Iets meer algemener verhaal....
Onrust bij grote voedselexporteurs raakt grondstoffenprijzen
De oorlog in Oekraïne en de onzekerheid rond de verkiezingsuitslag in Brazilië zorgen ervoor dat de prijzen van veel grondstoffen stijgen. Koffie, mais en suiker waren maandag enkele enkele procenten duurder, graan was met een plus van 6% een uitschieter.
Beleggers keken vooral naar Oekraïne, waar de graanexport over de Zwarte Zee, een van 's werelds belangrijkste corridors voor de export hiervan, zondag compleet stilviel.
Een dag eerder had Rusland laten weten dat het niet langer meedoet in een door de Verenigde Naties gesteund systeem om goederenschepen te begeleiden die het Oekraïense graan ophaalden. Moskou stelde dat het de veiligheid van civiele schepen die onder het pact varen, niet meer kon garanderen na een aanval op Russische marineschepen.
354.500 ton
Daarop overlegden de Verenigde Naties en Turkije, die de graandeal samen hadden opgezet, met zowel Oekraïne als Rusland. Maandag voeren er volgens de Oekraïense militaire autoriteiten in havenstad Odessa weer twaalf schepen met Oekraïens graan richting de Bosporus. Ze hadden in totaal 354.500 ton aan agrarische producten aan boord, de grootste hoeveelheid op één dag sinds het sluiten van het graanakkoord.
Desondanks stegen de prijzen van de grondstof wel flink. Handelaren lijken bevreesd dat er de komende tijd vaker verstoringen van de graanuitvoer zullen zijn.
Duurdere verzekering
Ook lijkt het erop dat de premies om de graanschepen te verzekeren stijgen. De Londense verzekeraar Ascot, onderdeel van Lloyd's of London, besloot bijvoorbeeld om tijdelijk te stoppen met het verzekeren van Oekraïense scheepsladingen, totdat duidelijker is of de risico's van de transporten nu groter zijn.
Tarwe handelde tegen een 6,4% hogere prijs, op $877,50 per bushel, terwijl ook mais en sojabonen veel duurder werden. De afgelopen maand was tarwe 10% goedkoper geworden, omdat de zorgen over een groot tekort aan graan juist weer deels waren gaan liggen.
Het graan uit Oekraïne, dat ook een belangrijke exporteur is van zonnebloemolie en mais, is vooral voor de voedselvoorziening van veel Afrikaanse en Aziatische landen essentieel. Ruim een kwart van 's werelds tarwe- en gerstexport komt uit de landen rond de Zwarte Zee. Ook zo'n 20% van de wereldwijde maisproductie komt uit de regio.
Brazilië
Rond Brazilië, een andere belangrijke voedselproducent, heerste eveneens een gespannen situatie. Het Zuid-Amerikaanse land is een belangrijke exporteur van sojabonen, suiker en vlees.
Rond het sluiten van de Europese handel was nog altijd onduidelijk of de huidige president Jair Bolsonaro zou toegeven dat Luiz Inácio Lula da Silva bij de verkiezingen van zondag een meerderheid van de stemmen heeft behaald.
Op de markten speelden daarom maandag twee tegengestelde krachten: aan de ene kant zorgde het ontbreken van duidelijkheid over Bolsonaro's aftreden voor de vrees voor politieke onrust, wat de obligatierentes omhoog duwt.
Aan de andere kant waren beleggers optimistisch omdat zij verwachten dat de linkse Lula een gematigdere koers zal voeren dan zijn tegenstander, zeker omdat zijn overwinning met 50,9% van de stemmen relatief klein is. Dat drukt de rentes op staatsobligaties. Vermogensbeheerder Nordea liet bijvoorbeeld aan persbureau Reuters weten dat het overweegt weer in Braziliaanse schuldpapieren te gaan beleggen als Lula president wordt. Daar was het drie jaar gelden mee gestopt wegens de vele branden in het Amazonegebied.
Maandag had dat tweede effect de overhand, waardoor het effectief rendement op de tienjarige Braziliaanse leningen met acht basispunten daalde. Ook werd de Braziliaanse real 1% meer waard tegenover de Amerikaanse dollar. Rond het sluiten van de Europese beurzen stond de Ibovespa, de hoofdindex van de beurs in São Paulo, vrijwel vlak.
Petrobras
De onzekerheid rond de overwinning van Lula raakte wel de koers van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petróleo Brasileiro SA, oftewel Petrobras. Beleggers zijn bezorgd omdat Lula wil dat het bedrijf veel gaat investeren in raffinage en hernieuwbare brandstoffen, iets wat de komende jaren een groot deel van de winst zou kunnen kosten. Daarmee zou ook verdere privatisering van veel staatsdeelnemingen van de baan zijn.
De koersen van bedrijven die actief zijn in het onderwijs, retailers en bouwbedrijven stegen na het bekend worden van de uitslag. Beleggers verwachten dat de focus van Lula op de lagere inkomensgroepen deze bedrijven goed zal doen, bijvoorbeeld door meer geld te steken in onderwijs, meer woningen te bouwen en de koopkracht van lagere inkomens te vergroten.