Welke rol wil Colruyt nog spelen in windenergie op zee?
16:21 (04-07) - Bron: De Tijd
De retailgroep Colruyt zegt ‘strategische opties’ te overwegen voor haar windparkendochter Parkwind, een onderdeel van de holding Virya. Een gedeeltelijke verkoop behoort tot de mogelijkheden.
Colruyt Group behoort in België tot de pioniers van windenergie op zee. Maar nu de offshore-industrie in een razend tempo ontwikkelt en er een trend is naar grotere windparken neemt de nood aan financiering, en dus het risico, toe. De supermarktgroep, wiens aandeel onder zware druk staat , overweegt voor haar offshorewinddochter Parkwind mede-investeerders te zoeken of een deel van haar participatie te verkopen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend in een persbericht.
Parkwind maakt deel uit van de energieholding Virya, waarin de supermarktgroep Colruyt en de gelijknamige ondernemersfamilie (via de investeringsmaatschappij Korys) hun belangrijkste energiebelangen bundelen. In de Belgische Noordzee telt Parkwind vier operationele parken (Belwind, Northwind, Nobelwind en Northwester 2). Het bedrijf bouwt ook aan projecten in Duitsland (Arcadis Ost 1) en Ierland (Oriel) en heeft voor 1,5 miljard euro activa op de balans. Het puurde vorig jaar een bedrijfswinst (ebit) van 37,2 miljoen uit een omzet van 155 miljoen.
Waarom bekijkt Colruyt de opties?
In het persbericht verwijst Colruyt Group naar de ‘recente marktsituatie’. De Europese Green Deal en de geopolitieke spanningen rond Oekraïne hebben de evolutie van de offshore-industrie in een stroomversnelling gebracht. Er worden grotere offshorewindprojecten ontwikkeld, die groeiende financiële risico’s meebrengen voor investeerders. De verhoogde focus op hernieuwbare energie leidt bovendien tot sterke concurrentie. Wie offshoreconcessies wil binnenhalen, moet dieper in de buidel tasten en krijgt te maken met hogere instapkosten.
Voor de kleinere speler Parkwind is het niet evident zich staande te houden tussen het geweld van de grote oliemaatschappijen en energiereuzen. Om hun offshorewindactiviteiten uit te bouwen leggen bedrijven zoals Shell, BP, TotalEnergies, Iberdrola en Engie vlot miljarden op tafel. Onlangs moest Parkwind in een concessieveiling in Schotland de duimen leggen. ‘De markt is competitiever dan tien jaar geleden omdat de grote groepen zich meer mengen’, zei Parkwind-CEO François Van Leeuw aan De Tijd. ‘Maar het aantal projecten is ook sterk toegenomen. De taart is groter.’
Wat zijn de mogelijkheden voor Parkwind?
De raad van bestuur van Virya heeft aan het management gevraagd de strategische ontwikkelingsopties te onderzoeken voor de offshorewindactiviteiten van Parkwind. Het kan gaan om partnerships, maar ook een gedeeltelijke verkoop behoort tot de mogelijkheden.
De Colruyts zouden dan een stap terug zetten, nadat ze begin 2020 volledig eigenaar van Parkwind waren geworden. De supermarktgroep en de familie Colruyt brachten toen hun windenergieactiviteiten van Parkwind, Eoly en Eurowatt onder in de gezamenlijke holding Virya Energy. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV verkocht toen haar minderheidsbelang van 16,4 procent in Parkwind, al sloot PMV niet uit nog als partner mee te investeren in buitenlandse projecten.
Het aantrekken van mede-investeerders is een van de pistes die Parkwind zou toelaten de financiële risico’s van grotere projecten te dragen. Het bedrijf sloot twee weken geleden een deal met het Griekse Intrakat om samen offshorewindparken in Griekse wateren te ontwikkelen.
Wat betekent dit voor beleggers?
‘Dit is positief nieuws’, zegt Hans D’Haese van ING. ‘Een partnership of gedeeltelijke verkoop van Virya Energy kan waarde blootleggen voor de Colruyt-aandeelhouders en de activa in energie meer zichtbaarheid geven. Het past wellicht ook in het licht van enkele recente mediaberichten om meer duidelijkheid te geven over de participaties in windenergie.’
Michiel Declercq van KBC Securities spreekt van een verrassing. ‘Colruyt heeft de voorbije jaren zijn blootstelling aan hernieuwbare energie stelselmatig opgetrokken, met nieuwe offshoreprojecten buiten België en het consolideren van zijn belangen in Parkwind, Eoly Energy en Eurowatt in Virya. In het boekjaar 2020-2021 had Virya Energy een boekwaarde van 814 miljoen euro. Het belang van 60,87 procent van Colruyt daarin komt neer op 458 miljoen. Maar omdat Colruyt dat belang in zijn boeken tegen de historische waarde waardeert, zetten we het in ons model slechts aan 275 miljoen euro, of 2,10 euro per aandeel Colruyt. We denken dat dat te conservatief is, maar het gebrek aan financiële resultaten over de tak hernieuwbare energie maakt het moeilijk de waarde in te schatten.’
Beide analisten herhalen hun houdenadvies voor het warenhuisaandeel. In de Brusselse Bel20 was Colruyt maandag de beste presteerder met een winst van 2,7 procent.
Welke richting gaat de holding Virya uit?
Behalve de offshoreactiviteiten van Parkwind is de holding Virya ook aanwezig in windenergie op land, via Eoly Energy in België en Eurowatt in Frankrijk, Polen, Spanje en Portugal. Door de groenestroomactiviteiten te bundelen mikt de groep op schaalvoordelen ‘om een belangrijke speler te blijven in de snel veranderende hernieuwbare energiesector’.
De bedoeling is nieuwe markten aan te boren en zich niet langer te beperken tot windenergie. Virya mikt ook op uitbreidingen in zonne-energie en waterstof. Er is het plan samen met de gasnetbeheerder Fluxys een waterstoffabriek te bouwen in Zeebrugge en twee weken geleden stapte Virya in de waterstofontwikkelaar VoltH2 van de energiepionier André Jurres.
Tobe Steel
Serge Mampaey