Beeld: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) Prosus en Just Eat Takeaway hebben overeenstemming bereikt over een overname van Just Eat Takeaway. Dit maakte Just Eat Takeaway maandag voorbeurs bekend.
Prosus biedt per uitstaand aandeel Just Eat Takeaway een bedrag van 20,30 euro in contanten. Bij de aankondiging van het overnamebod publiceerde de maaltijdbezorger ook de resultaten over 2024.
Het bod biedt een premie van 63 procent ten opzichte van de slotkoers van Just Eat Takeaway afgelopen vrijdag in Amsterdam. Ten opzichte van de gemiddelde koers in de afgelopen drie maanden bedraagt de premie 49 procent.
Prosus waardeert Just Eat Takeaway daarmee op 4,1 miljard euro.
CEO en oprichter Jitse Groen van Just Eat Takeaway steunt het bod, net als de andere leden van het bestuur van de Nederlandse maaltijdbezorger. Hij zal na de overname Just Eat blijven leiden vanuit Amsterdam, liet hij weten in een toelichting op de overname.
Just Eat Takeaway zal ook onder zijn eigen naam verder gaan.
De ook in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus bezit al een waaier van belangen in maaltijdbezorgers, waaronder in Delivery Hero, iFood en het Indiase Swiggy.
Als de deal niet doorgaat omdat er bijvoorbeeld een hoger bod komt, zal Prosus 41 miljoen euro ontvangen van Just Eat Takeaway. Als de deal niet doorgaat omdat de toezichthouders geen groen licht geven, dan zal Prosus aan Just Eat 410 miljoen euro betalen.
Degroof Petercam denkt dat de transactie een gedane zaak is. Een concurrerend bod zou op zijn minst 10 procent hoger moeten uitvallen, en dit lijkt volgens de bank een onwaarschijnlijk scenario, met het Amerikaanse DoorDash als enige potentiële bieder in de ogen van de analisten.
Bij KBC Securities waren ze niet erg verrast door het bod op Just Eat, zeker niet na de verkoop van Grubhub, dat ondermaats presteerde.
Degroof zag ondertussen een bod door Prosus niet aankomen, omdat Just Eat Takeaway marktleider is in verschillende Westerse landen, terwijl de bestaande belangen van Prosus juist gericht zijn op opkomende markten. Hierdoor zullen de synergievoordelen niet heel groot zijn, denkt Degroof.
Voor de beleggingscasus maakt het echter niet heel veel uit, aangezien de investering minder dan 3 procent van Prosus uitmaakt, aldus Degroof, dat een Houden advies hanteert voor Prosus met een koersdoel van 44,00 euro.
Het gebrek aan regionale overlap maakt juist wel dat er op het vlak van mededinging niet veel valt te vrezen, voegde KBC Securities toe. De bank noemde het bod van Prosus "redelijk", gezien de premie van 60 procent. KBC heeft een koopadvies op Just Eat met een koersdoel van 18,00 euro.
Degroof Petercam zal na de koersexplosie van vandaag het aandeel Just Eat hoogstwaarschijnlijk van de kooplijst halen. Vooralsnog staat het aandeel op de favorietenlijst met een koersdoel van 27,50 euro.
Cijfers
Over het afgelopen jaar boekte Just Eat Takeaway een verlies van 1,65 miljard euro, ten opzichte van een verlies van 1,85 miljard euro een jaar eerder, vooral als gevolg van afschrijvingen.
In november vorig jaar verkocht Just Eat Takeaway nog zijn Amerikaanse dochter Grubhub voor 650 miljoen dollar, waarmee een flink boekverlies werd gerealiseerd.
Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) bedroeg in 2024 460 miljoen euro en de operationele vrije kasstroom kwam uit op 125 miljoen euro, waarmee de maaltijdbezorger aan zijn eigen outlook voldeed.
De brutotransactiewaarde steeg afgelopen jaar met 2 procent, gerekend tegen constante wisselkoersen en exclusief Noord-Amerika. Inclusief Noord-Amerika was er een daling van 2 procent tot 26,3 miljard euro.
Voor 2025 zei Just Eat te rekenen op een stijging van de brutotransactiewaarde met 4 tot 8 procent, tegen constante wisselkoersen en exclusief de 'rest van de wereld'. De vrije kasstroom, voor veranderingen in het werkkapitaal, zal naar verwachting uitkomen op circa 100 miljoen euro.
De aangepaste EBITDA zal uitkomen tussen de 360 en 380 miljoen euro met een vrije kasstroom van ongeveer 100 miljoen euro.
Het aandeel Just Eat Takeaway is met afstand het meest 'geshorte' aandeel op de Amsterdamse beurs. Volgens meldingen in het AFM register bedraagt het percentage aandelen waarmee wordt gespeculeerd op een koersdaling minimaal 10,68 procent van het totale aantal uitstaande aandelen.
Het aandeel Prosus daalde maandag met 6,9 procent naar 42,82 euro. Just Eat steeg met 53,4 procent naar 19,07 euro.
Update: om informatie toe te voegen, analistenreacties en koersen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
If the Merger Agreement is terminated in the event the Regulatory Clearances are not obtained, the Offeror shall pay the Company an amount of up to EUR 410,000,000 (four hundred and ten million euro).
Een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld maakte één fout, en wordt nu verkocht voor ‘maar’ 4,1 miljard
ThuisbezorgdJitse Groen begon Thuisbezorgd.nl ooit vanuit zijn zolderkamer in Enschede. Onder de nieuwe naam Just Eat Takeaway maakte hij van het bedrijf een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld. Hij maakte één cruciale fout, en nu wordt het bedrijf verkocht. De opbrengst: 4,1 miljard euro. Maar dat had veel meer kunnen zijn. Zes vragen over de verkoop.
Jurriaan Nolles 24-02-25, 11:22 Laatste update: 12:02
Waarom wordt Just Eat Takeaway verkocht?
Achteraf bekeken ging het in 2021 faliekant mis voor Just Eat Takeaway (JET): op het hoogtepunt van de door de coronalockdowns aangewakkerde bestelmanie, ging het voor werelddominantie. Het moederbedrijf achter Thuisbezorgd.nl kocht voor 6,4 miljard euro de Amerikaanse branchegenoot Grubhub, na Doordash en Uber Eats de grootste speler in de Verenigde Staten.
Topman Jitse Groen noemde het ‘een droomcombinatie’. Door de deal werd zijn bedrijf de op een na grootste maaltijdbezorger ter wereld, alleen het Chinese Meituan moest JET voor zich dulden. Het was al marktleider in onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar zette nu eindelijk ook voet op Amerikaanse bodem.
Ik snap er geen hol van.....
15%zit short, er is een bod van 20,30 en de koers staat 19???? Nederlanders hebben 650 miljard op hun spaarrekening en laten dat voor 3% per jaar staan?
Is dit weer een of andere manipulatie? Dan koop je toch snel dit aandeel voor 19 en krijg je einde van het jaar minimaal 20,30?
Waarom wordt de handel niet stopgezet? Ik wil wel weten hoe die shorters nu aan die aandelen komen? Wie levert ze, is het ongedekt short????
Waarom geen Gamestop situatie? Waarbij de verliezen van de hedgefunds oneindig groot is.... 15%??
Heel AFM zeker op vakantie??