Het persbericht van CPI bevat een rangorde voor de aanwending van de nieuwe middelen. Men zou daaruit kunnen besluiten dat CPI in hoofdzaak middelen wilt hebben voor nieuwe investeringen. En dat zou dan weer tot een hoger EPRA-resultaat moeten leiden.
Maar als men de balans per 30/09/2022 bekijkt dan ziet men dat de kortlopende financiële schulden met 200 miljoen euro zijn toegenomen. In het huidige economisch klimaat houdt dat, ondanks een redelijke afdekking, toch nog heel wat risico's in. Bovendien maakt dat het aantrekken van duurzamere financieringen duurder. Ik verwacht dan ook dat CPI de nieuwe middelen in hoofdzaak zal gebruiken om die kortlopende schulden te reduceren.
Het is correct dat de kosten van die kortlopende schulden momenteel lager zijn dan de huuropbrengsten die ze genereren. Maar hoe lang zal dat nog zo zijn?
Ik ben geen aandeelhouder van CPI. Toen de koers richting € 15,00 ging had ik veel zin om in te stappen. Maar omdat ik te veel schulden op korte termijn, ook in tijden van een inverse rentecurve, als een venijnige financieringsvorm beschouw, ben ik niet ingestapt.
Was ik wel ingestapt, dan zou ik nu wel deelnemen aan de kapitaalsverhoging. Maar louter en alleen omwille van de prijs. € 12,00 is echt wel weinig. Want indien het dividend kan gehandhaafd worden, dan wordt dit wel een interessante belegging.