plusmin schreef op 7 november 2023 13:27:
(2)
youtu.be/LlztlHd1ksQOok van het type drone uit de video’s van CNN is bekend dat het wordt gebruikt door de Oekraïense strijdkrachten. Het gaat om de Mavic 3 van fabrikant DJI. Deze drones waren tot de video’s nog niet eerder op het Afrikaanse continent gesignaleerd.
Niet iedereen was overtuigd door de berichtgeving van CNN. Zo zei Guido Lanfranchi van het Instituut Clingendael in Den Haag destijds in gesprek met De Telegraaf: „Het is moeilijk in te zien hoe deze aanvallen op RSF-soldaten Rusland zouden verzwakken. Je zou zeggen dat Oekraïne zijn geld beter kan besteden aan drone-aanvallen elders.” Ook Kholood Khair, een analist van de Soedanese denktank Confluence Advisory, had zo zijn twijfels: „Het lijkt waar dat de RSF steun krijgt van Wagner. Ook geeft Oekraïne sinds 2003 steun aan het Soedanese leger. Maar wij trekken sterk in twijfel dat Oekraïense special forces actief zouden zijn in Soedan.”
Daar staat tegenover dat Oekraïne een maand eerder, in augustus, had aangegeven de relaties met Afrikaanse landen te willen verbeteren. „We willen een Oekraïens-Afrikaanse renaissance, om die betrekkingen nieuw leven in te blazen”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba toen in een interview met persbureau AFP. „Onze strategie is niet om Rusland te vervangen, maar om Afrika te bevrijden van Russische overheersing”, aldus de topdiplomaat. Koeleba legde niet uit wat de Oekraïense rationale voor die strategie zou zijn, behalve Rusland dwars te zitten.
En dat is wat raadselachtig blijft aan de vermeende activiteiten van Oekraïense special forces in Soedan, of waar dan ook in Afrika. De twijfels van Lanfranchi van Clingendael over het nut van deze operaties zijn terecht. Het is niet alsof de strategische situatie langs het Oekraïense thuisfront zo rooskleurig is. Je zou zeggen dat de elitetroepen meer nut in Oekraïne zelf zouden hebben dan duizenden kilometers verderop in Soedan. Russische wandaden in Afrika blootleggen kan tot kleine PR-succesjes leiden, maar zijn die een dergelijke investering waard?
De Oekraïens-Amerikaanse journalist David Kirichenko heeft een andere theorie die wel hout snijdt. Door Russische belangen in Afrika aan te vallen wordt Moskou gedwongen om extra mankracht en materieel te sturen, schrijft hij in een opiniestuk voor Business Insider. Dat zijn troepen en wapens die vervolgens niet in Oekraïne ingezet kunnen worden. Bovendien heeft Rusland Afrika nodig om zijn oorlog in het buurland te financieren, vervolgt Kirichenko:
„Het zou effect kunnen hebben op Ruslands financiële situatie, aangezien Rusland Afrikaans goud plundert om de oorlog in Oekraïne te kunnen betalen.”