voda schreef op 6 mei 2022 09:14:
Energiereus waarschuwt voor zware winter vol besparingen
Shell slaat alarm: ’Vervanging gas is ondenkbaar’
Door THEO BESTEMAN
Updated 32 min geleden
Vandaag, 00:30
in NIEUWS
AMSTERDAM - Gasreus Shell gooit de knuppel in het hoenderhok. Bij een Russische gasboycot moet ons land ongekend besparen op het energieverbruik. Een alternatief voor Russisch gas is er met het sluiten van het Groningen-veld nu nog onvoldoende in de markt. En wat er te koop is wordt schreeuwend duur verkocht, zegt de Nederlandse topman Ben van Beurden van het inmiddels volledig Britse concern.
De hoeveelheid energie uit zon- en windparken kan dat gas maar voor een heel klein deel opvangen. Dat betekent volgens Van Beurden voor komende maanden nog aanhoudend hoge importprijzen voor energiecentrales, en dus pittige stroomtarieven voor Nederlandse consumenten.
BEKIJK OOK:
Verstrikt in een Russisch spinnenweb: energiebedrijven vrezen Poetins ’wisseltruc’
Even snel al het Russische gas door lng vervangen lukt gewoon niet, zegt de topman. De baas van het grootste handelsbedrijf in gas, dat afgelopen kwartaal 9,1 miljard dollar winst maakte waarvan 4,1 miljard uit gas, merkt tegelijkertijd hoe grote Europese klanten een afsluiting van gas door president Poetin of een zelfopgelegde Brusselse importstop op dat gas vrezen.
Groningen-gasveld
Energieminister Jetten stelt dat Nederland eind dit jaar al zonder Russische gas, steenkool en olie kan. Dat zou lukken dankzij verplichte vulling van opslagen met voorlopig nog Russisch gas en ingevoerde lng, door energiebesparingen, en door uit te breiden energie uit zon- en windparken.
BEKIJK OOK:
Column: tijdelijk gaswinning opstarten in Groningen is moedige daad
Maar de vervanging die Europese landen denken te vinden in vloeibaar gas, wordt een enorme klus, waarschuwt Van Beurden. Nederland wil immers volgend jaar het Groningen-gasveld sluiten. Shell is voor de helft eigenaar van de NAM, verantwoordelijk voor de exploitatie van het Groninger gas.
De industrie, bij monde van de brancheclub voor grote energieverbruikers, stelde al eerder voor om het gasveld langer open te houden. Op die manier zou de 6,3 miljard kuub gas die Nederland uit Rusland importeert deels kunnen worden gecompenseerd.
Qatar
Het kabinet maakte al een ronde langs leveranciers van lng zoals Qatar.
„Maar lng is geen wondermiddel”, waarschuwt Van Beurden. Europa importeerde vorig jaar 168 miljard kubieke meter gas uit Rusland, rekent hij voor. „Als Europa die hoeveelheid wil vervangen door lng, dan zou het 120 miljoen ton moeten zien in te kopen. Dat is dan 30 procent van de markt. Dan zou je alles wat niet onder contract is verkocht moeten opkopen. Ik denk niet dat dit waarschijnlijk of geloofwaardig is. Het wordt een zware winter als er geen Russische mineralen naar Europa stromen.”
BEKIJK OOK:
Boycot Russisch gas: 'Alternatieven beperkt beschikbaar'
Energiedeskundige René Peters (TNO): „Alle landen in Europa en Azië zijn op zoek naar lng. Dat wordt tegen enorme premies aangeboden. Nederland kan het zich misschien veroorloven als tijdelijke overbrugging. Maar we gaan ons ophangen aan gigantisch hoge prijzen die deze landen vragen”, zegt hij.
’Oorlogswinsten’
Shell, dat zijn Russische onderdelen afstoot en alvast 5 miljard waarde heeft afgeboekt, verdiende ondertussen afgelopen kwartaal miljarden aan het tekort aan olie en gas. Mede veroorzaakt door de schaarste vanwege de oorlog van Poetin in Oekraïne, een doorvoerland van gas naar Europa. Afgelopen kwartaal boekte Shell 9,1 miljard winst. Zo’n 4 miljard winst kwam uit zijn gasverkoop.
BEKIJK OOK:
Shell boekt fors hogere winst, verhoogt dividend
Van ’oorlogswinsten’ wil Van Beurden niet weten. „De gas- en olieprijs was ruim voor de inval in Oekraïne al enorm hoog. Natuurlijk speelt deze schaarste mee in de prijs. Maar deze winst heeft Shell vooral behaald door intern heel efficiënt te werken en onze prestaties te verhogen”, aldus Van Beurden, die onder vuur ligt van enkele aandeelhouders die denken dat hij meer rendement kan behalen.
BEKIJK OOK:
Nooit afgebouwde gasleiding Spanje plots weer relevant door Oekraïne-oorlog: ’Alles ligt klaar’
www.telegraaf.nl/financieel/22771179/...