(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag uiteindelijk vlak gesloten, nadat de economische onrust aanhield onder Donald Trumps hectische internationale beleid.
De AEX-index sloot ongewijzigd op 919,45 punten. De AMX daalde 0,2 procent en de Smallcaps verloren 0,4 procent.
Beleggers bleven terughoudend nu de Amerikaanse president Donald Trump in de eerste weken van zijn presidentschap internationaal amok maakt met tal van maatregelen die deels weer snel worden ingetrokken wanneer handelspartners concessies doen.
Eerder deze week zette Trump de kersverse importheffingen voor Canada en Mexico in de ijskast, maar liet hij nieuwe heffingen voor China wel doorgaan. China kondigde op zijn beurt importheffingen aan voor Amerikaanse producten en beperkte de export van zeldzame metalen en mineralen.
Volgens econoom Julian Evans-Pritchard van Capital Economics laat China wel ruimte om de aangekondigde maatregelen nog voor 10 februari in te trekken.
Beleggers blijven op zoek naar veilige havens door de groeiende mondiale onzekerheid die de "hectische leiding" van Trump met zich meebrengt, volgens Swissquote.
"Een sterk seizoen van kwartaalcijfers houdt de beurzen overeind", volgens Gina Bolvin van Bolvin Wealth Management Group. Bedrijven in de S&P 500 meldden gemiddeld een winstgroei van 16,3 procent in het vierde kwartaal, blijkt uit data van FactSet.
Het enthousiasme over de kwartaalcijfers was woensdag wat minder, nadat Google en AMD dinsdag nabeurs de handen niet op elkaar kregen met resultaten die achterbleven bij de verwachtingen voor wat betreft de Google Cloud en de AI-gerelateerde chipindustrie.
Er was veel economisch nieuws. In de ochtend bleek de dienstensector in de eurozone in januari licht te zijn vertraagd, waarmee de zwakke groei van 2024 aanhield, volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.
Wel groeide de dienstensector in Duitsland voor het eerst in zeven maanden, maar omdat Duitsland ook stevige groei in de hele eurozone nodig heeft, lijkt dit geen houdbare zaak. "De huidige situatie is zwak", oordeelde De la Rubia. Toch wees de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector samen in januari de hoogste in vijf maanden en wees deze op beperkte groei in de eurozone.
Amerikaanse cijfers wezen op een fors vertragende dienstensector in januari, volgens S&P, en een wat minder sterke vertraging volgens ISM.
Daarnaast viel de banengroei volgens ADP in januari hoger uit dan verwacht. Het cijfer voor december werd fors omhoog bijgesteld, wat erop wijst dat de Amerikaanse economie beter draait dan eerder werd gedacht. Dit zou de kans op spoedige renteverlagingen door de Fed verder kunnen verminderen.
Intussen liep het Amerikaanse handelstekort sterk op in december, van 79 miljard naar 98 miljard dollar, door dalende export en stijgende importen.
In de namiddag bleken de Amerikaanse voorraden ruwe olie sterk te zijn gestegen in de afgelopen week, met bijna 9 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel in een minder sterk tempo daalden.
Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0415. De olieprijzen daalden met ongeveer 1 procent.
Stijgers en dalers
Er waren meer dalers dan stijgers in de AEX.
Akzo Nobel en KPN stegen 1,6 en 1,5 procent en ook Wolters Kluwer en Philips hielden het droog, evenals Unilever en RELX.
ArcelorMittal steeg 0,6 procent in aanloop naar de cijfers die morgen worden gepubliceerd. Er wordt gerekend op een beter resultaat dan een jaar eerder.
Ook zal morgen ING de boeken openen. Het aandeel daalde 0,5 procent. Analisten rekenen op een daling van de rentebaten, die wordt gecompenseerd door hogere fees en overige inkomsten, terwijl voorzieningen voor oninbare leningen naar verwachting de winst negatief beïnvloedde.
Shell sloot licht lager, na cijfers van TotalEnergies en Equinor. Halfgeleiderbedrijf ASML en BESI waren eerder op de dag nog relatief sterke dalers, maar verloren uiteindelijk minder dan 1 procent.
Onder de Midkap-aandelen steeg Vopak 1,7 procent, terwijl sectorgenoot Fugro juist ruim 2 procent verloor. Fugro kocht het kleine Duitse bedrijf EOMAP en kan daardoor ook zee- en zoetwateromgevingen in kaart gaan brengen met de Earth Observation technologie van dat bedrijf.
Stevige dalers waren AMG Critical Materials en InPost met verliezen van ruim 2 procent.
Ook Alfen verloor meer dan 2 procent. Alfen gaat 7.000 oplaadpalen leveren aan E.ON, bevestigde het bedrijf woensdag. TKH schreef 0,9 procent bij, nadat investeerder HAL zijn belang in TKH verhoogde van 3,50 naar 5,17 procent.
Onder de kleinere aandelen won Avantium 2 procent. Avantium gaat met EPC Engineering & Technologies de productie van PEF-polyester verder ontwikkelen voor een fabriekscapaciteit van 100 kiloton per jaar en groter.
Ook de bouwer van elektrische bussen Ebusco steeg sterk, met 2,5 procent.
TomTom was een sterke daler met 6,3 procent. De exploitant van oplaadstations Fastned daalde 1,9 procent.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen bleven woensdag dicht bij huis. De S&P500 index steeg 0,1 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.