Spectaculair superdividend bij D’Ieteren
10 september 2024
Straf nieuws bij D’Ieteren: de familiale holding wil de aandeelhouders nog voor eind 2024 een dividend van 74 euro per aandeel uitkeren. Dat is maar liefst een derde van de totale beurswaarde.
Waarom?
De uitzonderlijk hoge dividenduitkering is het gevolg van een aardverschuiving in de aandeelhoudersstructuur: de ene D’Ieteren-tak verkoopt zijn belang aan de andere tak. Vandaag heeft Nayarit, de vennootschap van voorzitter Nicolas D’Ieteren, 33,4% van de aandelen in handen. SPDG, het vehikel van vicevoorzitter Olivier Périer, zit op 27,3%.
Périer verkoopt nu al 16,7% van D’Ieteren aan Nicolas, die alzo de absolute meerderheid van 50,1% verwerft. Het saldo van 10,6% zal in de loop van de volgende 5 jaar op een ‘ordentelijke manier’ worden afgebouwd.
Nicolas betaalt 223,75 euro per aandeel. Dat waardeert de holding op 12,6 miljard euro. De zoon van stamvader Roland D’Ieteren moet voor die 16,7% dus meteen zo’n 2,1 miljard euro neertellen.
Hoe komt hij daar aan?
Via de vennootschap D’Ieteren zelf. En bovenal via dochter Belron.
D’Ieteren gaat 1 miljard euro extra lenen op relatief korte termijn. Het heeft bovendien circa 850 miljoen euro beschikbare en dus voor deze reuzetransactie inzetbare cash.
Belron, de autoruitenhersteller die in België onder het Carglass-merk actief is, is voor 50,3% in handen van D’Ieteren. Belron is al jaren een sterk winstgevend en groeiend bedrijf en dus het goudhaantje uit het D’Ieteren-imperium. Het is, nu meer dan ooit, tevens de kaskoe: Belron gaat voor ongeveer 3,8 miljard euro extra schulden aan, om op die manier een uitzonderlijk dividend van 4,3 miljard euro aan zijn eigenaars te kunnen betalen.
Daarvan gaat dus 2,2 miljard euro van Belron naar D’Ieteren zelf.
Op die manier kan D’Ieteren dus 74 euro per aandeel of ruim 4 miljard euro uitkeren aan zijn aandeelhouders. En op die manier krijgt Nicolas een kleine 1,4 miljard in de schuif om zijn neef Olivier uit te betalen. Of hij daar een roerende voorheffing van 30% op moet betalen, betwijfelen we hier. Elke belegger is die 30% verschuldigd, behalve bepaalde vennootschappen onder bepaalde omstandigheden. Dat is zeer wazig.
We vermoeden dat Nicolas D’Ieteren net deze transactiestructuur heeft uitgedacht omdat zijn persoonlijke vennootschap Nayarit géén voorheffing moet betalen. U ziet van hier dat hij willens en wetens en in één keer 420 miljoen euro belastingen zal betalen… Maar zeker zijn we niet.
Wij, kleine eigenaars, moeten wel die 30% belastingen betalen op dat superdividend van 74 euro. Dat is 22,2 euro per aandeel D’Ieteren dat we mislopen.
Is deze transactie dan zo ongunstig voor ons? Immers, 22,2 euro is haast 10% van de totale waarde. Bij de uitkering moeten we dat aan de fiscus afstaan.
We vinden het alleszins niet gunstig. We investeerden in deze mooie groeier omdat we in het groeitraject voor de komende jaren geloven en daarvoor bereid zijn een financieel risico te nemen. Nu wordt ons sowieso 10% afgenomen.
Bovendien verzwakt deze transactie de fundamenten van D’Ieteren zelf. De vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur is dan wel goed nieuws, maar volgens ons wordt toekomstige groei opgeofferd aan onmiddellijke miljardenuitkeringen. D’Ieteren zelf zal na december zijn cash hebben opgesoupeerd.
Bovendien zal Belron dan haast 9 miljard euro schuld torsen. Dat is 5,5 keer de EBITDA, hetgeen onhoudbaar veel is. Nu is Belron flink winstgevend en waardecreërend, en ziet het ernaar uit dat de eigen cashflows de schuldratio relatief probleemloos zullen terugdringen, maar ook daar wordt de strijd tegen de schulden de prioriteit. Ten nadele van een mooi groeitraject (we vermoeden dat de door ons verwachte beursgang een poos in het vriesvak zal worden gestoken).
Nu is de baas van Belron een ervaren rot in het maken en beheren van schulden. Het was Carlos Brito die in 2016 100 miljard dollar ophaalde zodat zijn AB InBev het Zuid-Afrikaanse SAB Miller kon overnemen. AB InBev heeft die te dikke walvis nog altijd niet helemaal doorgeslikt.
Let wel: D’Ieteren kan dit aan, Belron ook. De gisteren vrijgegeven halfjaarcijfers waren degelijk. De vooruitzichten voor 2024 werden herbevestigd: een klim van 6 à 9 procent van de aangepaste winst, die dan voor het eerst voorbij 1 miljard euro zal klimmen (we mikken op 1,04 miljard).
Voorts mogen we niet puur wiskundig redeneren dat we gisteren 226 euro hadden, en vandaag nog maar 203,8 euro (152 euro ex-dividend + 51,8 euro nettodividend). Deze enorme boost in instant waardeuitkering zal heus wel andere partijen lokken.
We blijven voorlopig zitten, maar kopen zouden we als kleine belegger nu niet doen. We schrappen de ** van Zanna. Indien de koers zich naar aanloop van de dividenduitkering zelf weet te handhaven, sluiten we een verkoop (om eventueel na het dividend opnieuw in te stappen) niet uit.