Wat DeZwarteRidder zegt klopt. Als er een opvolger is kan die het vaak tegen een gereduceerde prijs overnemen na eerst een tijd maatschap te hebben gewerkt met zijn ouders (of wie dan ook eigenaar is). De rekensom wordt dan als volgt bij de volgende min of meer gemiddelde melkveehouderij: 80 koeien, 40 stuks jongvee, 30 ha eigendom en 30 ha pacht op veengrond:
Stallen met bedrijfswoning: 6 ton
30 ha land: 1,5 mln
Fosfaatrechten (3500 kg aanw.): 4 ton
Het vee: 1 ton
Machines: 1 ton
Schuld: 1 mln
Totaal 1,7 mln euro
De opvolger betaalt na jaren in maatschap bijvoorbeeld 1 mln voor dit bedrijf. De ouders krijgen dit bedrag bij hun inkomen op en betalen daarover zo’n 50% inkomstenbelasting. Houden netto over 500.000. Ze kopen daarvoor een woning in het dorp en dat wat overblijft is hun pensioen. De opvolger heeft nu een bedrijf dat 2,7 mln waard is en een schuld van 2 mln.
Als er geen opvolger is, dan verkopen de ouders het bedrijf en innen ze 1,7 mln nadat ze de schuld hebben afbetaald. Over dat bedrag betalen ze nog wel inkomstenbelasting (ca. 50%). Van de 8,5 ton die overblijft kopen ze een huis en gebruiken de rest als oudedagsvoorziening.
——
Met de nieuwe stikstofregels die D’66 en GL willen, is er echter een probleem. Voor de goede orde, zij willen dat boerenbedrijven die binnen een straal van X km van een natura-2000 gebied zitten, verdwijnen. Omdat de sndere politieke partijen hier ook nog positief tegen aankeken is er grote onrust ontstaan onder boeren. Overigens ook onder toeleveranciers en de werknemers binnen de voedselverwerkende industrieën: buiten de agrarische sector zijn er 600.000 banen in NL dankzij de binnenlandse agrarische productie!
Voor de boer betekent dit echter concreet dat de waarde van de landbouwgrond bij die bedrijven nu al keldert. Iedereen is bang dat die grond in de toekomst natuurgrond wordt waar niks meer mag. Banken lenen daarom ook niet meer uit aan deze groep van boerenbedrijven waardoor ze feitelijk al ten dode opgeschreven zijn.
Voor het hierboven geschetste mrlkveebedrijf betekent dit het volgende: in plaats van 2,7 mln (excl. schuld), nog maar een paar ton waard is. In dat geval is opvolging niet mogelijk (bank werkt ook niet mee) en blijft de huidige boer zelf zitten met een dikke restschuld als hij alles verkoopt met alleen een AOW vanaf zijn 67e om dat af te betalen.