BEN RisQuant schreef op 13 oktober 2018 09:11:
www.nrc.nl/nieuws/2018/10/11/met-nobe...Afgelopen maandag, op dezelfde dag waarop het klimaatpanel van de Verenigde Naties de wereld opriep tot een radicale versnelling van het klimaatbeleid, ontving Yale-econoom William Nordhaus de Nobelprijs voor de economie. Die kreeg hij voor zijn integratie van klimaatverandering in macro-economische analyse
Op basis van zijn analyses concludeert Nordhaus immers dat de baten van klimaatbeleid zelden tegen de kosten opwegen.
Aan Nordhaus’ afwijzing van de internationale klimaatafspraken en -doelen ligt echter geen ‘klimaatscepsis’ ten grondslag. De klimaatwetenschap waarvan Nordhaus uitgaat, verschilt niet van de inzichten van het internationale klimaatpanel. De reden waarom hij stringent klimaatbeleid weggegooid geld vindt, ligt ergens anders.
Ten eerste reageert het klimaat zeer traag op klimaatbeleid. De baten van huidige klimaatmaatregelen treden pas na decennia op en zijn daarbij uitgesmeerd over honderden tot duizenden jaren. Ten tweede gaat Nordhaus ervan uit dat mensen minder interesse hebben in de toekomst dan in het heden, en dat economen die kortzichtige voorkeuren hebben te respecteren. Dit menselijk ongeduld, samen met optimisme dat toekomstige generaties welvarender zullen zijn, brengt Nordhaus ertoe om toekomstige baten van klimaatbeleid met tot wel zes procent af te waarderen, voor elk jaar dat die baten verder in de toekomst liggen.