Part I:
Terwijl de wereld in brand staat, heerst chaos in het Witte Huis
Henk Dheedene
Vandaag om 12:12
Verwijten die heen en weer slingeren, tegenstrijdige boodschappen die gelanceerd worden, diplomaten die niet weten met wie ze moeten onderhandelen en niemand die de president tot rede kan brengen: de handelsoorlog van Donald Trump zaait niet alleen chaos in de wereld, maar ook in zijn eigen Witte Huis.
'Dommer dan een zak bakstenen,' zo omschreef Elon Musk dinsdag Peter Navarro, de architect van het radicale handelsbeleid van Donald Trump. De CEO van Teslo en adviseur van Trump doopte Navarro meteen om tot 'Peter Retarrdo'.
Dat Musk nog maar eens zijn verbale kettingzaag bovenhaalt, mag niet verwonderen. Maar dat de scheldwoorden in en rond het Witte Huis nu heen en weer vliegen over de politiek die de hele wereld in zijn greep houdt, toont aan in welke chaos de regering-Trump beland is.
'I know what the hell I'm doing', zei Trump dinsdagavond op een diner met Republikinse parlementsleden, maar er lijken steeds minder mensen van overtuigd of dat wel degelijk het geval is. Is het doel van zijn moordende importheffingen om landen rond de tafel te krijgen, of gaat het wel degelijk om het opblazen van het internationale handelssysteem dat Trump onrechtvaardig vindt?
Als we Navarro mogen geloven, is het alvast dat tweede. In een opiniestuk in de zakenkrant Financial Times was hij heel duidelijk: 'Dit is geen onderhandeling. Voor ons is dit een nationale noodtoestand door de handelstekorten die veroorzaakt worden door een corrupt systeem.'
Amper enkele uren later kondigde minister van Financiën Scott Bessent niettemin aan dat de VS onderhandelingen zouden beginnen met Japan. En werd een verwijzing op X naar het opiniestuk van Navarro door het Witte Huis verwijderd.
Alhoewel Bessent zich er in tegenstelling tot Musk voor hoedt om openlijk onenigheid te suggeren, lijkt er zich steeds meer een tweestrijd te ontspinnen. Aan de ene kant: mensen zoals hij en Musk die de heffingen zien als een openingszet om te onderhandelen. En tegenover hen: Navarro en co. die het handelssysteem fundamenteel op de schop willen.
Aan de kant van Navarro lijkt onder meer minister van Handel Howard Lutnick te staan. 'De president heeft een reset van de gobale handel nodig', verkondigde Lutnick. Volgens hem moeten de heffingen 'het leger van miljoenen en miljoenen mensen die kleine schroefjes in iPhones vijzen, elimineren en vervangen door Amerikaanse robots'.