Weer een spac naar het Damrak, Esma waarschuwt
13:56
De geruchten blijken waar. Tony Hayward, oud-topman van oliebedrijf BP, gaat een special purpose acquisition company (spac) naar de Amsterdamse beurs brengen, met de naam Energy Transition Partners. Hij en zijn partners Alex Beard en Tom Daniel willen hiermee €175 mln ophalen bij beleggers. Het plan is om de lege beurshuls op 19 juli te introduceren.
Alex Beard heeft toegezegd dat hij voor €10 mln aandelen koopt. Het doel van deze beursgenoteerde zak met geld is een fusie met een energiebedrijf, met hoofdkantoor en afzetmarkt in de Europese Unie, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk.
Hayward verliet BP in 2010 na de ramp met olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Daarna werd hij voorzitter van de raad van commissarissen van mijnbouwbedrijf en grondstoffenhandelaar Glencore, een van de grootste steenkoolproducenten ter wereld.
Andere boeg
Nu gooit Hayward het over een heel andere boeg. Met Energy Transition Partners zegt hij op zoek te gaan naar een bedrijf met groeipotentieel in bijvoorbeeld batterijopslag of het opladen van elektrische auto's. Zakenbank JP Morgan begeleidt de beurslancering.
Als de beursintroductie doorgaat, is het de tiende spac in negen maanden die op de Amsterdamse beurs verschijnt. In de jaren hiervoor maakte er slecht eentje zijn beursdebuut: Dutch Star 1, dat later CM.com overnam en sinds begin vorig jaar een koersstijging van meer dan 200% boekte.
De populariteit van spacs staat inmiddels ook op de agenda van de European Securities and Markets Authority (Esma). Die publiceerde vandaag een rapport met waarschuwingen voor beleggers, waarin de Europese toezichthouder constateert dat ze zeker niet voor iedereen geschikt zijn. De huidige populariteit vraagt daarom om 'gecoördineerde actie van nationale toezichthouders'.
Goed opletten
Die zouden goed moeten letten op de informatievoorziening, vooral in de fase dat de beursgenoteerde spac fuseert met een niet-beursgenoteerd bedrijf. Esma constateert dat sommige spacs alleen een prospectus publiceren bij hun beursgang, niet bij de latere fusie. De informatie die zij in dat latere stadium delen tijdens aandeelhoudersbijeenkomsten voldoet mogelijk niet aan de 'normale standaarden'.
Verder merkt de toezichthouder op dat de combinaties van warrants en aandelen die spacs op de markt brengen vaak ingewikkeld zijn. Daarom moeten aanbieders deze structuren en de regels hieromtrent goed onderzoeken. 'Om zo te beoordelen of particuliere beleggers wel de juiste doelgroep vormen voor dit product en misschien van een aankoop moeten worden uitgesloten.'
Ook maakt Esma nog een opmerking over de namen van de beursvehikels, die soms groener zijn dan de toekomstige inhoud. Wordt de spac niet zeker weten 'groen', dan mag hij niet 'groen' worden genoemd.