Dat analyseren komt voort uit nieuwsgierigheid hoe e.e.a. werkt. Vervolgens moet je ook accepteren dat je niet alles kunt weten. De beste beleggingen hebben geen spreadsheet of (DCF) modellen nodig. Al denk ik dat enige kennis hiervan je kan helpen. Niet zozeer om te gaan rekenen en de uitkomst als harde waarheid te beschouwen, maar meer de gedachte er achter.
Bij (familiale) holdings spreekt de lange termijn strategie van het management of de familie mij aan en zij zitten er met eigen geld in. Private Equity strategieën zoals LBO met een exit strategie spreken mij niet aan. Wel PE waar men voor de lange termijn in zit. Spreiding speelt ook mee, al is dat bij menig holding wel relatief. Wat dat betreft zie ik eigenlijk alleen een partij zoals Berkshire als een alternatief voor een breed gespreid aandelenfonds of ETF. Bij holdings wordt al snel gesproken over een vermeende korting. Verwacht niet dat die er even snel uitloopt, maar het geeft een ander voordeel. Aandeleninkoop gebeurt tegen de korting. Andere bedrijven doen dat vaak als de koers hoog staat en worden terughoudend in mindere tijden als de koers lager staat.
Als je dacht dat ik per participatie binnen een holding een waarderingsberekening maak, moet ik je dus teleurstellen. Uit luiheid kijk ik ook naar berekeningen van anderen. Als je het zelf wilt doen, kun je o.b.v. de waarde van de beursgenoteerde participaties nagaan hoeveel je betaalt voor de rest. Door beursgenoteerde participaties kun je bij een holding niet zoveel met ratio's zoals bij andere aandelen, omdat de teller en de noemer beiden o.b.v. marktprijzen wordt bepaald. De holdings die ik noemen geven wel een overzicht van hun portefeuille. Partijen waar je een lijst ziet met tientallen PE partners ("tussenpersonen") spreken mij niet zo aan, ik wil voor het gevoel wel weten waarin ik beleg. Het is dus ook een beetje op gevoel.
Voor HAL heb ik een keer de omzet en het operationeel resultaat van de holdings vergelijken, omdat ze die informatietoevallig op hun website hebben staan. Dat was nog voor de overname van Boskalis maar TABS was goed voor 22% van het totale operationele resultaat van HAL, gevolgd door Vopak 18%, Boskalis 12% (toen dus), Technip Energies 11%, Broadview Holding 9%, Coolblue 8%, SBM 5%, Van Wijnen 4%, FD Media 3%, Anthony Veder 3% etc. Op basis van omzetbestond de top 5 uit Boskalis 14%, Broadview Holding 12%, Coolblue 12%, Van Wijnen 12%, TABS 9%. Dat is geen analyse, maar geeft mij wel een gevoel om de aandacht te verdelen. Bij HAL gaat het meestal over maritiem en energie en daarin zijn ze nog altijd groot. Of het gaat over Coolblue. Maar ik hoor niet zoveel over bijvoorbeeld Broadview. Aan de ene kant kun je stellen dat dat slechts een tiende van de holding betreft, maar heel klein is het ook weer niet. Wat je daarmee doet is nog iets anders. Ik zit overigens niet in HAL.
Het is wel een heel verhaal geworden, maar zo krijg je misschien een indruk van hoe ik kijk.