marique schreef op 11 juli 2021 11:01:
[...]
"Maar de heersende mening in NL is dat de agrarische wereld in NL naar minder boeren moet"Ben weer eens de uitzondering op de heersende mening. Mijn mening is: niet minder boeren, maar
minder beesten en minder pesticiden.
ad 1: voor kleinschaliger landbouw en veeteelt heb je méér boeren nodig.
ad 2: minder export betekent ook minder import. Zoals een deskundige sprak: Nederland is doorvoerland van vee en veevoer met achterlating van een berg stront.
ad 3: minder agrarische productie betekent inderdaad minder economische bedrijvigheid van aanleunende sectoren. Dat is niet een twee drie op te lossen.
nogmaals ad 1: kleinschalig en milieuvriendelijk klinkt mooi, maar is niet of nauwelijks rendabel. Dat kan alleen als de prijzen van agrarische producten drastisch stijgen. De 'schuld' van het huidige lage prijsniveau wordt nu gelegd bij de inkoopmacht van de grote supermarkten én bij de consument die een lage prijs 'eist'. Maar laten we niet vergeten dat de agrariers zélf door hun grootschalige hoog opgevoerde efficiency de oorzaak zijn van lage prijzen.
Nogmaals ad 2: Nederland is een van de grootste exportlanden van agrarische producten. Dit kleine bomvolle land levert dus een belangrijke bijdrage in de wereldwijde voeding. Moeten we hier trots op zijn? Ik zie het als een totaal foute aanwending van de klassieke productiefactoren grond, arbeid en kapitaal.
nogmaals ad 3: Nederland is met 17 miljoen inwoners feitelijk een stadstaat. Hoogste tijd voor een masterplan om de bevolkingskernen, inclusief de bedrijven, beter over het beperkte grondgebied te spreiden (lees: meer noord-, oost- en zuidwaarts) met tussen de kernen voldoende buitenruimte voor hoognodige recreatie.
Nederland is wereldspeler in hoogontwikkelde kennis en praktijk van agrarische bedrijvigheid. Mijn idee: verminder de export van agrarische producten, vermeerder de export van agrarische kennis.