p/o schreef op 19 augustus 2016 21:37:
Curetis krijgt mini-labo's steeds moeilijker verkocht
De mini-labootjes van het Duitse biotechbedrijf gaan niet meer zo vlot de deur uit. Het is wachten op groen licht van de Amerikaanse gezondheidswaakhond.
Het is een wet van Meden en Perzen: wie investeert in biotechaandelen moet stalen zenuwen en veel geduld hebben. De koersduik van het Duitse Curetis op Euronext Brussel deze vrijdag bewijst dat nog maar eens.
Het bedrijf bevestigde bij de publicatie van zijn halfjaarresultaten opnieuw zijn prognoses, maar die verliezen aan geloofwaardigheid na tegenvallende verkoopscijfers. 'De langetermijnperspectieven blijven aantrekkelijk, maar we zijn teleurgesteld over de kortetermijnevolutie', vatte Roderick Verhelst van Degroof Petercam het samen.
Curetis is, net als het Belgische en eveneens op Euronext genoteerde Biocartis, actief in diagnostiek. Het ontwikkelt en verkoopt onder de merknaam Unyvero mini-labo's die op korte tijd allerlei ziekte(verwekkers)s kunnen ontdekken waarvoor anders een cultuur van enkele dagen of meer nodig is.
EEN DUITSER IN BRUSSEL
Curetis koos Brussel en niet Frankfurt voor zijn IPO vorig jaar omdat ons land een sterke biotechreputatie heeft. Voor het overige is er weinig Belgisch aan het bedrijf dat zijn maatschappelijke zetel én volledige productie in Duitsland heeft.
Ook het vierkoppige management is volledig Duits, wat eerder uitzonderlijk is in de farma- en biotechwereld.
Overigens verdient CEO Olivier Schacht als CEO van een nog verlieslatend bedrijf met de omzet van een middelgrote kmo niet slecht: vorig jaar was dat 908.000 euro, waarvan 200.000 basisloon en de rest in bonussen en aandelen.
Een viertal 'patronen' - die in het labootje geschoven worden - voor onder meer longontstekingen en antibioticaresistentie wordt al gecommercialiseerd, andere zijn in ontwikkeling. De labo's worden verkocht aan ziekenhuizen.
En die verkoop loopt niet zo vlot. Einde 2015 kon CEO Oliver Schacht trots melden dat al 103 labo's werden geplaatst, 58 procent meer dan een jaar eerder. Sindsdien hapert de groei.
Het eerste kwartaal kwamen er (netto) amper vier bij, het tweede nog eens zes, samen tien. 'Teleurstellend', vindt Verhelst. De omzet kromp daardoor over het eerste halfjaar van 0,74 naar 0,66 miljoen euro. Niettemin bevestigt het management opnieuw zijn ambitie om tegen het einde van dit jaar tussen 150 en 200 labo's geplaatst te hebben, Verhelst mikt op 167 stuks.
Alles draait nu rond de klinische tests die Curetis houdt in de Verenigde Staten. Voor het einde van dit jaar zouden die moeten afgerond worden, een makkie volgens de analist omdat al meer dan 1.600 stalen werden verzameld.
Het bedrijf hoopt dan in de loop van het eerste semester van 2017 groen licht te krijgen van de Food & Drug Administration (FDA), de medische waakhond van de VS. Het is overigens met dat doel voor ogen, dat Curetis in november vorig jaar 40 miljoen ophaalde en naar Euronext Brussel trok. Die Amerikaanse doorbraak is echt cruciaal.