Door de vertragende inflatie en de stevige concurrentie daalde de omzet van Colruyt in de eerste helft van zijn boekjaar. Doordat de kosten van de retailgroep bovendien stegen, daalden ook de winstmarges.
Zoals verwacht stond Colruyt onder druk in de eerste helft van zijn boekjaar. In de periode april-september daalde de omzet van de supermarktgroep met 0,5 procent naar 5,4 miljard euro, blijkt uit het halfjaarrapport, dat dinsdagavond is voorgesteld. Als voornaamste reden verwijst het beursgenoteerde familiebedrijf naar het feit dat de voedingsinflatie lager lag dan een jaar eerder. Met andere woorden: na jaren van hoge inflatie verhoogden de supermarkten hun prijzen minder hard.
Het marktaandeel van Colruyt en zusterketens Okay, Spar en Comarkt daalde van 31,6 procent naar 31,2 procent.
Bovendien speelde de concurrentie het bedrijf parten. Het verloor klanten aan andere supermarktgroepen. Het marktaandeel van Colruyt en zusterketens Okay, Spar en Comarkt daalde van 31,6 procent naar 31,2 procent. Er was meer concurrentie van Delhaize, dat anders dan een jaar geleden geen last had van stakingen. Bovendien is het gros van de grote winkels van die keten voortaan op zondag open. Ten slotte speelde ook het 'ongunstige weer' Colruyt naar eigen zeggen parten.
Bijgevolg daalde op vergelijkbare basis de winst. Dat komt doordat de kosten voor onder meer personeel de hoogte ingingen. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) daalde met 2,6 procent naar 444 miljoen euro. Dat is 8,2 procent van de omzet, tegenover een winstmarge van 8,4 procent een jaar eerder.
De bedrijfswinst (ebit) daalde met 4,8 procent naar 245 miljoen euro. De bijbehorende winstmarge daalde van 4,7 naar 4,5 procent. De vergelijkbare nettowinst steeg wel, van 189 naar 191 miljoen euro.
Desondanks herhaalde Colruyt wat het in september zei op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering: het maakt zich sterk dat de winstcijfers over het volledige lopende boekjaar die van vorig jaar zullen evenaren. Exclusief eenmalige effecten en exclusief verkochte onderdelen als DATS 24, Dreamland en Dreambaby bedroeg het bedrijfsresultaat toen 470 miljoen euro en het nettoresultaat 368 miljoen euro.
De druk op de voedingstak van Colruyt - goed voor 95,6 procent van de groepsomzet - is dieper in het rapport duidelijk zichtbaar. De omzet van de voedingswinkels steeg licht, maar alleen door de overname van Match en Smatch, die nu tijdelijk de naam Comarkt dragen. Zonder die deal bedroeg de omzetdaling van het segment retail 3,2 procent. 'De Belgische retailmarkt blijft sterk competitief en wordt gekenmerkt door een toenemend aantal zelfstandigen die op zondag open zijn', zegt Colruyt in een persbericht.
Een opvallende stijging is er bij Solucious, de Colruyt-groothandel die onder andere horeca, scholen en zorginstellingen belevert. De omzet steeg er met 19,4 procent. Solucious deed enkele kleinere overnames, maar het is ook bekend dat concurrent Sligro klanten verliest en onder meer Solucious hen het hof maakt.
De gerapporteerde cijfers liggen grotendeels in lijn met de analistenconsensus opgesteld door Bloomberg. Het informatiebureau rapporteerde wel een aanzienlijk hogere voorspelde ebitda van 489 miljoen euro.
De hierboven vermelde winstcijfers zijn gezuiverd van eenmalige effecten. De winst van Colruyt lag inclusief die effecten fors hoger in het vorige boekjaar. Dat komt doordat Colruyt toen een eenmalige meerwaarde van 708 miljoen euro kende, doordat het zijn windparken op zee verkocht had.
Samen met zijn halfjaarcijfers kondigde Colruyt aan dat het de fitnessketen NRG overneemt. Zo verdubbelt de retailgroep haar eigen fitnessketen Jims in omvang en wordt die een solide nummer twee op de Belgische markt.