Over de 'Boekwaarde', ofwel het 'Eigen Vermogen', ofwel 'Equity' wil ik de volgende opmerkingen maken:
#Het eigen vermogen kan worden vergeleken met vroeger, want de cijfers lijken bij Royal Dutch Shell nu niet zo erg gemanipuleerd en vroeger ook niet. Heineken daarintegen is volgegooid met goodwill en het eigen vermogen van ING daalde met €10 miljard de afgelopen 6 maanden. RDS had 50 jaar lang gemiddeld het hoogste rendement van de gehele S&P volgens het boek 'Stocks for the long run'.
#Het eigen vermogen van RDS steeg in dollars het afgelopen jaar met 24%. Daar mag nog 2% aandeleninkoop bij op worden geteld. Bovendien wordt 5,3% dividend gegeven. De 'fundamentals' groeien dus dit jaar met 31% in US$. Eigenlijk is die hoge 'return on equity' al jaren extreem hoog. De fundamentals verachtvoudigen denk ik de komende negen jaar, maar dat is natte vingerwerk.
#Voor lange termijnbeleggers is de prijs van minder dan 5 keer de winst voor een bedrijf met exponentieel groeiende fundamentals extreem interessant. Lees hiervoor 'The little book that beats the market'.
#Om uit te leggen hoe het komt dat de fundamentals zo snel groeien: RDS pompt olie uit de grond voor $7 en verkoopt die olie voor $92. Die omgeving blijft extreem winstgevend, want er is ondercappaciteit in olie, al zullen de volumes en prijzen in de economie tijdelijk dalen. Problemen in prijzen van vastgoed en pensioenen 'dwingt' de politiek ook tot het bijprinten van geld.
#RDS heeft weinig schulden.
Ik zit zwaar long Royal Dutch Shell, ondanks de bearmarket, die de AEX misschien nog wel 12 jaar in zijn greep zal houden en waarbij aandelen uiteindelijk zullen worden uitgekotst.