Gezien de lengte opgeknipt in 4 delen. Kopie deel 3:
"6. Mployment Brands
Onderwerpen hiervoor als kennispartner en vertrouwen, en hierna als internationalisering, komen allen terug in Mployment Brands.
Voor JEX kan Mployment Brands wel eens dé stap zijn die nodig was/is. Het wordt niet de grootste omzetmotor, het wordt niet de grootste winstmotor, het wordt niet per se de branding machine die JEX nog beter in de markt zet. Maar het is wel hét verbindende element en dé missende schakel tot op heden in de keten. Het is dé manier om internationaal platformen te leggen, met een zeer gering risico.
Met Mployment Brands nemen we minderheidsdeelnemingen in uitzendorganisaties. 5% tot 15% van de aandelen. Daarbij voegen we een Service Level Agreement (SLA) toe, waarin we als partner optreden met marketing, sales, hr, it, compliance, software en meer onderdelen. We zetten de uitzendorganisatie echt in zijn kracht bij een samenwerking.
Wat maakt dit nou zo speciaal? En waarom draagt dit bij aan groei? Deze minderheidsdeelnemingen creëren een echte partner met een geringe investering. We halen de omzet naar JEX en sluiten een partner aan om te kunnen leveren aan werkgevers. De uitzendorganisatie groeit in omzet en marge. Daarvan profiteren de huidige ondernemers, en JEX.
Mployment Brands stelt ons in staat om in gesprek te gaan met partijen, die normaal hun backoffice niet zouden willen uitbesteden. Of die al een softwarepartner hebben. We zien de laatste weken ook dat we gesprekken die starten voor Mployment, veel ombuigen naar gewoon backoffice en software. Terwijl deze partijen normaal niet aan tafel waren gekomen in deze fase. Natuurlijk omdat we tijdens het gesprek merken dat de behoeftes van de klant, net anders liggen dan een pluk aandelen verkopen.
Mployment Brands stelt ons in staat om op hoog tempo overnames (investeringen) te doen, doordat de investering gering is en het boekenonderzoek beperkt. De deelname is namelijk klein en stelt ons niet verantwoordelijk als bestuurder. Snellere overnames = snellere groei.
Mployment Brands stelt ons in staat om nieuwe software beter te testen, dan onder reguliere klanten.
Dit allemaal is alleen maar mogelijk doordat de markt ons vertrouwd en ons ziet als de partij met de kennis. Op het internationale stuk en de schaalbaarheid kom ik in het volgende onderwerp terug.
7. Internationaal
Is internationaal voor JEX echt per se nodig nu? Nee. Dat is het korte antwoord. JEX kan in Nederland groeien tot een speler met een miljarden omzet en een fantastisch brutoresultaat.
Toch is internationaal starten van belang voor JEX en haar aandeelhouders. Voor jullie. Nederland is voor ons een markt met potentie, maar daarvan zijn er meer. Door internationaal stappen te maken en platformen neer te leggen, waar slechts "eurootjes of dollars" in hoeven, voegen we schaalbaarheid toe. We laten toekomstige grote aandeelhouders of de markt (beurs) zien, dat JEX klaar is om vele grotere schoenen aan te trekken.
Het neerleggen van platformen, resulteert in duidelijkheid en daarmee dus waarde die mee te calculeren valt. Het is minder "theoretisch" en minder "als". We leggen in andere landen de basis waarop gewerkt kan worden, met bewijs van een werkend systeem.
Een grote onzekerheid voor de markt zou voor het openen van andere landen ook "tijd" zijn. Het moeten onderzoeken van diverse landen kost tijd en daarmee rendement op middellange termijn. Het leggen van de platformen zorgt ook hier voor de oplossing.
Dan de platformen zelf. Hoe dan? Daar komt Mployment Brands weer in beeld.
