Lepre Chaun schreef op 16 november 2022 14:25:
AB InBev koopt voor miljarden eigen schulden in.
ALS DE BELEGGER NIET KOOPT DOET AB INBEV HET WEL.
De biergigant AB InBev kan dankzij de obligatiecrash door 3,1 miljard cash te spenderen de schulden met 3,5 miljard terugdringen.
lanceert een terugkoop van een deel van het uitstaande schuldpapier. Het gaat luidens het persbericht van de bierreus vooral om langlopend papier met vervaldata tussen 2029 en 2060.
's Werelds grootste bierbrouwer belooft papier in te kopen tot een limiet van 3,5 miljard dollar (3,37 miljard euro). Het gaat om een deel van het uitstaande papier, want de vermelde obligaties hebben volgens een snelle berekening een gezamenlijke nominale waarde van bijna 24 miljard dollar. Het gaat om tien dollarobligaties en twee uitgiftes in Brits pond.
AB InBev maakt met de terugkoop gebruik van de crash op de obligatiemarkten in 2022, die ook het eigen schuldpapier fors heeft afgeprijsd. De obligatie in Brits pond met vervaldag in 2037 noteert bijvoorbeeld nog aan 79 procent van de nominale waarde (zie grafiek). Dat betekent dat beleggers bereid zijn 'tweedehands' nog 79 pond te betalen voor elke 100 pond die ze in principe op de vervaldag in 2037 terugbetaald krijgen. Daardoor is het effectieve jaarlijkse rendement op dat papier opgelopen tot 5 procent, fors boven de nominale coupon van 2,85 procent.
Niet al het papier dat AB InBev wil terugkopen noteert aan een even grote korting. In de veronderstelling dat de brouwer papier terugkoopt in proportie met het uitstaande bedrag kan de groep met een uitgave van 3,1 miljard dollar cash de schulden met 3,5 miljard dollar terugdringen.
AB InBev worstelt al jaren met een hoge schuldenberg, een erfenis van de (te) dure overname van rivaal SABMiller in 2016. Per eind juni beliep de nettoschuld 83 miljard dollar, 3,9 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda). De inkoop financieren lijkt geen probleem: per 30 juni beschikt AB InBev over 7 miljard dollar cash.
Het is niet de eerste keer dat AB InBev slim inspeelt op de marktomstandigheden om de schulden beter beheersbaar te maken.
Begin 2019 voerde de multinational de 'moeder van de schuldherfinancieringen' door: gebruik makend van de toen nog lage rentes zette AB InBev 16 miljard dollar kortlopend papier om in langlopende obligaties. Het bedrijf maakte zo de schuldenberg een stuk minder nijpend, met het gros van de aflossingen ver in de toekomst.
Waarom stijgen We niet 5% op dit nieuws ????