Beeld: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is in de eerste beursweek van de tweede termijn van president Donald Trump gedaald en wist nog net boven de 900 punten te blijven, terwijl andere Europese beurzen juist records vestigden. Op een slotstand van 901,33 punten vrijdag verloor de AEX 1,4 procent op weekbasis. Een week eerder was de slotstand 914,24 punten.
De week begon met de inauguratie van Trump als 47e president van de Verenigde Staten. In de eerste uren van zijn tweede termijn kondigde hij aan vanaf 1 februari importheffingen zetten op goederen uit buurlanden Canada en Mexico.
De Amerikaanse president liet afgelopen week ook doorschemeren dat er nog steeds heffingen kunnen komen op producten uit China en de Europese Unie.
"Een voorproefje van wat we de komende vier jaar kunnen verwachten. Onvoorspelbare berichten in de media of op Trumps eigen sociale-mediaplatform die de financiële markten in rep en roer brengen. Niets is zeker, behalve dat de volatiliteit de komende periode hoger zal zijn", zei investment manager Simon Wiersma van ING.
"Ongetwijfeld zal er de komende vier jaar veel ‘lawaai’ worden gemaakt", voegde econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen toe. "Er zijn echter nog veel vraagtekens rondom de draagwijdte van de beleidsintenties. Bovendien spelen ook de politieke en praktische haalbaarheid ervan een belangrijke rol, om nog maar te zwijgen over de uiteindelijke economische effecten", aldus Aben.
Daarbij hebben de Republikeinen slechts een krappe meerderheid in het Congres, "wat de kans op al te wilde begrotingsplannen kleiner maakt. Daarnaast kunnen ook financiële markten zich roeren en hun invloed laten gelden", volgens de econoom van Van Lanschot Kempen.
KBC wees verder op de recordwinst van Netflix en het enorme AI-infrastructuurproject dat Trump afgelopen week ook aankondigde. Via het zogeheten Stargate-project zullen OpenAI, het Japanse Softbank en cloudspecialist Oracle tot 500 miljard dollar pompen in de AI-infrastructuur in de VS.
De eerste week van Trump ging in Amsterdam niet gepaard met nieuwe records, maar die kwamen er wel op andere Europese beurzen en ook op Wall Street werden all time highs aangescherpt.
Toch zijn Europese aandelen volgens ING een stuk goedkoper dan Amerikaanse. "Veel aandelen zijn te goedkoop om te negeren. Veel slecht nieuws is naar onze mening al ingeprijsd", aldus Wiersma. Daarom verhoogde ING het advies voor Europese aandelen van Onderwogen naar Neutraal. Voor Amerikaanse aandelen werd ING juist voorzichtiger en ging het advies van Overwogen naar Neutraal.
Bank of America blikte verder vooruit op het Europese resultatenseizoen, dat de komende week echt losbarst. De consensus verwacht dat de Europese groei wat betreft de winst per aandeel marginaal positief is gebleven in het vierde kwartaal. Analisten verwachten dat winst per aandeel van bedrijven uit de Stoxx 600 index is gegroeid met 1 procent in het vierde kwartaal. Dat was 2 procent in het derde kwartaal. Voor het lopende eerste kwartaal wordt dan weer een groei van 3 procent verwacht.
Op macro-economisch vlak was het afgelopen week vrij rustig. Wel bleek uit inkoopdata dat de economie in de eurozone in januari weer licht is gegroeid.
"De start van het nieuwe jaar is licht bemoedigend", zei hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.
Maar de ontwikkeling van de prijzen geeft wel reden tot zorg, met een stijging van de diensteninflatie, "en dat in aanloop naar de ECB-vergadering volgende week". De Europese Centrale Bank maakt volgende week donderdag zijn rentebesluit bekend, met vermoedelijk opnieuw een verlaging van 25 basispunten.
In de VS wist de industrie in januari weer te groeien, terwijl in de dienstensector sprake was van een groeivertraging. Toch lijkt de Amerikaanse economie het jaar goed begonnen, volgens econoom Chris Williamson van S&P Global.
De stijgende prijzen zijn wel een punt van zorg, zei de econoom van S&P. Als die verder stijgen, kan dit de bezorgdheid vergroten dat een combinatie van robuuste economische groei, een sterke banenmarkt en hogere inflatie, de Fed zal aanzetten tot een meer "havikistische beleidsaanpak", aldus Williamson.
Ook de Fed is volgende week aan zet, maar wijzigingen in het monetaire beleid worden niet verwacht. De Amerikaanse centrale bank zal vermoedelijk tot zeker juni wachten om de rente opnieuw te verlagen.
De Bank of Japan was vrijdag al aan zet en verhoogde de rente met 25 basispunten naar 0,50 procent. ING wees op de nieuwe inflatieverwachtingen, die tot en met 2026 flink hoger zijn. De analisten verwachten een volgende renteverhoging van 25 basispunten in mei.
De euro/dollar handelde vrijdag rond 1,05 en daarmee op weekbasis circa 2 procent hoger. Trump gaf afgelopen week bij Fox News aan dat hij liever niet in een handelsoorlog met China terecht komt, een bericht waarmee de dollar onder druk kwam te staan ten opzichte van andere grote valuta.
De olieprijzen leverden gemiddeld zo'n 3,5 procent in. Eén van Trumps eerste decreten maandag was het uitroepen van de noodtoestand op energiegebied, waarmee hij hoopt de strategische oliereserves van de VS aan te kunnen vullen en flink te kunnen gaan boren naar olie en gas. Verder riep Trump OPEC en Saoedi-Arabië in een videotoespraak op het World Economic Forum op om de olieprijzen te verlagen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de rentes ook omlaag gaan, aldus Trump.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.