minimum-aankoopbedrag van 100.000 euro voor één obligatie te hanteren, geldt een vrijstelling van de prospectusplicht. Het informatiememorandum van deze beleggingspropositie is dus niet bekeken en goedgekeurd door toezichthouder AFM.
De aanbieder staat niet onder toezicht van de AFM. Wel is Circle Fund Management geregistreerd bij de toezichthouder als een zogenaamde AIFM (Alternative Investment Fund Manager). De AFM noemt geregistreerde AIFM’s zelf “light beheerders”. Dit betekent dat deze financiële instellingen niet vallen onder de eisen op het gebied van onder andere de geschiktheid en betrouwbaarheid van beleidsbepalers, informatievoorziening aan beleggers, integere bedrijfsvoering en adequaat risicobeheer (zie deze link voor meer informatie).
De activiteiten van CFM spelen zich dus af buiten het gezichtsveld van de toezichthouder.
Ook belangrijk om te weten....
VEB