De toog blijft steeds vaker droog: verbruik en export Belgisch bier dalen
De ooit zo florerende Belgische brouwers zitten met een kater. Belgen drinken almaar minder bier. Nieuw is dat ook de export van onze bieren daalt.
Stijn Decock
Gisteren om 14:25
Vorig jaar werd 7 procent minder Belgisch bier gedronken dan in 2022. In België zelf was er sprake van een daling met 5,8 procent, of zo’n 400.000 hectoliter minder. Het bierverbruik in eigen land daalt al jarenlang – ieder jaar drinken we zo’n 150.000 hectoliter bier minder dan het jaar ervoor. Maar een daling met 400.000 hectoliter is wel heel fors. En dat is nog niet het ergste voor de Belgische brouwers: de uitvoer zakte met liefst 7,5 procent. De voorbije jaren konden ze de structurele daling van de consumptie in eigen land nochtans meer dan compenseren met de export van duurdere speciaalbieren.
Krishan Maudgal, directeur van de federatie van Belgische Brouwers, ziet meerdere oorzaken voor die daling. “Er is het weer: de zomer van 2023 kende weinig terrasjesweer, en dat woog op de bierconsumptie. Daarnaast spelen de inflatie en de stijging van loonkosten en grondstoffen mee. Hierdoor is bier duurder geworden, terwijl in binnen- en buitenland de koopkracht onder druk stond.” Speciaalbieren kosten op café makkelijk meer dan 5 euro, waardoor een rondje geven voor vrienden algauw een dure zaak is. Daardoor wordt speciaalbier sneller in de supermarkt gehaald, om het dan thuis op te drinken.
Maudgal somt ook enkele structurele trends op die het Belgische bierverbruik al jarenlang onder druk zetten: meer aandacht voor gezondheid, waardoor er minder alcohol wordt genuttigd, en meer diversificatie in het alcoholgebruik, waarbij al vaker eens een glas wijn, cava of gin tonic wordt gedronken.
Lichtpuntjes
Maar wat de brouwers het meeste zorgen baart, is de daling van de export, na jaren van gestage toename. Bijna drie vierde van het bier dat in België gebrouwen wordt, stroomt naar het buitenland. Naast de factoren die ook voor België opgaan – slecht weer en dalende koopkracht – ziet Maudgal meer concurrentie opduiken van lokale speciaalbieren. “De Belgen hebben bijvoorbeeld de Fransen laten kennismaken met de betere bieren, waardoor die steeds meer zelf zulke bieren maken. Vooral in Noord-Frankrijk is dat het geval.” De topman van de brouwersfederatie zegt dat die lokale brouwers vaak goedkoper kunnen werken door lagere loon- en energiekosten. De uitvoer naar Frankrijk – de grootste afnemer van Belgisch bier – zakte hierdoor met 17 procent. Er is ook een technische factor in het spel, doordat een Belgische brouwer een deel van zijn productie naar een Franse dochter verschoof.
Ook naar de VS, het VK en China werd veel minder Belgisch bier uitgevoerd. De Spanjaarden en de Italianen – de nummers drie en vier in exportbestemmingen – gingen daarentegen wel meer Belgisch bier drinken. “De enige lichtpuntjes in de cijfers”, verzucht Maudgal. Nog een troost: ook onze noorderburen lusten meer Belgisch gerstenat. Nederland is na Frankrijk de grootste exportmarkt.