www.veb.net/effect/effectartikel.php?...

BE Semiconductor (Besi) dobbert al een paar jaar tussen de 4 en 6 euro. Op het hoogtepunt van de internethype in 2000 werd echter bijna 30 euro voor betaald voor deze maker van chipmachines. De cijfers tonen verbetering, maar komt die goede oude koers ooit nog terug?

Je zou het aan de koersprestaties van de aandelen niet zeggen, maar de chipmarkt is nog altijd een groeimarkt die elk jaar met dubbele cijfers groter wordt. De wereldwijde chipmarkt groeide volgens onderzoeksbureau Gartner in 2006 met 11,3 procent naar 261,4 miljard dollar. De verwachting in de markt is dat de groei in 2007 licht afzwakt naar circa 10 procent, om in 2008 weer aan te trekken.

De Nederlandse makers van machines voor de chipindustrie zouden daarvan moeten kunnen profiteren. De aandelen in deze sector zijn beweeglijk, maar blijven toch al jaren achter bij het beursgemiddelde. Het kleine BE Semiconductor (Besi) bijvoorbeeld bungelt onderaan in de Amsterdamse Smallcapindex en het rendement was in 2006 met een kleine 9 procent mager in vergelijking met de markt. Bovendien is er de laatste vijf jaar geen dividend uitgekeerd. Besi boekte deze eeuw alleen nog maar verlies, maar daar lijkt in 2006 dankzij stevig saneren eindelijk een einde aan te zijn gekomen.

Geen concrete prognoses
Over de eerste negen maanden van 2006 steeg de omzet van Besi met ruim 20 procent naar 142 miljoen euro. Omdat de kostprijs van de productie slechts met 7 procent steeg, liep de brutowinstmarge stevig op. Netto kwam er over de eerste drie kwartalen een winst uit van ruim 8 miljoen euro, ofwel 0,25 euro per aandeel.

Het bestuur geeft geen concrete prognoses voor de jaarwinst, maar voor het vierde kwartaal wordt verwacht dat de omzet licht hoger uitvalt dan die in het derde kwartaal. Als we er dus voorzichtig van uitgaan dat het kostenniveau ongeveer stabiel blijft, komt de winst per aandeel over 2006 uit op minimaal 0,33 euro. Daarmee noteert het aandeel circa 14 keer de winst, wat gezien de prestaties in het verleden aan de hoge kant is. Blijkbaar verwacht de markt dat de verbetering van de winstgevendheid structureel is.

De solvabiliteit is op papier weliswaar hoog (eind 2005 60%), maar er staat veel contant geld op de rekening en een groot deel van het eigen vermogen bestaat verder uit goodwill. Daartegenover staat een flinke schuld in de vorm van een converteerbare obligatielening. Besi’s strategie is gericht op groei door de ontwikkeling van een nieuwe generatie systemen die de productieprocessen bij de assemblage van chips integreren.

Een soort tussenjaar
De grote pieken en dalen die inherent zijn aan de halfgeleiderindustrie in het algemeen en aan de zogenaamde ‘back-end’-activiteiten van Besi in het bijzonder maken het een moeilijk te voorspellen bedrijf. Bovendien vallen de kwartaalomzetten vaak door enkele orders ineens onverwacht goed of slecht uit. En dan heb ik het nog niet eens over de bijzondere posten, want die worden ook geregeld opgevoerd. Toch lijkt Besi de opgaande lijn te pakken te hebben. Nu is het wachten op de volgende groei-impuls vanuit de branche.

Volgens cijfers van Semi, de Amerikaanse brancheorganisatie van chipmachinemakers, lag de laatste piek in de eerste helft van 2006. De groei van computerapparatuur en mobiele telefoons blijft wereldwijd in 2007 weliswaar op een hoog niveau, de volgende piek voor de machine-industrie zal echter pas in 2008 plaatsvinden. Het komende jaar is dus een soort tussenjaar voor Besi, maar het lijkt een aandeel met kansen.

Een leuke order
Besi heeft bovendien meer ijzers in het vuur. Zo werd vorig jaar nog een leuke order ontvangen (“enkele miljoenen euro”, aldus het bedrijf zelf), voor een machine voor de productie van antennes voor radio frequency identification devices (rfid), een systeem voor de positiebepaling van goederen. Rfid kan goederen volgen tegen lage kosten. De toepassing van deze techniek in bijvoorbeeld de logistiek komt langzaam op gang. Wal-Mart en ook de bloemenveiling Aalsmeer zijn met de invoering bezig. Dit kan iets groots worden, maar dat is het nu duidelijk nog niet. Voorlopig is het nog een klein Besi, maar kleine beessies worden groot. Of opgegeten natuurlijk...

Patrick Beijersbergen (Simon A Cohen Vermogensbeheer)