Rutte staat open voor ambitieus klimaatplan Urgenda over inzet waterstof, megawindmolens
gisteren, 19:33
Premier Rutte en VVD-staatssecretaris Yesilgöz van Klimaat staan open voor nieuwe plannen van de Nederlandse klimaatactiviste Marjan Minnesma. De directeur van klimaatorganisatie Urgenda heeft vandaag op het ministerie van Algemene Zaken een ambitieus plan gepresenteerd om binnen tien jaar grote stappen te maken voor een snelle afname van de uitstoot van broeikasgassen.
Minnesma wil bijvoorbeeld in tien jaar tijd staalfabriek Tata Steel, de oude hoogovens in IJmuiden, ombouwen tot een uitstootvrije staalfabriek op waterstof. De waterstof komt van mega-windmolens op zee en het project kan zo'n 4000 banen opleveren, zegt Minnesma.
Nu denkt het kabinet aan ondergrondse opslag van CO2, maar dat is erg duur. Minnesma stelt voor om dat plan los te laten en extra in te zetten op waterstof.
Tijdens het gesprek reageerden de twee VVD-bewindslieden positief op het project van Nederlands bekendste klimaatactivist, zeggen bronnen tegen de NOS. "Ik heb de indruk dat hij er welwillend naar keek," zei ook Minnesma na afloop. "Hij was niet negatief, dat is al een stap voorwaarts." Het is haar tweede gesprek met Rutte in een paar weken tijd.
NOS-verslaggever Ron Fresen over het enthousiasme bij de VVD
"Rutte en Minnesma zijn in de discussie over het klimaat gezworen vijanden. Het meningsverschil tussen het kabinet en Urgenda over de CO2-aanpak liep vooral via de rechtbank. Het is dan ook extra opvallend dat Rutte en ook staatssecretaris Yesilgöz enthousiast waren over het gesprek in het Torentje. Dat komt ook omdat het een positief verhaal is. Er wordt niet met een opgeheven vingertje gezegd wat er allemaal niet mag en wel moet. En het levert nog ook nog banen op en is goed voor de werkgelegenheid."
Bosbranden, stijging zeespiegel
Rutte en Minnesma staan al jaren recht tegenover elkaar. Haar organisatie Urgenda sleepte het kabinet jaren geleden voor de rechter, omdat de regering veel te weinig zou doen om de burgers te beschermen tegen de opwarming van de aarde.
Het kabinet denkt dat er tot 2050 tijd is om klimaatmaatregelen te nemen. Dan is het volgens Urgenda veel te laat om hittegolven, droogte, bosbranden en de stijging van de zeespiegel te voorkomen. De aarde is dan al met meer dan 1,5 graden opgewarmd. "Dan gaat het zo hard met de klimaatverandering dat je onomkeerbare processen krijgt die je niet meer kunt terugdraaien. Dan schend je de mensenrechten", aldus Minnesma.
De rechter stelde Urgenda zes jaar geleden in het gelijk, en daarna nogmaals in hoger beroep. De Staat moet voldoen aan zijn zorgplicht voor de bescherming en verbetering van het leefmilieu. De rechter verplichtte het kabinet om ervoor te zorgen dat er eind 2020 25 procent minder broeikasgas zou worden uitgestoten dan in 1990.
Dit zijn de belangrijkste voorstellen van het klimaatplan dat vandaag op tafel lag:
Uit het plan 'Woman on the moon'
Het plan heet Woman on the Moon, verwijzend naar de aanpak van de Amerikaanse president Kennedy. Hij wilde binnen tien jaar een mens op de maan, terwijl er op dat moment nog helemaal geen kennis voorhanden was om het te realiseren. Acht jaar later stond de eerste Amerikaan op de maan.
NOS-verslaggever Ron Fresen over de kansen van het plan
"Dit onderwerp is iets voor op de formatietafel. Het sluit aan bij andere plannen die er al liggen en wordt gezien als een kans om ook de economie te verbeteren en banen te creëren. Nu er binnen de VVD enthousiasme is, wordt het plan politiek kansrijk. Want andere partijen zoals D66 en bijvoorbeeld GroenLinks, PvdA, maar ook de ChristenUnie hameren al langer op ingrijpende klimaatmaatregelen. Wat het concreet gaat worden, moet nog even op zich laten wachten, want de formatie duurt nog wel even."
Het kabinet is op dit moment demissionair en zal de Minnesma-plannen hoogstwaarschijnlijk niet opnemen in de Prinsjesdagplannen voor 2022. Maar de gesprekken worden voortgezet. Op korte termijn gaat de Urgenda-directeur langs bij staatssecretaris Yesilgöz.