De voorraadopbouw van ruwe olie duwt de olie omlaag
Door Irina Slav - 15 november 2023, 09:37 CST
sluit je aan bij onze gemeenschap
Opslagtanks
De prijs voor ruwe olie daalde vandaag, nadat de Energy Information Administration een geschatte voorraadstijging van 3,6 miljoen vaten rapporteerde voor de week tot 10 november.
De EIA heeft voor de week ervoor geen gegevens gepubliceerd, daarom bestrijkt dit rapport beide weken.
Op het gebied van brandstoffen rapporteerde het agentschap de afgelopen week een afname van de benzinevoorraad van 1,5 miljoen vaten, met een productie van gemiddeld 9,4 miljoen vaten per dag.
Voor middendestillaten schatte de EIA een voorraaddaling van 1,4 miljoen vaten voor de week tot 10 november, met een productie van gemiddeld 4,8 miljoen vaten per dag.
Raffinaderijen verwerkten dagelijks 15,4 miljoen vaten ruwe olie en draaiden op 86,1% van de capaciteit, terwijl de raffinagemarges daalden.
De import bedroeg de afgelopen week gemiddeld 6,4 miljoen vaten per dag.
In haar laatste wekelijkse inventarisatierapport vóór de wekelijkse pauze schatte de EIA een bescheiden opbouw van de voorraad ruwe olie van minder dan 1 miljoen vaten, evenals een kleine voorraadstijging van benzine, op 100.000 vaten, en nog een daling van de middendestillaatvoorraden. , op 800.000 vaten voor de week tot 27 oktober.
De olieprijzen zijn inmiddels gestabiliseerd, omdat de zorgen over de verstoring van het aanbod in het Midden-Oosten verdwenen, evenals de vrees voor een grote economische vertraging. De meest recente Amerikaanse inflatiegegevens droegen bij aan dit laatste, waarbij het cijfer van oktober de eerste daling in vier maanden markeerde, tot 3,2%.
Tegelijkertijd probeerde het Internationaal Energieagentschap de zorgen over het aanbod weg te nemen door te zeggen dat de oliemarkt in het vierde kwartaal minder krap zal zijn dan eerder werd gevreesd, dankzij de hogere mondiale productie.
Het IEA had in zijn laatste Oil Market Report ook bullish nieuws over de vraag naar olie, waarin werd gesteld dat deze zowel dit jaar als volgend jaar zal groeien, ondanks een over het algemeen langzamere economische groei.
“Nu de vraag nog steeds groter is dan het beschikbare aanbod op weg naar de winter op het noordelijk halfrond, zullen de marktevenwichten kwetsbaar blijven voor verhoogde economische en geopolitieke risico’s – en voor verdere volatiliteit”, aldus het agentschap in zijn rapport.