Kiadis Investor Relations schreef op 29 augustus 2020 20:50:
Beste Kiadis-volgers,
Bijgaand een persbericht mbt nieuwe positieve studiedata met K-NK celtherapieën van Kiadis die vandaag werden gepresenteerd.
Met vriendelijke groet,
Kiadis Investor Relations
--------------------------------------
Nieuwe studiegegevens in 13 patiënten met beenmergkanker met Kiadis’ NK-celtherapie gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT)• Studie met FC21-NK-cellen in 13 patiënten met terugkerende beenmergkanker (recidiverende/refractaire acute myeloïde leukemie)
• Werking tegen tumoren, bacteriën en schimmels
• Gepresenteerd in een e-poster tijdens de virtuele editie van de 46e jaarlijkse EBMT-meeting
Amsterdam, 29 augustus 2020 - Kiadis Pharma N.V. (Euronext Amsterdam en Brussel: KDS) is een Nederlands beursgenoteerd biotechbedrijf dat nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt tegen ernstige ziekten. Het maakt daarbij gebruik van Natural Killer-cellen (NK-cellen), grote witte bloedlichamen die de eerste verdedigingslinie in het menselijk afweersysteem vormen tegen kankercellen en infecties. Kiadis maakt bekend dat nieuwe studiedata met haar NK-celtherapie worden gepresenteerd op de 46e jaarlijkse bijeenkomst van de European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT).
De zogeheten poster betreft data van behandeling van 13 patiënten met recidiverende/refractaire acute myeloïde leukemie (R/R AML), of terugkerende beenmergkanker, met FC21 geëxpandeerde NK-cellen tijdens een fase I-onderzoek uitgevoerd door Lucia Mariano da Rocha Silla, MD, PhD, in Hospital de Clínicas de Porto Alegre (HCPA) in Brazilië, gesponsord door de Brazilian Agencies for Research Development.
Abstract #A-1137-0005-00784: Fase I-studie adoptieve overdracht van haplo-identieke geëxpandeerde NK-cellenPatiënten met recidiverende refractaire acute myeloïde leukemie reageren slecht op chemotherapie. Natuurlijk voorkomende NK-cellen van patiënten kunnen antileukemische werking hebben, maar worden gedood en verzwakt door de hoge doses chemotherapie die deze patiënten krijgen. De toediening van buiten de patiënt geëxpandeerde NK-cellen als behandeling van leukemie werd in deze studie bestudeerd.
In deze fase I-studie werden haplo-identieke donoren geselecteerd na HLA- en KIR-typering. NK-cellen werden geëxpandeerd op voedercellen en ingevroren, vervolgens ontdooid en per infuus gedurende twee weken toegediend, na een voorbehandeling met fludarabine, cytarabine en G-CSF (FLAG). Patiënten werden behandeld in 3 groepen van 106, 5x106 en 107 NK-cellen/kg per doses, en elke patiënt kreeg 5 of 6 doses. De respons werd beoordeeld op dag 30.
In de studie werden 13 patiënten in de leeftijd van 2-61 jaar met primaire refractaire (n=5) of recidiverende (n=8) AML behandeld (één patiënt werd tweemaal behandeld). Patiënten hadden gemiddeld vijf eerdere behandelingen gehad en negen hadden een eerdere stamceltransplantatie ondergaan. Vier patiënten hadden een ziekte in het centrale zenuwstelsel (CZS), waaronder één patiënt met bot- en zenuwwortelziekte en één met schimmelinfectie in de hersenen. De FC21-NK-celtherapie werd goed verdragen. De volledige respons en de algehele respons waren respectievelijk 50% en 78,6%, inclusief CZS-responsen. De mediane totale overleving was 231 dagen, ziektevrije overleving was 186 dagen. De gegevens tonen aan dat herhaalde infusies van ingevroren FC21-NK-cellen goed worden verdragen en bemoedigende systemische en CZS-reacties laten zien in deze zwaar voor-behandelde en kwetsbare populatie van hoog-risico AML-patiënten.
Dr. Rocha Silla, MD, PhD, van het Hospital de Clínicas de Porto Alegre (HCPA) in Brazilië, zegt: “Voor een ernstig refractaire patiëntenpopulatie als deze zijn deze resultaten zeer bemoedigend. De resultaten wijzen op een krachtige werking van FC21-NK-cellen, vooral omdat alle 13 patiënten recidiverend/refractair waren na een eerdere FLAG-therapie. Bovendien zijn de positieve resultaten op bacteriële en schimmelinfecties bij vier patiënten veelbelovend. De studie toont de mogelijke waarde van NK-celtherapie bij deze patiëntenpopulatie. "
Arthur Lahr, chief executive officer van Kiadis, vult aan:“Dit zijn bemoedigende resultaten voor de werking van FC-21NK-cellen bij de behandeling van ernstig zieke patiënten met acute leukemie. Diverse patiënten hadden ernstige complicaties aan het centraal zenuwstelsel en ernstige infecties. De NK-cellen lieten een krachtige respons zien, bij patiënten waar diverse eerdere behandelingen hadden gefaald. Deze NK-cel-therapie zal verder worden ontwikkeld voor deze vaak oudere en kwetsbare AML-patiënten waarvoor momenteel weinig behandelopties voorhanden zijn."
De e-poster met de titel "Phase I Study of Adoptive Transfer of Haploidentical Expanded NK Cells" is te vinden op de Kiadis-website op
www.kiadis.com/publications-posters/.
=== E I N D E P E R S B E R I C H T ===