Artikel uit de tijd :
Bpost zakte dinsdag een vijfde tot een dieptepunt op de beurs. Analisten raden beleggers aan weg te blijven van het postaandeel wegens de vele onzekerheden.
Het aandeel Bpostdook dinsdag tot 21 procent lager naar 4,42 euro, een diepterecord. Beleggers reageerden not amused op de boodschap die de postgroep maandagavond laat uitstuurde: intern onderzoek bracht nog meer verdachte overheidscontracten aan het licht, boven op de intussen beruchte krantenbedelingsconcessie.
Bpost, dat het sinds de exit van Dirk Tirez begin december met een interim-CEO moet rooien, schat de financiële impact op 25 miljoen tot 50 miljoen euro. Het bedrijf schrapt zijn prognoses voor 2023, die sowieso al vrij somber waren. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) zegt dat alles wat Bpost te veel heeft aangerekend, teruggevorderd zal worden.
Analisten maken zich grote zorgen over het krantenbedelingscontract. 'De kans dat Bpost dat contract kan houden, wordt almaar kleiner', stipt David Kerstens, een analist bij het beurshuis Jefferies, in een update aan. 'Een verlies zou 3.000 tot 4.400 banen kosten en 100 miljoen euro herstructureringskosten met zich meebrengen.'
ING-analist Marc Zwartsenburg schat de impact van 25 à 50 miljoen, mocht die recurrent blijken, op 1,2 à 2,3 euro per aandeel in. Dat zou het koersdoel terugbrengen tot 3,2 à 4,4 euro. 'En dat is dan nog zonder de potentiële impact van 0,5 euro per aandeel als ook het krantencontract verloren gaat.' Zwartsenburg raadt beleggers aan weg te blijven van het aandeel, omdat dat door de vele onzekerheden geen valabele belegging ('uninvestable' in het jargon) meer is.
Bpost trok midden 2013 naar de Brusselse beurs tegen 14,50 euro per aandeel en piekte begin 2018 op ruim 28 euro, goed voor 5,7 miljard euro beurswaarde. Na een eerste winstalarm in maart 2018 - wegens problemen bij het in 2017 overgenomen Amerikaanse Radial - volgde een lange serie ontgoochelingen, die uitmondden in een horrorjaar 2020.
Na dat horrorjaar kwam er operationeel geen beterschap. Door de combinatie van kosteninflatie met krimpende brieven- én pakjesvolumes beloopt de bedrijfswinst nauwelijks de helft van het ruime half miljard euro in het topjaar 2017 (zie grafiek onderaan).
Waardering
De tot 870 miljoen euro gedecimeerde beurswaarde weerspiegelt niet alleen die verschrompelde winst, maar ook het beleggersvertrouwen: Bpost noteert nog tegen 5 keer de nettowinst over het boekjaar 2022.
Midden mei keert Bpost een brutodividend van 0,40 euro uit. Door de ingestorte beurskoers is het nettodividendrendement omhooggeschoten naar 6,2 procent. Het beurshuis Degroof raadt beleggers af zich blind te staren op die waarderingscijfers. 'We zetten ons advies tijdelijk on hold tot er meer details zijn', klinkt het.