Veevoederbedrijven in hoger beroep tegen Staat: compenseer keten voor krimp veestapel
EVA SEGAAR
1 uur geledenin FINANCIEEL
AMSTERDAM - Twee veevoederbedrijven hebben ongelijk gekregen in een zaak tegen de Staat. Zij willen compensatie voor het overheidsbeleid dat zorgt voor het krimpen van de veestapel. De veevoeders gaan tegen de uitspraak in hoger beroep.
In varkensvoer zitten granen, mais, soja en suikerbietresten.
© ANP/HH
In varkensvoer zitten granen, mais, soja en suikerbietresten.
Veevoederbedrijven Fransen Gerrits en P.Bos Veevoeders hadden de Staat voor de rechter gedaagd omdat ze zeggen geld mis te lopen vanwege overheidsbeleid. Het demissionaire kabinet heeft ervoor gekozen om vanwege de stikstofcrisis boeren uit te kopen. Eerder gebeurde dat met varkens, mede vanwege geuroverlast door buurtbewoners, nu loopt er een uitkoopregeling die vooral bedoeld is om de uitstoot van stikstof naar beneden te brengen. Daar hebben zich inmiddels 1256 veehouders voor ingeschreven. De veevoerbedrijven vrezen dat ze daardoor in de toekomst nog meer geld gaan mislopen.
BEKIJK OOK:
Val kabinet maakt boeren blij: ’Hoop op minder strenge stikstofdoelen’
Verlies niet aangetoond
De rechter oordeelde dat de veehouders onvoldoende hebben aangetoond dat zij vanwege de uitkoopregeling verlies lijden. De rechter kwam tot die conclusie omdat de winst bij de bedrijven is gestegen. Zo laten de cijfers zien dat ze in 2022 de omzet en winst met 6,7% zagen stijgen. „Maar je kunt niet worden gestraft voor het feit dat je het goed hebt gedaan”, zegt Kenneth Defares, de advocaat die de veevoerbedrijven bijstaat. „Wij gaan nu inzichtelijk maken wat er van de afzet is weggevallen, en wat er nog gaat wegvallen. Dat gaan we heel duidelijk doen, met namen en rugnummers. Daar kan de rechter niet omheen.”
Volgens Defares gaat de rest van de keten de effecten van de uitkoopregeling van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) zeker merken. „De minister heeft letterlijk gezegd dat, omdat de boeren hard getroffen worden, zij een ruimhartige compensatie moeten krijgen. Prima als je dat vindt, maar denk ook aan de andere ondernemers. Dierenartsen, veevoeders, handelaren. Er worden waanzinnige bedragen genoemd, zoals een pot van €24 miljard voor de boeren. Maar daar moet de rest van de keten ook in worden meegenomen.”
Overheidsbeleid
De advocaat verwacht dat het nog best een tijd duurt voordat de zaak gaat dienen, maar dat is volgens hem ’niet erg’. „Met een nieuw kabinet kan er ook weer van alles veranderen.” Hij verwacht in de zomer van 2025 uitspraak. „Alles wat er in de tussentijd gebeurt kunnen we in de zaak meenemen. Dan kunnen we nog beter laten zien wat de effecten van het overheidsbeleid zijn geweest.”
BEKIJK OOK:
’We mogen in onze handjes knijpen met voedselproductie in eigen land’
Fransen Gerrits en P. Bos Veevoeders zijn beide familiebedrijven. Fransen Gerrits produceert 850.000 ton voer per jaar en P. Bos 150.000 ton. Daarmee zijn het relatief kleine spelers. Tot de grootste veevoederbedrijven wereldwijd behoren De Heus, Agrifirm en ForFarmers, allemaal actief in Nederland. Ter vergelijking: ForFarmers produceert negen miljoen ton veevoer per jaar.
Precedentwerking
De zaak wordt door veel bedrijven met interesse gevolgd, vanwege de precedentwerking die het mogelijk kan hebben. Pieter Wolleswinkel, ceo van ForFarmers, zei in een eerder interview de zaak met interesse te volgen, maar dat hij destijds niet de behoefte voelde om zich bij de rechtszaak aan te sluiten. „Uiteindelijk zie je dat als de sector krimpt, dat het niet alleen pijn doet op het boerenerf, maar ook de toeleveranciers het voelen”, zo zei hij.
Hoeveel boeren er daadwerkelijk worden uitgekocht moet nog blijken. Van de 1256 veehouders die zich hebben ingeschreven ligt er volgens de meest recente cijfers van woensdag, voor 108 bedrijven een uitkoopregeling klaar. De boer heeft vervolgens nog zes maanden bedenktijd om akkoord te gaan of niet. Hij of zij hoeft het aanbod niet te accepteren en kan er altijd voor kiezen om toch door te blijven boeren.
DFT Dagelijks
Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.