AMSTERDAM (Belegger.nl) - ArcelorMittal is het grootste staalbedrijf ter wereld. Het bedrijf wordt sterk beïnvloed door de vraag en productie vanuit China, waar de vraag in 2013 met 4,5 procent is gegroeid. In Europa heeft het concern echter recent 14 van de 30 fabrieken stilgelegd. Gemende berichten dus. Wat kunnen beleggers verwachten voor het aandeel? Tom Muller van Theodoor Gilissen bespreekt het in een rapport dat hij vandaag publiceert.
ArcelorMittal heeft een marktaandeel van 8 procent en een productiecapaciteit van 119 miljoen ton staal per jaar. Wereldwijd wordt de staalmarkt het sterkst beïnvloed door de productie en vraag vanuit China, dat volgens aandelenanalist Tom Muller een marktaandeel van bijna 50 procent geeft.
‘Hoewel de vraag naar groei in 2013 in Noord Amerika met 1 procent toenam en in China met 4,5 procent, daalde de vraag in Europa met 1,5 procent. Hierdoor zijn 14 van de 30 fabrieken van Arcelor in Europa stilgelegd. Het bedrijf streeft nu naar resultaatsverbetering mede door kostenbeheersing’, zo schrijft de analist.
De resultaten van ArcelorMittal worden volgens Muller sterk beïnvloed door de grondstofkosten van onder andere ijzererts, kolen en olie. Door de grote vraag vanuit China zijn de grondstofprijzen gestegen, maar deze kunnen volgens Muller in Europa niet geheel worden doorberekend. ‘In de komende jaren zullen de jaarlijkse kostenbesparingen van in totaal 3 miljard dollar (in 2015) invloed hebben op het ebitda niveau, dat voor 2013 wordt geschat op 6,5 miljard dollar.’
Zelfvoorzienend
‘Door de aankoop van ijzerertsmijnen is het bedrijf voor 60 procent zelfvoorzienend is geworden in de afgelopen jaren. Daarmee is het bedrijf dus minder afhankelijk geworden van prijsschommelingen’, zo schrijft Muller. Daarnaast stipt hij aan dat de nettoschuldpositie is gedaald van ruim 21 miljard dollar (eind 2012) naar 16,2 miljard dollar (juni 2013). Dit dankzij lagere investeringen, lagere voorraden en de gedeeltelijke verkoop van dochterondernemingen. ‘De winstverbetering die verwacht wordt dankzij de sterke internationale positie, kan zorgen voor een nog lagere nettoschuldpositie. Dit mede dankzij de geschatte ruime vrije kasstroom (2 miljard dollar voor 2013).’
Margeverbetering
De vergroting van de eigen belangen in ijzererts en kolenmijnen draagt volgens Muller bij aan de operationele marges. Ook de (tijdelijke) sluiting van onrendabele fabrieken en verdere kostenbesparingen, ondersteunen volgens hem de winstgevendheid van ArcelorMittal. Daarnaast heeft het bedrijf een verbeterende financiële positie dankzij de verkoop van onderdelen, de vermindering van investeringen en herstructureringsmaatregelen die samen zorgen voor lagere rentelasten. Uiteindelijk zijn het echter de verbeterende marktomstandigheden in de staalindustrie die zullen moeten zorgen voor de stijging van omzet en resultaat moeten zorgen volgens de analist.
Koersdoel
Het op de AEX verhandelbare bedrijf keert voor 2013 een dividend van 0,15 euro per aandeel uit. Dit komt neer op ruim 1,4 procent. In 2011 en 2012 lag het dividendrendement nog op ruim 4 procent. Voor 2014 wordt een licht lager dividendrendement verwacht door de analist van Theodoor Gilissen, dankzij een gelijke dividenduitkering maar een nipt hogere koers.
Waar de koers van het aandeel momenteel zo rond de 10,65 euro staat, staat het koersdoel van de analist voor ArcelorMittal op 13,50 euro. Hoewel voor het aandeel bij Theodoor Gilissen het advies ‘Aanbevolen’ geldt, is dit een verlaging van her koersdoel. Op 18 april van dit jaar zetten analisten van de bank het koersdoel namelijk nog op 15 euro.