Waar is Jack Ma? ‘Oprichter Alibaba overspeelde zijn hand’
Waar is Ma? Het zou de titel van een blijspel kunnen zijn, maar het is de vraag die de financiële en Aziatische wereld bezighoudt. Van Jack Ma, oprichter van e-commercegigant Alibaba, is al sinds oktober in het openbaar niets meer vernomen. Heeft de Chinese multimiljardair het verbruid bij het regime?
Steven Swinnen 03-01-21, 12:45 Laatste update: 13:37
Afgelopen zomer keek Jack Ma, jarenlang de rijkste Aziaat, nog ongeduldig uit naar een ontmoeting met de finalisten van Africa’s Business Heroes, zijn eigen tv-talentenjacht voor jonge ondernemers. Groot was dan ook de verbazing van de deelnemers dat ze vorige maand in de finale niet op het rooster werden gelegd door Ma, maar door een gezant uit de directiekamers van Alibaba.
‘Agendaproblemen’, zo liet het bedrijf weten. Maar wel vreemd dat de beeltenis van de bekendste Chinese ondernemer van de voorbije decennia niet langer als jurylid op de website staat van het programma waarvan de uitzending plots voor maanden is uitgesteld. Ma speelt ook niet meer mee in de video’s, terwijl het toch zijn ‘Jack Ma Foundation’ is die de talentvolle ondernemers van startkapitaal voorziet.
Eind oktober liet Jack Ma zich op een conferentie in Shanghai nogal scherp uit over de Chinese structuur en de rol van de Chinese staatsbanken. Sindsdien zit hij in de problemen.
Laatste tweet
De laatste tweet van Ma dateert van begin oktober. Niet dat de steenrijke Chinees - z’n fortuin wordt op 35 miljard euro geschat - zich net zoals Trump een harde laag eelt op z’n duimen tweette, maar een keer of drie per dag een virtuele vogel laten vliegen, was voor hem geen uitzondering. Het zit al een tijdje niet zo mee voor de man die meerdere landen miljoenen mondmaskers schonk. ‘Waar zit Ma?’ is een vraag die steeds luider klinkt. Waarnemers zijn van mening dat zijn wegblijven van het publieke toneel niets te maken heeft met een overvolle agenda, maar dat hij zijn hand overspeelde.
Kritiek op China
Jarenlang droeg de Chinese staat Jack Ma, zoon van een fotograaf en een arbeidster die z’n webwinkelconcern uitbouwde in een bescheiden flatje in Hangzhou, uit als één van de iconen van de Chinese opmars. Zijn zakelijk succes was ook te danken aan zijn goede banden met de entourage van president Xi Jinping. Het moet dan ongetwijfeld ook in zeer slechte aarde zijn gevallen in Peking dat Ma - die in 2019 de leiding van Alibaba overdroeg - zich eind oktober op een conferentie in Shanghai nogal scherp uitliet over de Chinese structuur en de rol van de Chinese staatsbanken, die volgens Ma door hun kneuterigheid de innovatie in de weg staan.
Begin november hielden de Chinese autoriteiten onverwacht de megabeursgang van Ant Group tegen. Deze financiële dienstverlener van Alibaba Group was van plan om bijna 35 miljard dollar op te halen op de aandelenmarkten in Shanghai en Hongkong en dat zou de grootste beursgang ooit geweest zijn. Mooie reclame voor China, maar daar kwam niets van terecht.
‘Clown’
Sterker, vorige week werd bekend dat de Chinese mededingingstoezichthouders een onderzoek zijn begonnen naar Alibaba vanwege verdenking van misbruik van de sterke machtspositie. Er zijn genoeg voorbeelden dat naam en faam in China niet veel voorstellen als ze in Peking ergens niet mee kunnen lachen. Miljardair Xian Jianhua dacht drie jaar geleden dat hij veilig zat in Hongkong, toen hij daar alsnog werd opgepakt en werd veroordeeld tot jarenlange huisarrest in China. In maart verdween een Chinese vastgoedmagnaat plots nadat hij de president als ‘clown’ bestempelde in de coronacrisis. Een half jaar lang bleef de omgeving van Ren Zhiqiang van nieuws verstoken tot plotseling het bericht kwam dat hij tot achttien jaar cel was veroordeeld wegens ‘toegegeven corruptie’.