Teken van leven
14 april 2009 | Het Financieele Dagblad
Het is een tamelijk veilige aanname om te stellen dat ASML morgenochtend extreem slechte operationele resultaten zal publiceren. Net zoals in vorige recessies zette de vroegcyclische chipmachinemaker zijn duikvlucht veel eerder in dan de rest van de wereld. Sinds eind vorig jaar wacht iedereen gespannen tot het Veldhovense bedrijf eindelijk de bodem aantikt en de fabriekshallen weer gaan volstromen. Misschien dat de rest dan ook weer voorzichtig mag gaan hopen.
Afgaande op de gemiddelde analistenraming moet Bartjens constateren dat het eerste streepje licht nog niet zal komen uit de eerstekwartaalcijfers. ASML koerst af op een zeer magere omzet van ongeveer euro 190 mln (vorig jaar euro 919 mln), behaald uit slechts een paar afgeleverde lithografiemachines. Met zijn hoge vastekostenbasis inclusief een dijk van een researchbudget (euro 122 mln) zou dat resulteren in een nettoverlies van meer dan euro100 mln.
Iedere grote chipmaker blijft zijn investeringen in de meest hoogwaardige machines ver voor zich uit schuiven. Rabobank en Petercam rekenen voor het tweede kwartaal op een dun orderboekje met slechts elf bestellingen erin. Aangezien ASML de reputatie heeft om de analisten buitengewoon goed te informeren, mogen we verwachten dat het er hooguit twaalf zullen worden.
Ook chipmakers Toshiba en Samsung, de twee zwaargewichten onder de ASML-clientèle, laten hun orderstroom naar het bedrijf voorlopig maar niet aanzwellen. Analisten van Goldman Sachs verwachten daarom dat voorzichtig herstel zal worden opgeschoven naar het derde kwartaal, en ze haalden ASML van hun prestigieuze 'Conviction Buy List'.
Nee, voor de eerste tekenen van leven moet men toch echt verder kijken dan Veldhoven. Naar Taiwan bijvoorbeeld. De leidende chipmaker en ASML-klant TSMC verhoogde onlangs zijn omzetprojecties na 'rush orders': plotselinge opleving van het aantal bestellingen, vooral uit China. Teken dat klanten van ASML weer voorraden gaan aanleggen in plaats van ze alleen maar af te bouwen, denken Chinese analisten van Goldman Sachs.
Het is nog te vroeg om te zeggen dat er daarmee een ommekeer is bereikt voor de halfgeleidersector. Een plotselinge vraagexplosie in China is mooi, maar dat stipje zou ook zo weer van de radar kunnen verdwijnen, zoals bijvoorbeeld ook in 2001 gebeurde. Er ontstaat pas echt zicht op structureel herstel wanneer klanten hun orders veel langer van tevoren gaan plaatsen.
Maar toch, er zijn vage tekenen van leven in de industrie. Doordat ASML een forse voorraad aan machines heeft opgebouwd, kan het zelfs nog een tijdje opereren met een positieve kasstroom. En met euro1,1 mrd in kas kan ASML het nog even uitzingen tot die bodem dan eindelijk is bereikt.
Bartjens@fd.nl
Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad