‘Olieprijs van 100 dollar zit in de pijplijn’
14:16 (19-01) - Bron: De Tijd
De olieprijs zet zijn verschroeiende rit naar boven verder. ‘Alleen een zware corona-uitbraak in China of een grote revival van de schalieolie kan de opmars naar 100 dollar per vat stoppen’, zegt de zakenbank Goldman Sachs.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verhoogde woensdag zijn groeiprognoses voor het wereldwijde olieverbruik in 2022 met 200.000 vaten per dag tot 3,3 miljoen extra vaten. De wereld zal volgens de in Parijs gevestigde instelling dit jaar 99,7 miljoen vaten per dag nodig hebben. Dat is iets meer dan het peil van 2019, voor de pandemie losbarstte.
‘De economie blijft groeien en heeft almaar minder last van het coronavirus’, zegt het IEA. ‘De recente virusvarianten verspreiden zich sneller, maar blijken minder fataal. Tegen het einde van het eerste kwartaal zal een groot deel van de wereldbevolking immuniteit hebben opgebouwd. Dat laat almaar meer landen toe om de lockdownrestricties geleidelijk op te heffen. De beperkingen van de mobiliteit zouden in de tweede jaarhelft tot een minimum beperkt moeten blijven.'
‘Daarnaast leidt de hoge aardgasprijs tot een stijgende vraag naar olie als energiebron. Die trend tekende vorige maand voor een extra vraag naar olie van 100.000 vaten per dag.’
OPEC+
De olieprijs spurtte woensdagochtend 2 procent hoger naar 89 dollar per vat ruwe Brent-olie. Het aanbod heeft moeite om de stijgende vraag bij te benen. De OPEC+, de landen van het oliekartel OPEC samen met Rusland, slaagde er vorige maand niet in haar geplande productieverhoging met 400.000 vaten per dag waar te maken. De leden produceerden amper 90.000 vaten meer. Alleen Saoedi-Arabië haalde veel meer olie naar boven, terwijl de Afrikaanse landen minder produceerden.
Deze week veroorzaakten een droneaanval van Jemenitische Houthi-rebellen in de Verenigde Arabische Emiraten en een ontploffing in een pijpleiding van Irak naar Turkije extra spanningen. De pijplijn, waar dagelijks 450.000 vaten doorstromen, is intussen weer operationeel.
‘De oliemarkt zit in een perfecte storm’, zegt onafhankelijk oliespecialist Vandana Hari. ‘Onderbrekingen in het aanbod, de OPEC die moeite heeft haar beloftes waar te maken, geopolitieke spanningen, lagere voorraden en de stijgende vraag blijven de prijs hoger sturen.’
Voorraden zakken
‘Normaal kunnen de olievoorraden tijdelijke onderbrekingen makkelijk opvangen. Maar de wereldwijde reserves zakten in november - de jongste maand waar we statistieken over hebben - met 6,1 miljoen vaten naar het laagste peil sinds 2018. We hebben de luxe niet om tegenslagen op te vangen’, zegt Amrita Sen, een oliespecialist van Energy Aspects.
De zakenbank Goldman Sachs ziet de olieprijs dit jaar boven 100 dollar pieken, een peil dat we sinds 2014 niet meer gezien hebben. ‘De productie van de OPEC, maar ook van Brazilië en Noorwegen, is teleurstellend’, zegt Goldman. ‘Door de hoge prijzen kunnen ze het zich veroorloven minder olioe naar boven te halen en toch goed geld verdienen.’
‘Een fors hogere productie van schalieolie in Noord-Amerika kan een antwoord bieden op de stijgende vraag, maar die zal niet genoeg zijn om de prijs te drukken', denken de Goldman-analisten. Door de dure olie is het aantal werkende olieputten in de VS in anderhalf jaar gestegen van minder dan 200 naar bijna 500. Het zijn er echter nog altijd minder dan voor de pandemie. De aandelen van kleine oliebedrijven zijn verveelvoudigd. ‘Het blijft de vraag of die bedrijfjes de extra inkomsten zullen investeren om meer te produceren, of om uit te keren aan hun aandeelhouders.’
Een plotse daling van de vraag kan de opmars van de olieprijs een halt toeroepen. ‘De kans daarop is klein. Tenzij omikron, of een gevaarlijker variant, massaal uitbreekt in China en het land vasthoudt aan zijn draconische lockdownmaatregelen', zegt Goldman Sachs.
Inflatiedruk
Voor de centrale banken en de overheden is de dure olie een ramp. Ze dreigt de al galopperende inflatie nog hoger te sturen, waardoor renteverhogingen nodig zijn die de economische groei in gevaar kunnen brengen.
De olieaandelen genieten met volle teugen. Shellwon sinds Nieuwjaar 16 procent, BP20 procent en TotalEnergies14 procent. In de VS spurtte ExxonMobileen vijfde hoger. De energiesector is met een klim van 11 procent veruit de beste presterende in de Stoxx600-index.
Serge Mampaey