Leefloon schreef op 11 november 2024 10:57:
[...]
Ten eerste kunnen en zullen door (dubieuze) handelsonderbrekingen vaten niet altijd kunnen communiceren, zodat je je rijk (of arm) kunt rekenen. Door (nationale) regulering kunnen koersen nu onzinkoersen zijn, door een verstoorde marktwerking. Om mijzelf te citeren:
De handel in claims (en/of aandelen) kan langdurig platliggen of niet worden vrijgegeven, door "moderne" wet- en regelgeving en te groot geachte koersafwijkingen. Bij deze claims dagenlang. Ook de bijna traditionele Franse kooporder van 500.000 @ € 0,0001 bij "goedkope" effecten helpt dan misschien niet, als de claims procentueel veel meer waarde zouden zijn.
Met platliggende handel kunnen vaten niet communiceren, en is "arbitrage" niet of nauwelijks mogelijk. Met arbitrage tussen aanhalingstekens, want dit is een kleine notering met een dubieus verleden. Dan bedoel ik misschien meer dat iemand met iets meer risico (dan bij arbitrage) de aandelen corrigerend verkoopt, en rechten corrigerend koopt. Zoiets.
De "moderne" regelgeving is iets te autistisch, en houdt bij de rechten niet doorlopend rekening met de koers van de aandelen. Ook bij grotere noteringen (in België recent bij Atenor) krijg je dan koersen die veel te hoog of laag zijn of lijken, en kun je je, net zoals bij Viaplay, rijk verrekenen. Bij Atenor kon je toevallig wel de aandelen zeer goedkoop kopen via de rechten, maar dat is dan wellicht mogelijk doordat een koers van € 0,0001 té verdacht overkomt. Je ziet ook wat vaker dat de markt tijdens en ná de notering ex-claim "zoekende" is.
Beleggers raad ik aan om in alle gevallen de uitgifte even globaal door te rekenen, als huiswerk. En ik zou de ESMA van harte willen aanbevelen om, zoals ooit in Amsterdam van toepassing was, bij een maximaal toegelaten koersafwijking dynamisch rekening te houden met verhouding met de andere notering.
Je krijgt dus soms extreem gekke koersen (ook voor de komma), maar dat is door marktfalen niet zo gek, en de wet- en regelgeving draagt in deze situaties bij aan het probleem van dat marktfalen. Als er dagenlang (sowieso vrijdag en maandag) niet in de rechten van Tonner Drones gehandeld kon worden, krijg je vanzelf scheve verhoudingen.Ten tweede gaat het voor particuliere kopers (en gebruikers) van rechten om de waarde per aandeel na afloop, want je kunt niet nu al de later gekochte aandelen alvast verkopen.
Tenslotte liggen overige vreemde uitkomsten waarschijnlijk aan een vreemde berekening. Inspiratie voor de juiste berekening is o.a. te vinden in de stukken van een aanpassing door Euronext (
live.euronext.com/en/resources/notice... ) maar je kunt ook zelf even nagaan wat je voor een recht moet betalen en bijbetalen, uitgaande van een bepaalde koers van het aandeel op dat moment.
Maar, zie o.a. een discussie rond Viaplay, het gaat om de waarde ná afloop van de operatie. De waarde tijdens de operatie kunnen de meesten niet realiseren: nu de aandelen verkopen, en pas later met de inschrijfrechten kopen. Klachten over de falende marktwerking en soms belachelijke koersvorming, door
trading halteds bij de rechten òf aandelen, mogen naar:
www.afm.nl/nl-nl/contact/contactformu...