Met Mployment Brands nemen we per land 5 tot 7 deelnemingen in uitzendbureaus. De investeringen zijn gering en we hanteren direct een SLA. In dit geval een beperkte, maar daarin is wel opgenomen dat wanneer wij een backoffice openen in het land, zij verplicht over moeten. Idem voor de software van JEX.
Met de 5 tot 7 deelnemingen kijken we vervolgens 9 tot 18 maanden mee. Welk bureau heeft het allemaal het beste op orde op nationaal niveau. De systemen, de tone of voice, de contracten, de compliance en wet- en regelgeving. Het bureau dat dit het beste op orde heeft, die kopen we volledig en wordt de nieuwe JEX Backoffice in dat land. Maar dan met lokale kennis van alles wat we nodig hebben.
Door de SLA die gesloten is, hebben we direct +- 6 andere klanten die aansluiten, waardoor direct de volumes toenemen en het land "open" is.
Risico's en investeringen zijn beperkt. De schaalbaarheid enorm. We maken zo in meerdere landen tegelijkertijd een vliegende start, i.p.v. jarenlange onderzoeken en dan mogelijk nog een verkeerde keuze.
Natuurlijk zullen we vanaf dat moment ook de software vanuit Nederland naar de landen brengen. Met de bureaus op lokaal niveau kunnen we dan continu door ontwikkelen.
Het langere antwoord is dus 'ja', maar met stevige toelichting.
Op de radar voor internationaal nog steeds: UK, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Die toelichting kan een ander moment. Idem voor de internationale allocatie van personeel.
8. One-Stop-Shop
Veelvoudig onderwerp van gesprek geweest; de One-Stop-Shop van JEX. De softwareoplossing voor de uitzendmarkt.
Ook tijdens rondleidingen in het pand heb ik een aantal keer toelichting gegeven bij onze visuele tekeningen van de software. Wat doet het nou eigenlijk? Voor wie maakt het echt verschil? De complete uitleg is te lang voor deze (toch al vrij uitgebreide) mail.
Kort gezegd is deze software een samenvoeging van alles wat uitzendbureaus nu los van elkaar gebruiken. Gemiddeld gebruikt onze doelgroep 7 systemen, maar het varieert van 0 tot 40 per bureau. JEX biedt als enige in Europa echt een totaaloplossing. Er zijn er best een aantal die het pretenderen, maar niemand die het echt levert. Wij wel. Buiten Europa? Geen idee.
Denk aan CRM, ATS, een planningsmodule, een urensysteem en een systeem om uitzendkrachten te betalen. Het gaat om alle data centraal stellen en een plaatsing zo eenvoudig mogelijk realiseren. Van de eerste werving tot het aanbieden van een contract en het opnieuw plaatsen van een uitzendkracht wanneer de plaatsing afloopt. Maar ook verzuim van uitzendkrachten en data over klanten komen aan bod.
Het systeem is uitgebreid en kost(te) veel tijd om te bouwen. Inclusief alle complexiteit die jullie zeker kunnen voorstellen. Maar; januari is het moment. Het systeem gaat online. Dus niet zoals eerder slechts een losse MVP, maar nu het systeem als gekoppelde trein van data.
Is het systeem dan af? Nee. Is het perfect? Nee. Is het nu het beste in de markt? Nee. Maar ook hier telt dat de klant in ons vertrouwd. Met ons mee willen bouwen en ontwikkelen. Omdat de markt snapt dat wij straks de oplossing hebben die zij willen. Het systeem bevat in deze fase nog niet de volledige implementatie van het backoffice systeem, maar ook daar wordt hard aan gewerkt. Dit systeem zou op termijn het hele huidige backoffice systeem moeten gaan vervangen en laten uitfaseren.
Een mooi en trots moment voor JEX komt dus in januari. Verwacht overigens geen grote berichten en champagne. Want we gaan klant voor klant onboarden om snel te leren van de 'echte' gebruikersfeedback. Een publieke release volgt dus later."