Strijkijzer schreef op 29 oktober 2015 21:52:
Proces Fagron met indicatieve en bindende biedingen is eigenlijk erg bijzonder. De regels die gelden voor een openbaar bod op een beursgenoteerd bedrijf zijn vastomschreven en vastgelegd bij de AFM/FSMA. Het staat iedereen vrij om per direct om een bieding te doen op een beursgenoteerde onderneming, daar hoef je geen indicatieve of bindende biedingen aan het bedrijf zelf aan te bieden. Je kondigd een voorgenomen bod aan en komt binnen de tijdslijn met een officieel bod met memorandum. In de praktijk doen PE partijen dit alleen als ze minimaal weten dat ze gesteund worden door management en RvC van de onderneming. Als er grotere (>5%) aandeelhouders zijn worden deze ook al gepolst.
In het geval van Fagron lijkt het er m.i. op dat management het initiatief heeft genomen om bekende PE partijen te vragen voor een gezamenlijke delisting na de sterke koersval deze zomer. De RvC heeft m.i. dit 'verkoopproces' ingelast om de zweem van insider kennis weg te nemen. En de indicatieve biedingen zullen aantrekkelijk genoeg zijn on deze stap te rechtvaardigen.
Interessant is de deelname van een strategische bieder aan het proces. Zij kunnen en willen vaak meer bieden dan een PE partij omdat er vaak synergievoordelen zijn. Er zijn m.i. twee sporen nu, een relatieve kleine premie (30%) voor een delisting door PE en management, of een verkoop tegen een hogere prijs aan een strateeg.