AEX voor het eerst in maanden weer boven 900 punten

Door ABM Financial News op 18 januari 2025 10:54 | Views: 5.917

AEX voor het eerst in maanden weer boven 900 punten
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gestegen en kwam voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer boven de 900 punten uit. Op een slotstand van 914,24 punten vrijdag won de AEX 2,7 procent op weekbasis. Een week eerder was de slotstand 890,65 punten.

De beursweek begon met verder oplopende obligatierentes, die met name techaandelen in bedwang hielden, en nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen voor AI-chips.

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker voor veiligheid en economische kracht, wat betekent dat het niet in verkeerde handen mag vallen. AI moet wereldwijd "op Amerikaanse rails rijden", zei het Witte Huis maandag. De nieuwe maatregelen gelden niet voor 18 "belangrijke bondgenoten en partners".

Verder meldde persbureau Bloomberg afgelopen week dat het economische team van aankomend president Donald Trump mogelijk toch voorzichtiger om wil gaan met nieuwe importheffingen, waardoor er minder inflatiedruk zou ontstaan. Soortgelijke berichten zorgden vorige week ook al voor optimisme, maar werden toen door Trump ontkend.

"Een geleidelijke verhoging van tarieven maakt de mogelijke problemen voor China en andere naar de VS exporterende landen niet minder groot. Misschien denken deze beleggers dat het langzaam opvoeren van de pijn minder ernstig is en de inflatie minder snel doet stijgen? Lijkt mij niet", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Sinds het Amerikaanse banenrapport van vorige week vragen beleggers zich af of de Federal Reserve de rente dit jaar überhaupt nog wel moet verlagen. Daarom werd met extra aandacht gekeken naar inflatiecijfers uit de VS die afgelopen week verschenen.

In december stegen de Amerikaanse consumentenprijzen met 0,4 procent op maandbasis en met 2,9 procent op jaarbasis. In november bedroeg de inflatie op maandbasis 0,3 procent en op jaarbasis 2,5 procent.

Toch vielen de cijfers beleggers mee, want de kerninflatie bedroeg in december 3,2 procent en dit was iets beter dan verwacht. Ook het maandcijfer gaf met 0,2 procent wat lucht.

Toch blijft de inflatie te hoog volgens ING, en de Fed zal haar aangekondigde pauze in renteverlagingen waarschijnlijk verlengen tot na maart, zeiden de economen van de bank.

Daarentegen gaf Fed-bestuurder Christopher Waller afgelopen week aan dat de rente mogelijk toch vaker kan worden verlaagd in 2025 dan de markt momenteel verwacht, maar dan moet de inflatie wel meewerken.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde na de inflatiecijfers richting 4,60 procent, na een niveau van 4,80 procent eerder in de week. De euro/dollar dook afgelopen week aanvankelijk onder de 1,02, maar noteerde vrijdag rond 1,03.

De olieprijzen stegen op weekbasis ondanks de aangekondigde wapenstilstand tussen Israël en Hamas in Gaza. Chinese groeicijfers lijken ook gunstig voor de oliemarkten.

Beijing maakte bekend dat het groeidoel van 5 procent in 2024 is gehaald. In het vierde kwartaal groeide de economie in China met 5,4 procent, wat beter was dan verwacht en het hoogste groeitempo sinds het tweede kwartaal van 2023, zei ING.

Volgens ING is de vraag nu welk groeidoel Beijing voor 2025 zal afgeven. De bank rekent op "circa 5 procent" of in ieder geval "meer dan 4,5 procent". Dit zal ook afhangen hoe Donald Trump volgende week aan zijn presidentschap begint.

Positieve start cijferseizoen VS

Verder kwam het Amerikaanse cijferseizoen afgelopen week echt op gang, met de cijfers van grootbanken als Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley en Bank of America, die overtuigend waren.

Het resultatenseizoen is zeer goed afgetrapt op Wall Street, concludeerde Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking dan ook.

Klik hier voor: Goldman en JPMorgan trappen cijferseizoen goed af

"De financials kwamen met uitstekende resultaten", zei Joly voor de camera van ABM Financial News. De winst bij Goldman Sachs verdubbelde en de winst van JPMorgan steeg naar een record. "Met dank aan de bloeiende effectenhandel." Maar er was ook weer interesse voor fusies en overnames.

"Wellicht wordt dat een tendens die we in de rest van 2025 zullen zien op die Amerikaanse markt", zei Joly, te danken aan de verwachte deregulering onder de nieuwe president Donald Trump.

Verder is het nu wachten op de resultaten van de Big Tech bedrijven. De verwachting is dat de resultaten in het vierde kwartaal "wel eens de beste kunnen zijn in de voorbije drie jaar".  Analisten gaan volgens de hoofdeconoom uit van een gemiddelde winstgroei van 12 procent.  

Analist Corné van Zeijl van Cardano vindt momenteel vooral Europese aandelen weer koopwaardig. Deze aandelen zijn "priced for perfection", terwijl Amerikaanse aandelen "superduur" zijn qua waarderingen.

Die waarderingen zijn in Europa een stuk lager, maar "grote internationale beleggers mijden Europa", en dat is volgens Van Zeijl ook logisch. Er is heel veel onzekerheid, onder meer op politiek vlak. En een recessie lijkt aanstaande.

Maar juist op het moment dat "een recessie op de voorkant van de kranten staat, moet je vaak juist wel gaan beleggen", zo laat de historie volgens de analist zien.

Klik hier voor: Europese aandelen weer koopwaardig

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.